HunHír.info

2018. Enyészet hava 16. nap, Tuga napja.

Bajban lesz a brit hatalom, ha kiderül hogy ők is kínozták az elfogottakat

2014. december 14. 15:38
Hunhír.info

A brit sajtó értesülései szerint Nagy-Britannia intenzíven lobbizott Washingtonban a világszerte felzúdulást keltő szenátusi jelentés ismertetése előtt, hogy legalább a jelentés rövidített, nyilvános összefoglalójából maradjon ki a brit külső hírszerzés (MI6) és az elhárítás (MI5) szerepe a terrorgyanúsítottak vallatásában.

A nyilvános változatban egyetlen szó sem esik az MI6 és az MI5 szerepéről, sőt az Indiai-óceán közepén fekvő, brit fennhatóságú Diego García szigetéről sem, amelyről pedig évek óta köztudott - ezt az előző brit kormány is elismerte -, hogy ott terrorgyanúsítottakat titokban fogságba szállító amerikai repülőgépek szálltak le.

Sir Malcolm Rifkind volt brit külügyminiszter kijelentette: az általa vezetett alsóházi hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottság a szenátusi jelentés nyilvános összefoglalójából esetleg "kiszerkesztett" részletek átadását kérte az Egyesült Államoktól, mert szeretne egyértelmű képet kapni arról, hogy voltak-e ebben a változatban olyan - végül kihagyott - utalások, amelyek a kínvallatásokban játszott brit szerepről szolgálnak részletekkel.

A bizottsági elnök hozzátette: ha brit hírszerzési illetékesek jelen voltak terrorgyanúsítottak kínvallatásán - ahogy azt több egykori gyanúsított egybehangzóan állítja -, akkor e brit illetékesek bűnrészesek ezekben a kínzásokban. Sir Malcolm szerint ez az alapvető brit normákat sértené.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap értesülése szerint a Scotland Yard tanúként már kihallgatta Jack Straw-t, a Munkáspárt vezette előző brit kormány volt külügyminiszterét egy líbiai terrorgyanúsított - az azóta megdöntött Kadhafi-rezsim egyik fő ellenzéki aktivistája, Abdel-Hakim Belhadzs - ügyében, akit terhes feleségével együtt még 2004-ben vettek őrizetbe Thaiföldön a CIA ügynökei, és Diego Garcíán át visszaszállították Líbiába, ahol mindkettőjüket kínvallatásnak vetették alá. Belhadzs jogi képviselői szerint a brit közreműködést Jack Straw személyesen hagyta jóvá.

A brit lap értesülése szerint a Scotland Yard elküldte az ügy aktáit az angol-walesi ügyészi hivatalnak, és jövőre születhet döntés az esetleges vádemelésről. Az MI5 akkoriban meg volt győződve arról, hogy a Belhadzs vezette ellenzéki milícia szoros kapcsolatban állt az al-Kaida terrorhálózattal. Belhadzs a líbiai fordulat után az átmeneti tripoli vezetés katonai tanácsának elnöke lett.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Kozmosz a magyar mesében - Vámos FerencKozmosz a magyar mesében
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Észpörgető társasjáték - Hajnal és LegendÉszpörgető társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat