HunHír.info

2018. Földanya hava 25. nap, Szübál napja.

A donyecki vezető szerint széthullhat Ukrajna

2015. április 10. 13:11
Hunhír.info

Ukrajna teljes széthullását vetítette előre Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki oroszbarát szakadárok vezetője pénteken annak következményeként, hogy a kijevi törvényhozás az ország függetlenségéért küzdő huszadik századi szervezetek sorába emelte a második világháborús Ukrán Felkelő Hadsereget (UPA).

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Előző nap az ukrán parlament törvényt fogadott el, amelyben több szervezet mellett az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) és annak katonai szárnya, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) tagjainak is függetlenségi harcos státust adott. Ez alapján az UPA partizánjai is ugyanúgy részesülhetnek majd szociális juttatásokban, mint a szovjet hadsereg partizánjai.

Történelminek nevezte Zaharcsenko a donyecki szakadárok hírügynökségének adott nyilatkozatában ezt a parlamenti döntést. Kijelentette, hogy ezzel "hivatalosan győzött a fasizmus Ukrajnában." Ez pedig szavai szerint "undort és viszolygást" kelt benne.

"Az ukrán vezetés visszafordíthatatlan folyamatot indított el, amely az ország teljes széteséséhez vezet" - hangoztatta a szakadár vezér. A Donyeck és Luhanszk megye Ukrajnától való elszakadásáért küzdő Zaharcsenko nem fejtette ki azonban, miért okozná szerinte az említett törvény Ukrajna szétesését. Úgy vélekedett, hogy a jogszabály újabb kísérlet Ukrajna és Oroszország "összeveszítésére".

Az 1942-ben létrehozott Ukrán Felkelő Hadsereg célja az volt, hogy felszabadítsa a szovjet megszállás alól az ukrán területeket és létrehozza a független ukrán államot. Ezért egy rövid ideig együttműködött a náci németekkel a szovjet csapatokkal szemben. Később azonban egyaránt harcolt mind a német, mind a szovjet megszállók ellen.

Alapítójáról, Sztepan Banderáról nevezik az UPA mai tisztelőit banderistáknak. A mai orosz propagandában a banderista jelző szinonimája a szélsőjobboldalinak, a neonácinak. Tavaly novemberben Oroszországban a legfelsőbb bíróság betiltotta az UPA-t, és szélsőséges szervezetnek minősítette.

Hunhír.info - MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gyuri bácsi egészségnaptára 2018 - Szabó GyörgyGyuri bácsi egészségnaptára 2018
Naptár - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A holnap ma kezdődik - Csath MagdolnaA holnap ma kezdődik
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Önéletrajz - Bruce DickinsonÖnéletrajz
Könyv - Bolti ár: 3 999 Ft
Internetes ár: 3 599 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából - Jókai Lenke - Magyar AdorjánA csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából
Könyv - Bolti ár: 1 600 Ft
Internetes ár: 1 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat