HunHír.info

2018. Földanya hava 20. nap, Kál napja.

Ötven éve robbantották fel Nemzeti Színházunkat – de miért is?

2015. március 29. 10:57
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

nemzeti-szinhaz-regen.jpgMárcius 27-én volt félszázada régi Nemzeti Színházunk felrobbantásának. Merthogy a létező szocializmusban ez is lehetséges volt. Megfosztani a közönséget az igazi Tháliától, tudva, hogy annak előadásai, még ha burkoltan is, a fennálló rendszerrel szembeni ellenállást is kifejezik.

Magyar Menedék - Negyedik birodalom

Csakhogy eltüntetésének ebben rejlő okát ügyesen el kellett ám palástolniuk az elvtársaknak. Hiszen akkor még milliók éltek abban az atmoszférában, amit nemzetünk legjelesebb, pályájukat még a Horthy-korszakban elkezdő vagy éppen már abban kiteljesítő színészei alakítottak, élükön a Beke Albert irodalomtörténész-kritikus által méltán „színészkirály”-nak nevezett Páger Antallal.

Akik felkiáltójelek voltak tehát mind a moszkvai, mint a budapesti vezetésnek. Hiszen olyan gárdáról volt szó, amelyiknek nem foghatta le a kezét olyan könnyen se Rákosi, de Kádár. Ha őket nem tudták elvárásaik szerint megfegyelmezni, viszont magát az általuk felvirágoztatott intézményt „kordában kellett tartaniuk”, vagyis elementáris hatását mindenesetre határozottan csökkenteniük kellett.

Mindenesetre persze erről nem szól a Néphazugság 27-i számának cikke (Szemere Katalin: Átkozódva zokogtak a Blaha Lujza téren). Ettől függetlenül tanulságos információkat oszt meg. Idézi a Nemzeti akkori ügyelőjét, Kadelka Lászlót, aki „jól emlékszik az utolsó előadásra és a robbantás pillanatára is”.

Szerinte „a színház riasztó állapotára és a kettes metró építésére hivatkozva robbantották fel a Nemzeti Színházat. Azt állították, nem biztos, hogy a fúrással járó talajmozgást kibírja az épület. Aztán úgy hírlett, a metró miatt nem is volt erre szükség. Kadelka azt meséli: a Csokonai utcában álló víztorony (ez ma is ott van) látta el vízzel a Nemzeti hidraulikáját, és a két épületet összekötő alagút állhatott útjában a metrónak.”

Megtudjuk azt is, Kadelka engedte le utoljára a függönyt: a búcsúelőadás a Lear király volt Básti Lajos főszereplésével: „Az egész társulat a színfalak mögött siratta az épületet. Gelley Kornél zárta az előadást. Az utolsó mondatoknál a sírással küszködött, a bohócot játszó Kálmán György súgott neki. Hosszú, tüntető tapsorkán zárta az előadást.”

Roppant fontos volt a történés időzítése. Március idusán mégsem illett, ugye. Viszont ott volt 27-e, a színházi világnap. A robbantáskor a színtársulat „az EMKE étterem emeletén nézte zokogva, átkozódva, ahogy leomlik a homlokzat”.

No de a régi Nemzetit elsiratók tudták persze, hogy a színház állapota és a metró építése csak áttetsző ürügy volt. Más magyarázat kelt hát szájról szájra. Eszerint Brezsnyev 1965. január 29-i budapesti látogatásakor Kádárral kocsikázott, s elképedve nézett Nemzeti Színházunk patinás épületére. Mihelyst megtudta, mi székel benne, felháborodva megjegyezte: „No de, kérem, mi az, hogy maguknak Nemzeti Színházuk van? Jegyezzék meg, csak egy színház van, és az is nálunk, Moszkvában!”.

A történet szerint ezt követően született meg a döntés teátrumunk lebontásáról. (Ami utána épült s szintén a nemzeti nevet viselte, árnyéka sem volt már a réginek.) Az, hogy tényleg így volt-e vagy nem, nem változtat a lényegen, az akkori nagyhatalmi célon: megfosztani a közönséget az igazi Tháliától, tudva, hogy annak előadásai, még ha burkoltan is, a fennálló rendszerrel szembeni ellenállást is kifejezik.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az erdélyi renaissance - Balogh JolánAz erdélyi renaissance
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Itt van a kutya elásva! - Bárdosi VilmosItt van a kutya elásva!
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Kozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben - László ErvinKozmikus hologram és a Kozmosz intelligenciája együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 9 000 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
22% internetes kedvezménnyel
Kozmikus Hologram - Jude Currivan PhDKozmikus Hologram
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 992 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat