HunHír.info

2018. Földanya hava 19. nap, Ovola napja.

Blackwater zsoldosok mészároltak irakban

2015. április 14. 07:17
Hunhír.info

A Blackwater emberei 2007. szeptember 16-án egy amerikai diplomáciai konvoj útját biztosították, amikor a zsúfolt bagdadi Niszúr téren - állításuk szerint - támadás érte őket, ezért önvédelemből lövöldözni kezdtek. Az ügyészség ezzel szemben azt állította, hogy a zsoldosszervezet perbe fogott alkalmazottai mély közönnyel viseltettek a vérengzés iránt. Az incidensben 14 civil életét vesztette, további 17 pedig megsebesült.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

A vádlottak közül az esküdtszék tavaly novemberben Nicholas Slattent előre megfontolt szándékból elkövetett emberölésben, a másik három vádlottat - Paul Slough-t, Evan Libertyt és Dustin Heardöt - többrendbeli, erős felindulásból elkövetett szándékos emberölésben, emberölési kísérletben és fegyverrel való visszaélésben mondta ki bűnösnek. 13 ember halálában találták bizonyítottnak a bűnösségüket.
Slatten most életfogytiglani, a másik három elítélt pedig 30 év plusz egy napig tartó szabadságvesztést kapott. Az elítéltek ismételten ártatlannak vallották magukat, ügyvédeik pedig közölték, hogy készek fellebbezni. A bíróság épületénél mintegy százan szimpátiatüntetést tartottak a volt őrök mellett, Blackwater feliratú pólóban.

Royce Lamberth bíró az ügyvédekkel és az ügyészekkel folytatott egynapos tanácskozás után hozta meg ítéletét, és a négy volt zsoldosra a törvény által megengedett minimális büntetést szabta ki. A védelem felmentésért, a vád pedig szigorításért folyamodott.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma az iraki amerikai jelenlét alatt az amerikai diplomaták védelmére szerződtette a Blackwatert Bagdadban és máshol a közel-keleti országban. Az incidenst követően a cégnek be kellett fejeznie iraki működését, de a WikiLeaks szerint alkalmazottai közül több százan - hasonló fegyveres őrző-védő vállalkozások embereiként - továbbra is a közel-keleti országban maradtak.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trikolór Naptár 2018 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon és a Harmadik Világháború - Badiny Jós FerencTrianon és a Harmadik Világháború
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 792 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat