HunHír.info

2018. Álom hava 11. nap, Gilvád napja.

Ahol a bűnöző az úr - a látástól-vakulásig dolgozó tanyasiakat hagyta az út szélén a kormány, nem a megílhetésiket

2014. november 30. 08:46
Hunhír.info

Valósággal vonzza a békési tanyákra az állattolvajokat a 44-es főút közelsége. Nem kell sáros úton zötykölődniük kilométereket az utánfutóikkal, ráadásul gyorsan eltűnhet a tetthelyről, aki tilosban jár. Egyelőre nincs hatékony eszköz a marhák megvédésére, mert a cigány és liberális jogvédőktől rettegő rendőrök nem mernek, a bíróságok pedig sok esetben nem akarnak fellépni a bűnöző hordák ellen.

Menedék - Baráthosi

A közelmúltban egy éjjel Egri Jánosék kardosi (Békés megye) tanyájáról ismeretlen személyek elloptak egy 650 kilós bikát. Értéke félmillió forint volt, már leszállították volna az átvevőnek, ha a térség nem került volna zárlat alá az enyhe ősz következtében még mindig fertőző szúnyogok által terjesztett kéknyelv-betegség miatt. A rendőrség nyomoz, de nincs sok esély, hogy megtalálják a tettest. Négy évvel korábban két vágásérett szarvasmarhát loptak el tőlük, akkor sem lett meg a tolvaj.

Történetükből az derül ki, hogy valójában nem lehet megvédeni az állatokat a tolvajoktól. Traktorral jöttek, meg egy „kalodás” utánfutóval. Beálltak egészen az istálló ajtajáig két tanya között. Valamivel elkábították a kutyákat, elvágták a kamerarendszer vezetékét, amelyet a 2010-es lopás után szereltettek fel. Igaz, a rendőrségen megszólaló riasztónak lejárt a kártyája, de valójában azzal sem voltak elégedettek. Az eltelt években hétszer szólalt meg, ám a próbálkozó tolvajokat sohasem sikerült tetten érni. A háziak félnek kimenni, mert ahhoz, hogy egy 6,5 mázsás, az idegenekkel agresszív bikát lefogjanak és kivezessenek, több erős, elszánt férfi kell, s nem biztos, hogy kímélnék a középkorú tulajdonosokat. Mire a rendőrök megérkeztek, addigra pedig már árkon-bokron túl jártak.

Egriék hallották, hogy a közeli Kondorosról szeptember végén két bikaborjút loptak el hasonló körülmények között. A károsultak tanyája ott is a 44-es főút közelében van. Az elkövetők egy karámból vitték el a borjakat. Egy másik közeli településen sok baromfit loptak el. 2010-ben a rendőrség feltételezte, hogy a lopott állatokat Románián át Törökországba vitték, mert a törökök akkor nagyon jó árat adtak az élő marháért. Most azonban a zárlat miatt az országból sem lehet kivinni, valószínűleg valahol levágták a jószágokat, és eladták a húsukat.
Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kérdésünkre megerősítette: valóban loptak el növendék szarvasmarhákat Kondoroson is, Békéscsaba-Felsőnyomáson is. A városi rendőrkapitányságok keresik az összefüggést a bűncselekmények között, és együttműködnek annak érdekében, hogy a lopásokat felderítsék, illetve megelőzzék.

– Itt, ha a tolvajok kiérnek az állattal a 44-es útra, már nyomuk vész – mondta Egri Jánosné. Felvetettem, hogy valaki bizonyára figyelte a házukat. Mutatta, hogy a tanya közelében, az országút szélén van egy közkifolyó és egy buszmegálló. Onnan bárki egész nap bebámulhat az udvarukra. Egyszer egy a buszmegállóban álló autóból órákon át kémleltek be hozzájuk. Telefonáltak a rendőrségre, de az ügyeletes azt mondta: menjenek ki, és kérdezzék meg, mit keresnek ott. Így nem lehet tolvajt fogni.

Különben is azt tapasztalták: sokan bocsánatos bűnnek tartják, hogy az egyik ember ellopja, amiért a másik keményen megdolgozott. Ők harminc éve házasok, mindig állatokkal foglalkoztak. Korábban nem a főút mellett laktak, hanem Kisszénáson, ahová csak sáros földút vezet. Egrinének van állása, ápoló egy idősotthonban. Még a vonat megállójába is gumicsizmában kellett kimennie, akkora volt a sár. Az egyik szárnyvonalat megszüntették, attól kezdve nagyon ritkán jár a vonat, félő, hogy ezt is bezárják. Szinte mindenki elköltözött már onnan. Ők hat éve határozták el, hogy jobb helyen vesznek tanyát. A régi házat nem tudták eladni, a kardosi tanyát hitelből vásárolták. Örültek neki – közel az út, a közkifolyó, kerékpárút, no és a buszmegálló! Az ellopott állatokkal nemcsak a bevételtől maradtak el, hanem elveszett az a pénz is, amit takarmányként megettek.

A tehetetlenség megmérgezi az életüket. Kardosné attól tart, rámegy a házasságuk – a férje ugyanis vissza akar költözni Kisszénásra.
– Itt kényelmesebb, ott pedig biztonságosabb. Ősztől tavaszig a sár miatt nem tudnak bejönni a tolvajok. Nehezebb is kifigyelni a tulajdonosok szokásait. Még megvan a ház, az istálló – csak vissza kellene menni – mondta Egri János, aki őstermelőként van bejelentve a társadalombiztosítóhoz.
– Én nem akarok visszamenni abba a sárba – érvelt a felesége. – Hat éve üresen áll és romlik az a ház. Azért dolgoztunk egész életünkben, hogy könnyebb legyen. Azért vettük ezt a tanyát is. Azóta törlesztjük a hitelt, fizetnünk kell még három évig, és most hagyjuk itt, menjünk vissza, mert sem mi, sem a hatóság nem tudja megvédeni a vagyonunkat a tolvajoktól?
– Mindketten feszültek vagyunk, idegesek: azért dolgozunk, hogy idejöjjön valaki, és elvigye a munkánk eredményét?

Az istállóban ott van még egy másik vágásérett bika, amelyet szintén nem lehet leadni a kéknyelv-járvány miatt. A tolvajok tudják ezt. Bármelyik éjjel eljöhetnek érte.

nol.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A nemzeti hadsereg - Zetényi Csukás FerencA nemzeti hadsereg
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 7 191 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Helynévrégészet 2. - Faragó ImreHelynévrégészet 2.
Könyv - Bolti ár: 3 400 Ft
Internetes ár: 2 890 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hazajáró falinaptár 2018 - HazajáróHazajáró falinaptár 2018
Könyv - Bolti ár: 2 400 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
17% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat