HunHír.info

2018. Földanya hava 23. nap, Pöszke napja.

Buziházasság: A szlovének az utolsó pillanatban meggondolták magukat

2015. március 27. 14:41
Hunhír.info

Szavazattöbbséggel elvetette a szlovén parlament a melegek házasságáról és örökbefogadási jogáról szóló népszavazás kiírását célzó javaslatot – közölte a szlovén sajtó pénteken.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

A népszavazás kiírását 53 liberális és baloldali képviselő ellenezte a 90 fős alsóházban, főleg a kormányzó balközép koalíció tagjai. Voksukat azzal magyaráztak, hogy a március elején megszavazott, az azonos neműek házasságát legalizáló törvény visszavonásának alkotmányos következményei lennének, mert nemi irányultságuk szerint diszkriminálná az állampolgárokat. Hivatkoztak az emberi jogok európai egyezményére is.

A népszavazás kiírása mellett szavazott az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDS) és az Új Szlovénia-Keresztény Néppárt (NSI), a javaslat összesen 21 támogató voksot kapott.

A Koalíció a gyerekekért nevű civil szervezet, amelyet a katolikus egyház is támogat, a törvény elfogadása után - mindössze egy hét alatt - 80 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy népszavazást kezdeményezzen a melegek házasságának és örökbefogadási jogának kérdésében, abban bízva, hogy megsemmisíttetheti a törvényt.

Szlovéniában két évvel ezelőtt az alkotmánybíróság megtiltotta népszavazás kiírását egyebek között az emberi jogokat vagy a pénzügyeket érintő jogi rendelkezésekről. A parlament erre hivatkozott, amikor elutasította a népszavazás kiírását. A népszavazás alkotmányosságáról és kiírhatóságáról most az alkotmánybíróságnak is véleményt kell mondania, erre egy-két hónapon belül sor is kerülhet.

Amennyiben az alkotmánybíróság úgy dönt, hogy megtartható a népszavazás a témában, a referendum eredménye szorosnak ígérkezik. A Delo című ljubljanai lapban csütörtökön megjelent közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 53 százaléka visszavonatná a törvényt, mert túl liberálisnak tartja, 47 százalékuk azonban támogatná a melegek házasságát és örökbefogadási jogát.

Hunhír.info - MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinA 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Kedvet virágoztató magyar népmesék - Dömötör Sándor (szerkesztő)Kedvet virágoztató magyar népmesék
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A lázadás éve - Görgényi Tamás - G. Fodor Gábor - Fűrész Gábor - Ketipisz SztavroszA lázadás éve
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Háborúk, olaj, radikalizmus - Marc FromagerHáborúk, olaj, radikalizmus
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat