HunHír.info

2018. Álom hava 14. nap, Szilárdka napja.

Az évezredes orosz titok: ezért nyertek meg minden háborút

2014. december 22. 17:15
Hunhír.info

moszkva250.jpgOroszország erőssége, hogy lakosai képesek túlélni azt, ami megtörne bármely más nemzetet – írja a Forbes-ban George Friedman amerikai politológus, a Stratfor hírszerzési-elemzői szervezet vezetője. Szerinte a Moszkvával szembeni nyugati szankciók fokozása nem vezetett a kívánt „tudateltolódáshoz”: még mindig nagyon magas Vlagyimir Putyin támogatottsága. A nehézségek soha nem zavarták az oroszokat abban, hogy „győzelmet arassanak háborúban és méltó életet éljenek” – jegyzi meg Friedman.

Menedék - Baráthosi

A politológus szavai szerint az orosz átlagpolgárokkal folytatott beszélgetései során meggyőződött arról, hogy a gazdasági problémák nem az, ami elsősorban foglalkoztatja az oroszokat. A lakosoknak a gazdasági szankciókra vonatkozó véleményét kommentálva Friedman megjegyezte, hogy „az amerikaiak és az európaiak bizonyára tévednek azt illetően, hogy a szankciók milyen hatást gyakorolnak Oroszországra”.

Az oroszok szentül hiszik, hogy a szankciók – kiélezettségüktől függetlenül – nem fogják „kapitulálására” kényszeríteni Moszkvát, és készek támogatni kormányukat, ha úgy fogják érezni, hogy fenyegetik az országot – vonja le a következtetést az amerikai politológus.

A The National Interest szemleírója, Nikolas Gvosdev úgy véli, hogy a rubel drasztikus leértékelődése, a rendkívül alacsony olajárak és a nyugati szankciók dacára korai lenne állítani, hogy Oroszország az összeomlás küszöbén áll.

Azok a problémák, amelyekkel az orosz gazdaság szembesült, rendkívül komolyak és óriási hatással vannak az ország hatóságaira, azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök arra számít, hogy a válság rövidnek bizonyul és sikerül áthidalni a nehézségeket anélkül, hogy engedményeket kellene tenni a Nyugatnak. Az orosz gazdasági helyzetre pusztító hatást gyakorló három tényező ­– a rubel leértékelődése, a katasztrofális olajáresés és a nyugati szankciók – ellenére Oroszország nem írható le, mert rendelkezik készletekkel az újjáépüléshez – véli a szakértő.

Mindenekelőtt tudni kell, hogy az orosz exportcikkekért, többek között az energiahordozókért, atomerőmű-berendezésért, fegyverekért, dollárban és euróban fizetnek. Azonkívül a rubel további esése esetén feltételezhető, hogy Oroszország még nagyobb tartalékokat fog felhalmozni aranyból, gyémántból, platinából és ezeket a készleteket devizatartaléka fenntartására, sőt, bővítésére használhatja fel – írja Nikolas Gvosdev.
Azonkívül Putyin környezetében sokan úgy vélik, hogy a válság még előnyös is lehet Oroszországnak. Tekintettel arra, hogy némely behozatali cikkek túlságosan drágává válnak, a hatóságok egyszerre két feladatot kíván megoldani: ösztönözni kívánja az újiparosítást az országon belül és egyben kárt okozni az oroszországi kereslettől függő európai gazdaságoknak – véli a szerző.

Azonkívül Gvosdev véleménye szerint két tényező létezik: először is, a 2015. évi energiahordozó-árak, amelyek lényegesen megnövekedhetnek előre nem látott körülmények miatt. Másodszor, Oroszország ázsiai partnerei, többek között Kína bizonyos előnyös feltételeket ajánlhatnak fel Oroszországnak.

Oroszoszág hangja

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A kultúra diktatúrája - Bayer Zsolt - Szakács ÁrpádA kultúra diktatúrája
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A negyedik birodalom felemelkedése - Összeesküvés elméletek sorozatA negyedik birodalom felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Tiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinTiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Visszatért - Trianon és a revízió - Zetényi Csukás FerencVisszatért - Trianon és a revízió
Könyv - Bolti ár: 7 900 Ft
Internetes ár: 6 715 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kozmikus Hologram - Jude Currivan PhDKozmikus Hologram
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 992 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat