HunHír.info

2018. Álom hava 10. nap, Rugacs napja.

Marosvásárhelyen elmaradtak a székely tízezrek - kengurufogó viszont volt bőven

2015. március 10. 20:36
Hunhír.info

Mintegy félezren gyűltek össze Marosvásárhelyen kedd délután a Székely Vértanúk Emlékművénél, hogy leróják kegyeletüket a Habsburg-ellenes székely szervezkedés 161 éve kivégzett vezetői emléke előtt.

Menedék - Bayer

Virágokkal és gyertyákkal emlékeztek a Habsburg-ellenes székely szervezkedés kivégzett vezetőire a Székely szabadság napján. Néhányan közülük székely és magyar zászlókat vittek magukkal, és voltak, akik székely népviseletbe öltöztek az emlékezésre. A vértanúk emlékére Kecskés Csaba unitárius lelkész mondott imát. A magyar és a székely himnusz eléneklése után a tömeg békésen elvonult.

A marosvásárhelyi megemlékezést a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az idén is felvonulással és a kormány régiósítási tervei elleni tiltakozó demonstrációval kapcsolta volna össze, Dorin Florea polgármester azonban betiltotta a tiltakozást. Az SZNT ezt követően elállt a marosvásárhelyi megmozdulás szervezésétől. Korábban Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség parancsnoka azt nyilatkozta, hogy megbüntetik a szervezőket, ha tömeg gyűlik össze kedden az emlékműnél, Lucian Goga prefektus pedig kijelentette, Izsák Balázst teszik felelőssé, ha bármi rendbontás történik a rendezvényen.

Az eseményt megelőzően a több száz rendőr és csendőr vonult a helyszínre és a környező utcákra a rendet biztosítani. A csendőrség szóvivője ugyanakkor elmondta, semmilyen rendbontást nem tapasztaltak. Izsák Balázs SZNT-elnök szerint a román hatóságok - az esetleges rendbontások miatt - rendészeti kérdéssé akarják alacsonyítani Székelyföld autonómiájának kérdését. Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezető-helyettese kedden politikai nyilatkozatban emelt szót a bukaresti képviselőházban a magyar közösség marosvásárhelyi gyülekezési jogának korlátozása ellen.

A betiltott marosvásárhelyi felvonulás helyett Székelyföld számos más településén rendeztek tiltakozó megmozdulást az SZNT-t alkotó, úgynevezett széki tanácsok. Elsőként a sepsiszentgyörgyi rendezvényen olvasták fel azt, a román hatóságokhoz intézett közös petíciót, amelyet a párhuzamosan zajló csíkszeredai, firtosmartonosi és gyergyószentmiklósi megmozduláson is elfogadtak. Ebben a megmozduláson részt vevők területi autonómiát követeltek Székelyföldnek, és tiltakoztak a marosvásárhelyi gyülekezési jog korlátozása és a székely jelképek hatósági üldözése ellen.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár közölte, az államtitkárság kiáll a SZNT szabadság napja alkalmából szervezett felvonulásai mellett, amelyeknek célja, hogy felhívják a figyelmet Székelyföld autonómiájának kérdésére.

Eközben Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke tegnap a Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló, a székelység autonómiaigényét felmutató közös demonstráció megszervezése érdekében intézett felhívást az erdélyi magyar politikai szervezetekhez.

Nemcsak Erdélyben, hanem több magyarországi városban, köztük Budapesten is tartottak megemlékezést a Székely szabadság napján.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Válaszúton - Bogár LászlóVálaszúton
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Határtalan bűnözés - Udo UlfkotteHatártalan bűnözés
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat