HunHír.info

2018. Álom hava 10. nap, Rugacs napja.

Horthy volt Európa legnagyobb zsidó-mentője - a háborúból való kiugrásunkat is alárendelte nekik

2014. december 29. 17:12
Kincses Albin - Hunhír.info

Évtizedeken át elhallgatták azt a tényt, hogy a nácik által megszállt Európában Magyarország volt az egyetlen, ahol a reguláris hadsereg - Horthy Miklós kormányzó parancsára - megakadályozta a zsidóság deportálását, ezzel megmentve 300 ezer zsidó származású budapesti lakós életét. A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában Hantó Zsuzsa történész-szociológus szerint Magyarország védte a környező országok zsidóságát is. A zsidó tanács pedig arról számolt be, hogy Magyarország volt az egyetlen ország, ahol 1943-1944-ben viszonylagos békében élhetett a 800 ezer főnyi zsidóság. A szociológus szerint Horthy által a zsidók védelmére Budapestre rendelt esztergomi páncélezred a német megszállás után megakadályozta, hogy deportálják a helyi zsidókat. Miután a páncélezred a háborúból való kilépés katonai garanciáját jelentette volna, Horthyék ezt áldozták fel a zsidók érdekében - jelentette ki a történész-szociológus.

Menedek - Engdahl

Koszorús Ferenc ezredes akciójának története Amerikában tankönyvekben olvasható - nálunk csak mostanság kezdenek beszélni róla – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hetven éve, 1944. június 5-én és 6-án az esztergomi páncélosok megakadályozták a budapesti zsidók deportálását.

A Koszorús-akcióról viszonylag keveset tudunk. Ennek Hantó Zsuzsa történész-szociológus szerint történelmi okai is vannak.

A kommunista diktatúra nemigen tűrte meg az önálló gondolkodást. Sztálinnak személyes és birodalmi érdeke is volt, hogy Magyarország, mely központi helyet foglalt el a megszállási övezetben, ne emelkedjen ki olyan cselekedettel, miszerint a zsidók deportálását egyedülálló módon katonai erővel akadályozta meg. Magyarország védte a környező országok zsidóságát is. A zsidó tanács pedig arról számolt be, hogy Magyarország volt az egyetlen ország, ahol 1943-1944-ben viszonylagos békében élhetett a 800 ezer főnyi zsidóság.

A zsidók élete a német megszállás után változott meg. Ezután kellett sárga csillagot viselniük. Eichmann pedig egy olyan csapatot hozott Magyarországra, melynek tagjai már gyakorlatot szereztek „más országok zsidótlanításában”. A déli területeket gyorsan megszállták, és gettóba zárták az „ellenséges elemeket”.

Közben a normandiai partraszállás miatt az országot megszállt német haderő nagy részét ki kellett vonni, így Budapesten és környékén csak kis számú német haderő állomásozott. Koszorús ezredes július elején találkozott Lázár Károly vezérőrnaggyal, a testőrség parancsnokával. Megtudta, hogy az ország területéről a csendőröket összevonják azzal az ürüggyel, hogy zászlószentelés lesz. Eichmann be akarta fejezni a zsidók deportálását, Horthy azonban annak leállításáról döntött, majd parancsot adott Koszorúsnak, hogy Esztergomból vonuljon be Budapestre.

A páncélezred jelentős része egyébként a doni csatáknál megsemmisült, ám azt később a magyarok újjáépítették, de a németeknek nem volt pontos információjuk arról, milyen mértékben. A páncélezred egyébként a kiugrás katonai garanciáját jelentette volna. Ezt áldozták fel Horthyék az emberek érdekében – magyarázta a történész, hozzátéve: a Budapestre érkező csendőrök szembesülve azzal, mekkora katonai erő van a fővárosban, nem tudták megkezdeni a zsidók deportálását, és visszavonultak a vidéki laktanyákba. Több százezer ember legalábbis három és fél hónapig, a nyilas hatalomátvételig megmenekült.

A hatalomátvétel után Koszorús ezredesnek menekülni kellett a Gestapo elől, végül az 50-es években az Egyesült Államokban telepedett le, és geodétaként dolgozott 1971-ben bekövetkezett haláláig. Fia, aki ügyvéd, sokat tesz azért, hogy a világ megismerje édesapja példátlan tettét.

Ez egy példátlan akció volt, hiszen egyetlen ország sem szállt szembe katonai erővel honfitársai megmentése érdekében – hangsúlyozta Hantó Zsuzsa.

Hunhír.info - Hirado.hu

Noha a történetben van egy-két csavar, ugyanis a nyilas hatalomátvétel után mint azt az egyik legismertebb zsidó holotörténész, Karsai László vallja, Szálasi Ferenc nemzetvezető a németek ellenkezésének dacára létrehozta 1944 novemberében a védett pesti gettót, és elfogadta a zsidók védleveleit.

Hantó Zsuzsa szerint a páncélezred a háborúból való kiugrásunk katonai garanciáját jelenthette volna, amely teljesen átírhatta volna az elmúlt évtizedek történetét. A Horthy- gyűlölők liberális uszítók vajon elgondolkodtak-e azon, hogy talán neki köszönhetik, hogy most gyalázhatják emlékét. Mert a fentiek alapján ha ő nincs, a mostani uszítók meg sem születhetnek.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A nemzeti hadsereg - Zetényi Csukás FerencA nemzeti hadsereg
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 7 191 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A második szabály - In memoriam Olofsson Placid - Beer Miklós - Csókay András - Brückner Ákos Előd - Eperjes Károly - Ézsaiás Erzsébet - Mádl Dalma - Rétvári Bence - Schmidt Mária - Sinkovits Vitay András - Süveges Gergő és még sokan másokA második szabály - In memoriam Olofsson Placid
Könyv - Bolti ár: 2 850 Ft
Internetes ár: 2 423 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Önéletrajz - Bruce DickinsonÖnéletrajz
Könyv - Bolti ár: 3 999 Ft
Internetes ár: 3 599 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Vér tapad a kezünkhöz? - Pawel LisickiVér tapad a kezünkhöz?
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat