HunHír.info

2018. Álom hava 10. nap, Rugacs napja.

Negyvennyolcas hős zsidó honvédek tömegéről beszélnek – és a valóság?

2015. március 10. 11:50
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

A Mazsihisz, amint honlapján tegnap közölte, március 15-én Magyarország „hősi zsidó honvédjeire” emlékezik. Akiknek számát bizonyos művek s általuk véleményformáló tömegmédiumok hajlamosak túlbecsülni. De lássuk csak a valóságot e téren is!

Menedék - Baráthosi

A világosi fegyverletétel után emigrációjában írt pamfletjében Einhorn Ignác (Horn Ede) közgazdász-statisztikus kereken húszezer zsidó szabadságharcost említett, arra hivatkozva, hogy Kossuth Lajos mondott ilyen számot Freudenberg Márk zsidó honvédhadnagy előtt. De névsort vagy a szám igazolásául szolgáló forrást nem említ.

Bernstein Béla nyíregyházi főrabbi könyvében (A negyvennyolcas szabadságharc és a zsidók, 1939) – olvassuk vitéz Kolosváry-Borcsa Mihály művében (A zsidókérdés magyarországi irodalma, 1943) – »négy névsorba gyűjtötte mindazoknak a neveit, akikről feltehető, hogy közük volt a szabadságharchoz s nevük után feltételezhető, hogy zsidók. E honvédeket, orvosokat, élelmező-tiszteket, számvevőket stb. tartalmazó négy lista 2209 nevet sorol fel. Ezek közül is igen számos többszörösen is előfordul a kimutatásokban. Bernstein tehát minden lelkes szándék mellett is megelégszik annak megállapításával, hogy a zsidók „dicséretes módon vettek részt az 1848-i szabadságharcban”. Többet annál inkább sem állíthat, mert közzéteszi Mikár Zsigmond volt honvédegyleti titkár egyébként igen filoszemita levelét, amely azonban a következőket tartalmazza: „Számarányban nem örömest szólok a dologhoz, mert találkoztam egyénekkel, kik számos ezrekre szeretik tenni a volt zsidó honvédek számát, ami meg nem állhat.”«

Idézi aztán Kolosváry-Borcsa az Újvári Péter által szerkesztett, 1929-ben megjelent Magyar Zsidó Lexikont is, amely szerint Kossuth egyik beszédében kijelentette, hogy „húszezren vitézül harcolnak seregünkben”. Forrást azonban ő sem közölt, akárcsak Venetianer Lajos rabbi sem művében (A magyar zsidóság története, 1922), aki szintén húszezer honvédről írt.

Felmerül a kérdés tehát, hogy mi értelme a hiteles források nélkül való mítoszteremtésnek? Azok, akik folyton „kifinomult emlékezetkultúrá”-val rendelkezőknek tartják önmagukat, miért nem viselkednek akkor ennek megfelelően?

Mondhatnók, nem kell történésznek lenni feltétlenül ahhoz ugyanis, hogy állításainkat forrásokkal hitelesítsük, de ha azok vagyunk, akkor ez pláne kötelességünk. Vajh hány március 15-ét kell még megérnünk ahhoz, hogy erre a hazai zsidóság véleményvezérei és köreik is rájöjjenek?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Lélekből Jövő Jövő - Zöld - Határidőnapló 2019 - RegélőLélekből Jövő Jövő - Zöld - Határidőnapló 2019
Könyv - Bolti ár: 5 490 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
18% internetes kedvezménnyel
Önéletrajz - Bruce DickinsonÖnéletrajz
Könyv - Bolti ár: 3 999 Ft
Internetes ár: 3 599 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Vér tapad a kezünkhöz? - Pawel LisickiVér tapad a kezünkhöz?
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Így főznek a katonák - Őszy Tóth GábrielÍgy főznek a katonák
Könyv - Bolti ár: 8 500 Ft
Internetes ár: 7 225 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat