HunHír.info

2018. Földanya hava 22. nap, Senyő napja.

"Ne engedjük, hogy egy hitgyülis legyen a marosvásárhelyi magyar polgármesterjelölt"!

2015. április 15. 21:28
Hunhír.info

Marosvásárhely egy úgynevezett ütközőváros, ahol a magyar-román "együttélés" túlmutat a város, sőt a megye határán is. A XX. század elején a székelyek fővárosában nem élt román nemzetiségű, számuk a trianoni diktátum után kezdett emelkedni, de a II. világháború végén is csupán pár százalékot tett ki. A város a román sovinizmus kísérleti terepévé vált, a hatalom mindent megtett a nemzetiségi arányok megváltoztatásáért.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Az erőltetett iparosodás miatt a 90-es évekre a románok aránya már megközelítette a 40%-ot. Itt került sor a véres márciusra is, amikor felszerelkezett román hordák támadtak a békésen tüntető magyar tömegekre. Először 2000-ben fordult elő, hogy a város polgármestere egy román lett. Fontos tudni, hogy az akkori helyi választási törvény szerint, aki az első fordulóban megszerezte a szavazatok 50%-át plusz egy szavazatot, azonnal polgármesterré vált, így második fordulóra nem volt szükség. Amennyiben nem így történt, a második fordulóban az első forduló két legjobbja versenyzett.

A 2000-ben zajlott választásokkor egy áruló (feltételezhetően júdáspénzért dolgozó) "magyar" is indult a polgármesteri székért, és a rá adott 1%-os szavazatarány éppen elég volt ahhoz, hogy a valóban a magyarokért küzdő, igaz magyar jelöltet annyi szavazattól fossza meg, hogy második fordulóra is szükség legyen. Ezen felbátorodva a románok vérszemet kaptak, minden trükköt és eszközt bevetettek a cél érdekében: a választás hetében jelentős számú román sorkatonát vezényelték Marosvásárhelyre, és megnyerték a választást. Azóta sorozatos kudarcok, amatőrizmus, illetve kishitűség jellemzi a marosvásárhelyi politikai elitet.

Általában levitézlett volt bukaresti RMDSZ-es miniszterek voltak a polgármesterjelöltek, akiket a helyi magyar közösség elvből elutasított, még a nemzetiségi aránynak megfelelő szavazati számot sem kapták meg. A soron következő erdélyi önkormányzati választás 2016-ban lesz. A három magyar szervezet (EMNP, MPP, RMDSZ) vélhetően közös jelöltet indít, kiválasztására 2015. május 31-én kerül sor, egy előválasztás keretében. Ezen a marosvásárhelyi állandó lakcímmel rendelkező 18 év fölötti személyek vehetnek részt. Az eljárás a következő: 2015. április 30-ig regisztrálni kell valamely magyar pártnál, lelkészi irodában vagy az elovalasztas.ro oldalon, majd 2015. május 31-én lezajlik az előválasztás. Aki ezt megnyeri, az lesz az egységes magyar jelölt.

Jelenleg két polgármester-aspiráns jelezte indulási szándékát: Soós Zoltán RMDSZ-es önkormányzati képviselő, aki nem titkolja hitgyülis kötődését, illetve Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei elnöke.

Nem kérdés, hogy melyik jelöltben lehet megbízni: a nemzeti konzervatív vonalat képviselő, az autonómia ügyét felvállaló EMNP-s Portik Vilmosban vagy Németh Sándor hitgyülis egyházához tartozó, az RMDSZ-ben politizáló Soós Zoltánban.

Marosvásárhelyiek, 2015. április 30-ig regisztráljatok, május 31-én pedig vegyetek részt az előválasztáson, válasszátok ki a magyar érdekeket képviselő jelöltet, 2016-ban pedig mutassátok meg, hogy vissza lehet venni a szebb napokat látott székely fővárost!

Fazakas Attila
​​A Magyar Állandó Értekezlet Szórvány Szakbizottságának tagja
A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet tagja
Székesfehérvár Gazdasági Szakbizottságának tagja

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A lázadás éve - Görgényi Tamás - G. Fodor Gábor - Fűrész Gábor - Ketipisz SztavroszA lázadás éve
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba - Agnes Golenya PurisacaA kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat