HunHír.info

2018. Álom hava 13. nap, Kurszán napja.

Jó Molnár Lajosunk elment, de szagát itt hagyta nekünk…

2015. március 25. 15:45
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

mocsar250.jpg„Molnár Lajos! Nem térek magamhoz. Hogy lehet ilyen névvel valakit miniszternek kinevezni? Ilyen névvel az ember nem a bársonyszékben ül, hanem a XVI. kerületi Tátika élelmiszerbolt üvegvisszaváltó részlegénél ücsörög az üvegablak mögött, s szignálja egy apró fecnire: „Négy sörös, két boros, egy cseresznye, a vodkást, azt nem vesszük vissza. Kétszázhuszonhárom forint.”. – írta egykor Pozsonyi Ádám.

Menedek - Engdahl

Az illető, amint tudjuk, már sehonnan sem szagolja az ibolyát. Ámde szagát mégis itt felejtette.

Amit egyesek amolyan parfümnek tartanak. No de félre persze a naptárilag mégoly közelgő ütődött áprilisi tréfával! Az elhunytra emlékezve hallatta hangját tegnap Csillag István a Néphazugságban.

„Ahogy ígérte – tette a dolgát.” – írta minden bekezdése elejére jó Csillag elvtárs. Merthogy Molnár miniszterként zseniális volt: regnálása alatt „csökkent a gyógyszerfogyasztás, és a versenynek köszönhetően csökkentek a gyógyszerárak”. No meg aztán „létrehozta az Egészségügyi Felügyeletet, hogy legyen hová fordulnia a betegeknek és a biztosítottaknak, ha elégedetlenek az egészségügyi intézmények, a kórházak, rendelők, háziorvosok működésével, ha azt észlelik, hogy a szolgáltató intézmények a fizető biztosítottak számára nem a törvényekben, a belső szabályzatokban előre szabályozott minőségű szolgáltatásokat nyújtják”.

Arról persze nem szólt, hová fordult (ha egyáltalán valahova is fordult) ama delikvens, akinek az egészséges fülét operálta meg a beteg helyett. Nem, ő akkor is két lábon álló és járó csodabogár volt, aki „növelte az ápolási ágyakat, a „vízszintes” betegeket előnyben részesítők rovására növelte a „függőleges” betegeket ellátók lehetőségeit”. Gyönyörű mondat, nemde? Akárcsak a vizitdíjat megindokoló:

„Kidolgozta a vizitdíj és a napidíj szabályait, mert tudta, hogy egy pakli cigaretta, vagy egy pohár sör árát épp hogy elérő önrészfizetésnek a keresletkorlátozó hatása nélkül nem lehet ésszerűsíteni az ellátórendszer igénybevételét. Amíg működött, őt igazolta: csökkent az indokolatlan igénybevétel, megtakarítások jelentek meg a társadalombiztosításban, többletbevételhez jutottak a háziorvosok. Csoda-e, hogy azok, akik valami miatt még mindig hisznek az állami szolgáltatások ingyenességében, őt tették felelőssé a szocializmus „vívmányainak” visszavételéért?”

Hát, ami a csodát illeti, csak arról az egyről nem értekezett valahogy a Gyurcsány-kabinet egykori kipróbált elvtársa, nem volt-e csoda már maga az, hogy a szakma nem söpörte le őt az első adandó alkalommal. De nem, nem és nem. Ő sohasem tévedett: „Nem ő bukott el. Mi lettünk kevesebbek a miatt, mert már nem folytathatja tovább a küzdelmet.”

Hogy, hogy nem, a velem frissiben történtek kapcsán jutott ez eszembe. Történt ugyanis tegnap, hogy nyilvános helyen ellopták a táskámat. Ennek következményeként ma megtettem, amit ilyenkor megtesz a magamfajta naiv honpolgár. De azok, akiknek jeligéjük, hogy „szolgálunk és védünk”, elhunyt miniszterünket és klientúráját juttatták mindjárt eszembe.

„Magyarország megújul” szlogenű elérhetőségükön csekély három óra rostokolás után nyílt alkalmam a történtek rögzíttetésére, élvezve addig is az ilyen helyen megszokott, a társadalmunkba „beilleszkedők” testkigőzölgéseivel dúsított „klímát”, az egyből Pató Pál úr lakhatóságát felidéző helyszínt („hámlik le a vakolat”). Egyszóval mintha szabályosan egy kórházban lettem volna, amelynek ajtajaiban mindenütt egy-egy Molnár Lajosba ütközik a földi halandó.

Nem, nem azért írom ezt persze, hogy ezzel parazsat gyűjtsek a fejemre – habár már igazán hozzászokhattam ehhez. Nem. Csak jelzéseként, hogy jó Lajosunk elment, de szagát itt hagyta nekünk, s nemcsak a fehér köpenyes életvédők hajlékaiban. Ráadásul úgy tűnik, összetétele miatt nehezen lebomló valahogy. Félve kérdezem, lehet, hogy nem kevésbé, mint a Csernobilban egykor történtek után mindmáig visszamaradó?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A megbízható férfi - Bedő ImreA megbízható férfi
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2019 - Szabó György - a bükki füvesemberGyuri bácsi egészségnaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A nemzeti hadsereg - Zetényi Csukás FerencA nemzeti hadsereg
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 7 191 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat