HunHír.info

2018. Enyészet hava 17. nap, Érd napja.

Ha az amerikai fegyvermamutot választjuk, jó fiúk lehetünk - de miért akarnának azoknak pitizni?

2014. december 29. 21:51
Hunhír.info

Jövőre zöld utat kaphat az évek óta előkészítés alatt álló állami helikopterbeszerzés – árulta el Hende Csaba honvédelmi miniszter az MTI-nek adott év végi interjújában. Egy ilyen beszerzés azonban legalább annyira szól a külpolitikáról, mint a haditechnikáról. De leginkább a fegyvermamutok gigaprofitjáról. És miért kéne nekünk az amerikai, egy aolmhoz tartozó fegyvergyárosok misztikus pénzes ládáit tömni? Hogy ne antiszemitázzanak bennünket?

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Hende közölte: harminc új forgószárnyas gépet vásárolna Magyarország a Honvédségnek, a katasztrófavédelemnek, az Országos Mentőszolgálatnak, a Terrorelhárítási Központnak, valamint a Légirendészetnek, összesen 172 milliárd forintért. A tender kiírásához már csak a pozitív kormánydöntésre és a forrás hozzárendelésére várnak, és ha minden jól megy, a szállítási szerződést akár 2015 végére aláírhatják, így a helikopterek szállítása 2016-17-től várható.

Az utóbbi hónapokban az egyszeri újságolvasónak is feltűnhetett, hogy helikoptervásárlás készül, hiszen az egyik potenciális szállító, az AgustaWestland szeptembertől számos médiumban (köztük a Heti Válaszban) vásárolt hirdetési felületet, hogy a döntéshozók figyelmébe ajánlja AW139-es típusát. „Sokoldalú megoldás minden küldetéshez a csapatok bevetésétől, mozgatásától és logisztikai támogatásától a rendőrségi, kutatási és légi mentési feladatokig – hirdette a civil és katonai változatban is elérhető gépet az olasz–brit gyártó.

Néhány hónappal korábban egy másik versenyző, a Sikorsky jelentkezett be, méghozzá oly módon, hogy azt szinte minden budapesti hallotta: egy szép áprilisi napon két UH–60 Black Hawk verte fel a főváros csöndjét, amikor újságírókat reptettek fel a Duna fölött. A legendás típust Robert Peaslee, a budapesti amerikai nagykövetség kereskedelmi tanácsosa ajánlotta a kormány figyelmébe. „Ha ezeket a gépeket veszik meg, ugyanolyan helikoptereket fognak használni, amelyek az amerikai hadseregnél is használatban lesznek az elkövetkező évtizedekben” – tette hozzá Stanley J. Prusinski, az Sikorsky kelet-európai képviselője.

A harmadik esélyes jelölt, az Airbus Helicopters (korábbi nevén Eurocopter) egyelőre sem hasonló akcióval, sem reklámkampánnyal nem tette le névjegyét, de talán nem is kell, mert jó referenciái vannak: régóta az ő gépeiket használják a magyar légimentők, és a nyáron két új mentőhelikopter beszerzésére kiírt tendert is az ő EC-135-esük nyerte meg. Thomas Hein, a gyártó alelnöke novemberben magabiztosan nyilatkozott az MTI-nek: negyven helikopter eladásával számolt a magyar piacon a következő tíz évben. Jelezte: az Airbus több típussal, például az AS532 AL-lel és az EC645 T2-vel is le tudja fedni a honvédség teljes igényét.

A beszerzésre nagy szükség van. Bevethető harci helikopterünk már nincs, a szovjet Mi-8-asokból és Mi-17-esekből álló szállítóhelikopter-flottánkban is kevés a használható gép. A Honvédség ezért kénytelen volt a tavasszal megvásárolni három használt, de felújított Mi-8-at Oroszországtól. A Népszava a nyáron arról írt, hogy a katasztrófavédelem kénytelen volt két gépet kölcsönkérni egy magánvállalkozástól, hogy ki tudja segíteni a szerb hatóságokat a tavaszi árvíz idején. A hvg.hu pedig hírül adta: egy Hende által áprilisban jegyzett, ősszel kiszivárgott levél szerint szükséghelyzet esetén a honvédelmi tárcának nem lenne elég helikoptere a lakosság megsegítésére és nem lennénk képesek a nemzetközi kötelezettségvállaláson alapuló légi kutató-mentő képesség biztosítására sem.

Mindegyik opció mellett szólnak érvek és ellenérvek. Az olasz gépek mögött hatalmas civil, rendőrségi és mentős rutin van, de harctéren még nem vetették be őket, viszont az Agusta valószínűleg Magyarországra telepítené regionális szervizközpontját. A Black Hawk már számos háborúban bizonyított, viszont míg az AW139 friss fejlesztés, az amerikai gép már 30 éves technika, igaz, a felújításoknak köszönhetően még mindig korszerű, bár kérdés, hogy meddig. Az Airbus civil és katonai feladatokban is bizonyított már. Hende egyelőre csak annyit árult el, hogy a kritériumokat általánosságban fogalmazták meg, hogy a lehető legtöbb helikoptergyártó tudjon elindulni.

Egy ilyen beszerzés azonban legalább annyira szól a külpolitikáról, mint a haditechnikáról. Elég csak arra gondolni, amikor Orbán Viktor 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium akkori ajánlásával szemben nem a felújított amerikai F16-osokat, hanem egy európai gyártó, a Saab vadászgépeit választotta. Most még pikánsabb lesz a döntés, hiszen mélyponton van a magyar-amerikai viszony. Ez a Sikorsky ellen szól, ha elindul a tenderen (kivéve persze azt az valószínűtlen esetet, ha egy 172 milliárdos megrendelés hatására megenyhül Washington, és André Goodfriend egy Black Hawk fedélzetén utaztatja be Vida Ildikót Amerikába). Az Airbus mellett szólhat, hogy egy ilyen üzlet gesztus lenne a paksi bővítésről az oroszokkal szemben lemaradó németek és franciák felé. Az Agusta kezében is van erős kártya: a hvg.hu szerint a cég mellett lobbizik Silvio Berlusconi, aki a mai napig jóban van Orbán Viktorral.

Hunhír.info - valasz.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Így főznek a katonák - Őszy Tóth GábrielÍgy főznek a katonák
Könyv - Bolti ár: 8 500 Ft
Internetes ár: 7 225 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Baráthosi összes turáni könyve I-II. - Baráthosi Balogh BenedekBaráthosi összes turáni könyve I-II.
Könyv - Bolti ár: 15 990 Ft
Internetes ár: 11 990 Ft
25% internetes kedvezménnyel
Viszlát, Európa! - Gerd HonsikViszlát, Európa!
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat