HunHír.info

2018. Álom hava 09. nap, Bojta napja.

Vona Gábor: a kormányt le akarjuk váltani, de külföldi befolyás nélkül

2014. december 18. 11:30
Hunhír.info

vona-gab-250.jpgA Jobbik le akarja váltani a kormányt, de nem szeretné, ha Magyarországon külföldi erők befolyása érvényesülne - jelentette ki Vona Gábor, a párt elnöke, parlamenti frakcióvezetője az MTI-nek adott interjújában. Az ellenzéki politikus azt is felvetette: társadalmi vitát kellene nyitni az ország NATO-tagságáról, mert szerinte az ország érdeke az lenne, ha nem tartozna egyetlen katonai szövetséghez sem. A Jobbik elnöke a keleti nyitásról azt mondta, azalatt kiegyensúlyozást értenek, s nem azt, hogy "a nyugati gazdát lecseréljük egy keleti gazdára"

Menedék - Bayer

A Jobbik elnöke a párt előtt álló feladatnak nevezte, hogy értékeiket, alapvető fundamentumaikat, amelyek megkülönböztetik őket más pártoktól, megőrizzék, és alkalmazkodjanak a változó körülményekhez. Szavai szerint most a kormánypárt "erodálódásához" kell alkalmazkodni, minden szegmensben fejlődni kell és alkalmassá kell tenni a Jobbikot, hogy a soron következő országgyűlési választást megnyerje.

A legfrissebb közvélemény-kutatásokra utalva jelezte: a Jobbik nemcsak stabilan a második legerősebb párt, de "araszol közelebb a Fideszhez", a baloldali pártok pedig együtt sem képesek velük egy szintre kerülni. Értékelése szerint a Jobbiknak a baloldallal szemben hitelességi, szervezeti és programbéli előnye van.

A pártban nemrég felállított kormányzati előkészítő testület feladataként jelölte meg a választásig elvégzendő feladatok "lajstromba" állítását és "a leendő Jobbik-kormány struktúrájának és működésének kialakítását". A néhány tucatnyi párton belüli és kívüli szakértőt távol tartják a napi politikától, hogy távlatokban gondolkodhassanak - tette hozzá a pártelnök.

Vona Gábor komoly előrelépésnek nevezte, hogy a hazai és nemzetközi sajtó egyre gyakrabban cikkezik pártja kormányra jutási esélyéről. Meglátása szerint itthon egyre kevesebben, már csak a "valóságot leginkább torzító" ellenfeleik mondják, hogy a Jobbik egy "szélsőséges, extrémista párt" lenne, amitől Magyarországnak félnie kellene. Azokon a településeken, ahol jobbikos polgármesterek vannak, semmiféle kataklizmát nem élnek át az emberek - jelentette ki, hozzátéve: másabb, sok szempontból keményebb programjuk van, de "nem forgatják fel a világot, hanem egy élhetőbb irányba terelik".

Ezt a fordulatot nemzetközi szinten is el kell érni - tette hozzá, kifejtve: például Törökországban, Oroszországban, Közép-Ázsiában partnernek tekintik a Jobbikot; a feladat, hogy a nyugat is lehetőséget adjon a bizonyításra és az elvégzett munka fényében ítélje meg a pártot.

Vona Gábor arról is beszélt: a jövő évi stratégiát egy január végi, többnapos frakcióülésen véglegesítik és évadnyitón vázolja majd a terveket. A prioritások között szerepel majd a korrupció elleni harc, a munkahelyteremtés és a társadalom szociális problémáinak megoldása. Feladatként jelölte meg a középosztály szélesítését, amelyet alulról, érdemek alapján szeretnének megvalósítani, míg álláspontja szerint a Fidesz politikai lojalitás alapján teszi azt, a baloldalnak pedig nincs "épkézláb" megoldása, csak szítja a szociális feszültséget.

Kiemelte az időközi veszprémi országgyűlési választás fontosságát is, a Jobbik jelöltjét, a civil jogász Damm Andreát pedig "igazi nagyágyúként", a devizahitelesek "Jeanne dArc"-jaként jellemzett.

A tüntetésekről szólva azt mondta: a szervezők gyakran elkövetik a hibát, hogy felvállalnak egy pozitív célt, egy vitatható kormányzati lépés kritikáját, viszont "levitézlett politikusokat" engednek soraikba és ezzel nem tudnak társadalmi erőt felmutatni. A Jobbik minden társadalmi csoport problémáira igyekszik megoldást kínálni, de "titkosszolgálatok által szervezett tüntetésekhez (...) nem kíván asszisztálni" - hangoztatta, hozzátéve: a kormányt le akarják váltani, de nem szeretnék, ha Magyarországon külföldi erők befolyása érvényesülne.

A Jobbik elnöke a keleti nyitásról azt mondta, azalatt kiegyensúlyozást értenek, s nem azt, hogy "a nyugati gazdát lecseréljük egy keleti gazdára". Ki kell használni Magyarország híd-szerepét, ellenkező esetben ütközőpont lesz az ország - vélekedett Vona Gábor.

El kell érni azt is - folytatta -, hogy Magyarország egy esetlegesen kialakuló NATO-Oroszország konfliktusból kimaradjon, semleges maradjon. Itt lenne az ideje annak, hogy elkezdődjön egy társadalmi vita arról, hogy Magyarországnak a NATO-ban van a helye vagy egyetlen katonai szövetségben sem - emelte ki, hozzátéve: szerinte jelenleg utóbbi lenne az ország érdeke. Ez biztos, hogy sok érdeket sértene, de ha Magyarország ki szeretne lépni, akkor azt tiszteletben kell tartani - tette hozzá, megjegyezve: a vitát fel kell vállalni, mert "ennél ezerszer kellemetlenebb, ha Magyarország belesodródik egy háborús konfliktusba".

A 2014-es évet a pártelnök összességében vegyesnek nevezte, kifejtve: noha a kétharmadot nem tudták megakadályozni, a Jobbik szempontjából alapvetően sikeresnek tartja a választási szerepléseket. Az ország állapotát és a kormány "tehetetlenségét" ugyanakkor szomorúnak minősítette.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gyuri bácsi egészségnaptára 2019 - Szabó György - a bükki füvesemberGyuri bácsi egészségnaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Válaszúton - Bogár LászlóVálaszúton
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A kultúra diktatúrája - Bayer Zsolt - Szakács ÁrpádA kultúra diktatúrája
Könyv - Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 3 141 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A megbízható férfi - Bedő ImreA megbízható férfi
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat