HunHír.info

2018. Enyészet hava 17. nap, Érd napja.

Atradius: A lengyelekkel vezetjük a régiós gazdaságot

2014. december 09. 13:33
Hunhír.info

A kelet-közép-európai országok bruttó hazai terméke (GDP) a nyugat-európai átlagot meghaladó mértékben növekszik idén és jövőre is, ezen belül Lengyelország és Magyarország vezeti a sort egyaránt 3,1 százalékos becsült GDP-növekedéssel az idén - közölte az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb elemzése alapján kedden.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

A közlemény szerint Lengyelország és Magyarország leginkább dinamikusan fejlődő exportjának - Lengyelországé 7,2 százalékkal, Magyarországé 4,4 százalékkal nőtt - köszönhetően vezeti a sort a régió gazdaságai között. Csehországban - a 11,9 százalékos exportbővülés ellenére - mindössze 2,4 százalékkal bővül a GDP. Várakozásaik szerint Szlovákiában ugyancsak 2,4, Oroszországban 0,2 százalékos növekedés, Horvátországban 0,6, míg Ukrajnában 7,7 százalékos csökkenés lesz az idén.

Jövőre az előrejelzésük alapján Lengyelország exportja 7,4, Magyarországé 7,3, Szlovákiáé 7,2, míg Csehországé 6,5 százalékkal bővül, vagyis az átlaguk jelentősen meghaladja a nyugat-európait a hitelbiztosító szerint.

Oroszországban az amerikai és az uniós embargó okoz majd komoly nehézségeket, míg Ukrajnában a keleti oroszbarát és az oroszellenes nyugati részek közötti szembenállás. Az unió legfiatalabb tagja, Horvátország immár hat éve töretlenül recessziós pályán mozog, és 2008 óta gazdasága összességében a görögországi után a második legnagyobb mértékű zsugorodást szenvedte el.

Az Atradius a GDP-növekedésben jövőre ismét Lengyelországot várja az első helyre 3,1 százalékos bővüléssel, Csehországban és Szlovákiában 2,9-2,9, Magyarországon 2,7 százalékos bővülést várnak.

A teljes eurózónára idén már csak 0,8 százalékos, jövőre átlagosan 1,2 százalékos bővülést vár az Atradius. A jelenség hátterében leginkább a német gazdaság vártnál rosszabb teljesítménye húzódik meg, amely a második negyedévben 0,2 százalékot esett a várt bővülés helyett, Németországban ezért éves szinten idén "csak" 1,4, jövőre pedig 1,6 százalékos növekedést prognosztizál az Atradius.

A francia gazdaságban továbbra is alacsony a fogyasztói és a termelői bizalom, azaz nem akar beindulni a hazai fogyasztás növekedése, Olaszországban pedig egyenesen recessziós jeleket lehet felfedezni - írja az Atradius. A hitelbiztosító szerint dezinflációs veszély is fenyegeti az eurózóna növekedését, hiszen az Európai Központi Bank (EKB) által meghúzott 2 százalékos plafontól messze, körülbelül 0,5 százalékos éves átlagos inflációval számolhat idén a térség, ami 2015-ben 1,2 százalékra növekedhet.

A közlemény idézi Vanek Balázst, az Atradius Hitelbiztosító igazgatóját, aki elmondta: egyelőre csalódást keltő az eurózóna teljesítménye, a strukturális kiegyensúlyozatlanságok és a kelleténél alacsonyabb infláció visszafogja a növekedést és kérdésessé teszi, hogy a térség már valóban maga mögött hagyta-e a válságot. Hozzátette: aggodalomra ad okot, hogy a csődeljárások száma növekszik Franciaországban, Olaszországban és Görögországban, eközben az eurózónában tapasztalt fizetésképtelenségi ráta átlaga jelenleg kétszer olyan magas értéket mutat, mint a válságot megelőző 2007-es esztendőben.

Hunhír.info - MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Viszlát, Európa! - Gerd HonsikViszlát, Európa!
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Horthy naptár 2019 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy naptár 2019
Naptár - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 920 Ft
52% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat