HunHír.info

2018. Földanya hava 22. nap, Senyő napja.

Ne ijedj meg, csak roma nap van

2015. április 08. 08:09
Hunhír.info

ciganybunozes250.jpgKiállításokat, koncerteket, filmvetítéseket és sportrendezvényeket is tartanak ma Budapesten, valamint több vidéki településen a nemzetközi roma napon. A Roma Sajtóközpont több civil szervezettel közösen egész napos programsorozatot tart a fővárosban. De ez nem olyan nap ám, mint a többi, a kisbalták, ásók, szamurájkardok nem lesznek kellékei az előadásnak.

Mint a programajánlóban írták, a 4-es, 6-os villamos vonalán a Király utca és a Petőfi híd között az adott környékhez kötődő történeteket hallhat az utazóközönség a megállók hangosbemondóján keresztül, valamint plakátokon elevenednek meg a magyar történelem fontos roma alakjai. A történetek rávilágítanak arra is, hogy a romák és nem romák múltja, jelene sokkal jobban összefonódik, mint azt az emberek többsége hinné - fűzték hozzá. Ez utóbbit egyébként nem hisszük, hogy sokan kétségbe vonnák, a mindennapi sajnálatos tapasztalatokat figyelembe véve.

A nemzetközi roma nap alkalmából civil szervezetek fogtak össze a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal, a fővárossal és a Budapesti Közlekedési Központtal. Többek között Farkas János olimpiai aranyérmes labdarúgó, Szabó Ilona 1956-os forradalmár és Cziffra György világhírű zongoraművész történetén keresztül mutatják meg, hogy a romák milyen különböző területeken gazdagították a magyar társadalmat és kultúrát. Kár, hogy számarányukhoz képest ez a lista igen rövid, s a mérleg másik serpenyőjét súlyos társadalmi és erkölcsi aggályok tartják a mélyben.

A plakátkampányhoz kapcsolódóan szerdán kisfilmeket is vetítenek a közmédia csatornáin és a kereskedelmi televíziókban.

A fővárosban lesz divatbemutató, tradicionális roma motívumok ihlette egyedi kortárs kreációkat mutatnak színművészek, továbbá több étterem csatlakozott ahhoz a programhoz, amelynek során a roma konyha ételeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődök.

Az Uccu Alapítvány önkéntesei a józsefvárosi Népszínház utcán a Teleki tér felé sétálva "roma szemmel" mutatják be a kerület érdekességeit, multikulturális jellegét. A "túrázók" beszélgetnek a kerületben élőkkel, például egy idős prímással, majd többek között ellátogatnak a Mátyás téri Gallery8 roma galériába is.

A Polgár Alapítvány szervezésében a régi grundok hangulatát idéző utcai sportprogram lesz a VIII. kerületi Rákóczi téren.

A roma napon idén először adják át az Aranypánt-díjat annak az embernek, aki tíz jelölt közül a legtöbb szavazatot kapta a Roma Sajtóközpont olvasóitól. Portrékon keresztül tíz hétköznapi hőst mutattak be, akik roma közösségek és roma civil szervezetek ajánlásai alapján váltak jelöltté.

Az Oláh Gipsy Beats ingyenes koncertet ad este az A38 Hajón. A formációban a Romano Drom, a Szilvási Gipsy Folk Band, és a Ternipe csapatának tagjai álltak össze.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalában roma képzőművészek alkotásaiból összeállított kiállítás nyílik délután. A rendezvényen köszöntőt mond Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségibiztos-helyettes és Kathy-Horváth Lajos, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ igazgatója.

A Cigánykerék - Roma értékek fesztivál gálaestjét Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára nyitja meg. A rendezvényen több művész és tehetséges fiatal mutatja be a roma kultúra egyedi gazdagságát.

A Roma Sajtóközpont a honlapján arról írt, hogy több mint húsz vidéki település csatlakozott a szerdai programsorozathoz: kiállításokkal, gyerekprogramokkal, sportvetélkedőkkel készülnek. Sámsonházán, Lucfalván, Mátraverebélyen, Kazáron és Lakon a közintézmények falaira a cigány zászlót is kiteszik a nemzeti lobogó mellé a nemzetközi roma napon.

A nemzetközi roma napot minden évben április 8-án tartják annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép zászlaját és himnuszát.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba - Agnes Golenya PurisacaA kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben - Herczeg FerencTörténelmünk ősi gyökerei a Pilisben
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat