HunHír.info

2018. Álom hava 18. nap, Csekő napja.

Őrvidéken már csak beszélnek magyarul... A Szent Korona méltatlanul „mellőzött” tulajdona

2015. március 30. 15:30
Hunhír.info

Az 1921-es népszámlálás során még 26 ezer őrvidéki magyart regisztráltak, számuk a "rendszerváltásra" lecsökkent 4200-ra. A területen ma közel kétezer gyermek tanul magyar nyelvet a német iskolákban - mondta Botlik József kisebbségkutató-történész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A Nagy-Magyarországot visszakívánók nem feledkezhetnek meg arról a tényről, hogy az első világháborúban vesztes Ausztria is kapott a Szent Korona testéből, de a dicsőséges Rongyos Gárdának köszönhetően meg is valósult Trianon részleges revíziója, amely azóta is töretlen. Munkatársaink 18 éve már azt tapasztalták az egykoron többségében magyar falvakban, hogy az emberek beszélnek ugyan magyarul, ezt magyarul el is mondják, de már nemigen kötődnek másban a régi hazához.

Menedék - Bayer

Ausztriában a prágai tavasznak köszönhetően 1968-ban létrejön a Burgenlandi Magyar Kulturális Egyesület, de csak 1976-ban hozzák meg a népcsoporttörvényt, és csak később sikerül "tartalommal megtölteni azt". Mi azt mondjuk, hogy „sógorok”. Ez a barátságos megszólítás azonban az osztrákokra nem egészen helytálló, illetve nagyon egyoldalú – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Ezt Magyarországon terjesztették el a XIX-XX. században, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia virágzott. Érzek benne egy kis talpnyalást, túlzott alkalmazkodást – mondta Botlik József kisebbségkutató-történész. Jön 1918 ősze, a történelmi Magyarország felbomlasztása, amikor az osztrákok nem éppen barátian, sógorként viselkedtek, hiszen november közepén az osztrák államtanács megfogalmazza a területi igényeit Pozsony, Moson, Sopron és Vas vármegye egészére, sőt a Rábáig. Ez körülbelül 16 ezer négyzetkilométer. Az itt élőknek egyharmada német, akiknek ráadásul nem is osztráktudatuk van. Olyan erős volt a regionális, tartományi tudat, hogy az 1919-es népszavazáson Tirolban, Vorarlbergben a lakosság 90 százaléka Magyarországhoz és Svájchoz akart csatlakozni – jegyezte meg.

Az elszakított nyugati sáv egyébként úgy került Ausztriához, hogy Benes akart egy korridort, egy 150-200 kilométeres sávot Pozsonytól Zágrábig, amellyel el kellett választani Magyarországot Ausztriától. Ezt sikerül megakadályozni, csakhogy ennek az lett az ára, hogy Ausztria is kapott egy sávot, körülbelül 4350 négyzetkilométert a saint-germaini békével 1919. szeptember 10-én. Ausztriában a magyaroknak négy évtizedig nincs érdekképviselete, majd csak 1968-ban szerveződik meg a Burgenlandi Magyar Kulturális Egyesület.

A horvátoknak már van a húszas években, de a magyaroké nem szerveződik meg a két világháború között, csak Erdélyben, a Felvidéken, a Délvidéken. 1945-ben Őrvidéket kettévágják, a szovjet zónában azonban nem nyúlnak a társadalmi-gazdasági viszonyokhoz. Például nem veszik el a parasztoktól a földet. 1955-ben van az osztrák államszerződés, az orosz és az amerikai csapatok kivonulnak, és létrehoznak egy semleges Ausztriát. Ausztria egyébként a 80-as évek végéig azt igyekezett elhitetni a világgal, hogy „ő a második világháború áldozata”. Noha 1,4 millió osztrák katona harcolt a Wermacht soraiban. A nagyhatalmak már a háború alatt úgy gondolkodtak, hogy felmentik Ausztriát, visszaállítják eredeti állapotába, Magyarországot pedig szétdarabolják. Elveszítjük a pozsonyi hídfőt, jóvátételt kell fizetnünk Csehszlovákiának, Jugoszláviának, a Szovjetuniónak, Ausztria pedig megússza az egészet. 1948-49-ben jön a vasfüggöny, noha mindkét oldalán 1955-ig ott van a szovjet hadsereg megszállóként – hangsúlyozta a történész. A horvátok és a szlovének már az osztrák államszerződésben elismert kisebbségek voltak, és jogokat kaptak, mert ott volt mögöttük Tito Jugoszláviája. A prágai tavasz hatásának is köszönhető, hogy 1968-ban megalakul a Burgenlandi Magyar Kulturális Egyesület, és 1976-ban hozzák a népcsoporttörvényt, amelyben már vannak iskoláztatási, közigazgatási és az anyanyelv használatára vonatkozó jogok. A kétnyelvű falutáblák azonban csak 25 év múlva, 2001-ben jelennek meg. A törvény ugyanis nem hajtódik végre – szögezte le. 1983-ban a Burgenlandi Magyar Kulturális Egyesület kiad egy deklarációt, melyben kéri a jogai végrehajtását. A hangsúly az anyanyelvi oktatáson van, mert az 1922-23-ban lévő több mint 2 ezer magyar iskolás száma lecsökken 300-400-ra. Az őrvidéki magyarság száma pedig lecsökken 26 ezerről 4200-ra. 1989 után azonban sok vegyes lakosságú faluban a szülők kérésére a német iskolákban bevezetik a magyar nyelv oktatását. A német szülők is felismerik, hogy Magyarországon "rendszerváltás" volt, az oroszok nincsenek, fejlődnek a kapcsolatok. Így ma közel 2 ezer gyermek tanulja a magyart, nem mind őrvidéki magyar gyerek, sőt a többség német, akinek azt mondják: hát a nagymamád tudott magyarul! - hangoztatta a történész.

Hunhír.info - Kossuth Rádió

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Göbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel - Andrew CollinsGöbekli Tepe és a Szfinx misztikuma csomag - 2 könyv együtt kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 10 980 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
27% internetes kedvezménnyel
A magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben! - Badiny Jós FerencA magyarság sorsdöntő államalapításai - 4 kötet egy könyvben!
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Százéves Trianon - Drábik JánosSzázéves Trianon
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Trikolór Naptár 2019 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2019
Könyv - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Akciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóAkciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat