HunHír.info

2018. Földanya hava 26. nap, Balassa napja.

Mennek fel a földárak

2015. március 27. 09:06
Hunhír.info

buza250.jpgAz országos gyarapodásnál is élénkebb forgalom jellemzi a baranyai földpiacot. A pezsgés nemcsak a megkötött ügyletek számában, hanem az árakban is megmutatkozik.

Magyar Menedék - Negyedik birodalom

Végre van valami, amiben Baranya jobb mutatókat nyújt az ország legtöbb megyéjénél – igaz, ehhez a teljesítménynek nem sok köze van. A legfrissebb szakmai összegzések szerint Baranya megye három helyet is előrelépett a megyék rangsorában a földügyletek számát, illetőleg a hektáronkénti tarifák alapján.

Az elmúlt esztendőben összességében 11 százalékkal nőtt az országos termőföld-átlagár. A pozitív irányú elmozdulás minden megyére érvényes volt: Hajdú-Bihar, Nógrád és Baranya 20 százalék feletti drágulást mutatott. A területi átlagárakat vizsgálva látványos a korábban olcsó területek felzárkózása, így a járási, vagy megyei szintű különbségek egyre csökkennek. Érdekes, hogy az árnövekedés csökkenő forgalom mellett valósult meg. A megyéket tekintve a megelőző évihez képest csekélyebb, 2,2-szeres volt tavaly az árkülönbség a legolcsóbb (Nógrád, 408 ezer forint/hektár) és legdrágább (Győr-Moson-Sopron, 913 ezer) területi egység között. A tíz legolcsóbb járás között négy Borsod-Abaúj-Zemplén, három pedig Nógrád megyei, míg a tíz legdrágább között három Pest megyei található. Látványos előretörésének köszönhetően Baranyában az országos átlagnál kicsivel jobban teljesítve 700 ezer forintos átlagáron keltek el hektáronként a földterületek.

Még mindig biztos bevételt jelent a támogatás

Egyre gyorsuló koncentráció figyelhető meg a mezőgazdasági földterületek tulajdonosi szerkezetében a régióban. Az ok: újra a föld az egyik legjobb, legstabilabb, hosszú távra szóló befektetési forma. Nemcsak értékállósága, sőt felértékelődése miatt népszerű, hanem amiatt is, hogy a mezőgazdasági művelésben a területalapú támogatás révén kiszámítható és rendszeres évi jövedelmet is eredményez. Ha az a kérdés, hogy ingatlan, arany, deviza vagy föld, akkor a szakemberek szerint már nem kétséges, hogy az utóbbi lehet a legjobb befektetés.

Idén szakmai számítások szerint hektáronként 70 ezer forintnyi területalapú támogatással számolhatnak a földtulajdonosok. Ez egy átlagosnak mondható 25–30 hektáros birtoknál idén már jóval évi 2 millió forint fölötti jövedelmet helyez kilátásba a föld tulajdonosának. Úgy is, ha a művelés is saját jogon zajlik, de úgy is, ha bérbe adják a termelésbe fogott területet. A bérleti díj ugyanis általában a területalapú támogatás összegének felel meg - írja cikkében a Dunántúli Napló.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Mátrix fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatA Mátrix fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Nimród, a hun-magyarok őse - Marton VeronikaNimród, a hun-magyarok őse
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
A sorsformáló 9+1 hónap - Orosz Katalin - S. Nagy ZitaA sorsformáló 9+1 hónap
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 3 024 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat