HunHír.info

2018. Álom hava 11. nap, Gilvád napja.

Elhangzott Strasbourgban: Morvai gyerekgyilkosok és földrablók országának nevezte Izraelt

2014. november 26. 20:55
Hunhír.info

A palesztin állam elismeréséről tartott vitát szerda délután az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban, amelyen az derült ki, hogy a képviselőcsoportok álláspontja nagymértékben különbözik a kérdésben. Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője azt a kérdést szegezte egyik képviselőtársának, hogy miért nevezi jogállamnak Izraelt, amely ártatlan embereket gyilkol és elveszi mások földjét. „Miért támogatja Izraelt, a gyerekgyilkosok és földrablók országát?” – hangoztatta Morvai. Felszólalásában a politikus később azt is felvetette, hogy ha a Hamászt terrorszervezetnek tekintjük, nem volna-e logikus Izraelt terrorista állammá nyilvánítani, s legalább felfüggeszteni vele a társult partneri együttműködést.

A legnagyobb frakció, az Európai Néppárt képviselőcsoportja részéről a külügyi bizottság német elnöke, Elmar Brok arról beszélt, hogy mind az izraeliek, mind a palesztinok többsége békében, két államban akar élni, de a radikálisok ezt mindkét oldalon ellenzik. A német konzervatív politikus szerint egyrészt meg kell nyitni a Gáza-övezetet, ugyanakkor Izraelnek is joga van, hogy polgárai békében és biztonságban élhessenek, és a kétállami megoldás csak a két fél jogos elvárásainak együttes érvényesülésével és kölcsönös elismerésével valósulhat meg.

A szociáldemokrata frakció részéről a brit munkáspárti Richard Howitt viszont egyértelműen kiállt a palesztin állam elismerése mellett. Megjegyezte: ha az EP a kétállami megoldást támogatja, akkor a palesztin államot is támogatnia kell. Howitt úgy vélte, a status quo nem szavatolja Izrael biztonságát.

„A status quo összeomlóban, az elismerés új lendületet adhatna a békefolyamatnak, ez a szavazás a béke melletti voks” – nyomatékosította a brit politikus.

A harmadik legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) részéről Charles Tannock brit konzervatív képviselő úgy fogalmazott, hogy az ECR a két fél tárgyalásai útján létrejövő két államon alapuló megoldás híve, s üdvözölné egy demokratikus, szuverén és életképes Palesztina elismerését, de aggódik, hogy nem oldja meg a helyzetet, ha ez a kelleténél előbb, egyoldalú lépésként történik meg.

„Az elismerésre akkor van szükség, amikor a legjobban segíti a békefolyamatot” – érvelt Tannock, aki szerint az egyoldalú elismerés nem segítené elő, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő tárgyalóasztalhoz üljön.

A spanyol liberális politikus, Fernando Barandiarán arról beszélt, hogy az alapértékeket az érdekek elé kell helyezni, és élére kell állni a kétállami megoldásért tett erőfeszítéseknek.

„Az elismerés emlékezetes pillanat lenne a jövő számára, amikor az Európai Unió a jó oldalra állt. Az elismerés a béke elismerése” – szögezte le a politikus.

Az északír Sinn Féin EP-képviselője, Martina Anderson a radikális baloldali frakcióból úgy fogalmazott, hogy akik szerint az elismerés negatív hatásokkal járna, azok figyelmen kívül hagyják a valóságot, hogy a tárgyalások nem haladnak.

„A telepépítés és a zsidó nemzetállamról szóló javaslat bizonyítja, hogy Izrael nem komolyan vehető partner a folyamatban” – szögezte le az északír képviselő.

A zöld frakcióból az LMP politikusa, Meszerics Tamás szólt hozzá elsőként a vitához. Utalt arra, hogy az Európai Uniónak könnyebb lenne egységes választ adnia a kérdésben, ha az EP most szavazhatna is a Palesztináról szóló határozatról, ám ez a hét elején lekerült a napirendről, s várhatóan csak a decemberi plenáris ülés voksol majd a kérdésről.

Fabio Massimo Castaldo, az euroszkeptikus Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája képviselőcsoport vezérszónoka úgy vélte, a status quo fenntartása nem lehetséges, Palesztina számára két lehetőség van: a radikális iszlamizmus vagy a tunéziai modell, a „fájdalmas átmenet a demokráciába”. Castaldo szerint két jogilag és politikailag egyenlő félnek, valódi államnak kell tárgyalnia a békefolyamatról, ám ehhez le kell szerelni a vallási szélsőségeseket és valódi demokratikus kormányra van szükség.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője azt a kérdést szegezte egyik képviselőtársának, hogy miért nevezi jogállamnak Izraelt, amely ártatlan embereket gyilkol és elveszi mások földjét. „Miért támogatja Izraelt, a gyerekgyilkosok és földrablók országát?” – hangoztatta Morvai.

Felszólalásában a politikus később azt is felvetette, hogy ha a Hamászt terrorszervezetnek tekintjük, nem volna-e logikus Izraelt terrorista állammá nyilvánítani, s legalább felfüggeszteni vele a társult partneri együttműködést.

A vitában Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője is kifejtette álláspontját. Sürgette, hogy mielőbb megoldás szülessen, s kiemelte: Izrael elsőszámú kereskedelmi partnereként és Palesztina elsődleges segélyezőjeként az EU-nak vezető szerepet kell játszania. Úgy vélte, egyesítheti a szembenálló feleket, hogy az Iszlám Állam mindenki számára fenyegetést jelent a térségben. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az államelismerés nem uniós, hanem tagállami hatáskör.

„Sem Önöknek, sem a külügyminisztereknek nem mondanám soha, hogy ez nem az én dolgom. Mert technikailag valóban nem, de politikailag nagyon is” – szögezte le Mogherini. Úgy ítélte meg, hogy egységes megközelítésre, közös elképzelésekre van szükség, mert az EU csak akkor tudja érvényesíteni a befolyását, ha egységes álláspontot képvisel.

„Mindannyiunknak azon kell dolgoznia, hogy sikerüljön eredményt elérni, hogy létrejöhessen Palesztina az 1967-es határok között, területcserékkel, ha arról sikerül megállapodni, Jeruzsálem közös fővárossal, Izrael pedig békében és biztonságban létezhessen, továbbá minden palesztin a saját egységes államában élhessen. Ezek nélkül nem lesz kétállami megoldás” – szögezte le Federica Mogherini. Hozzátette: ha „ülünk és várunk”, az nem a status quo fenntartása, mert a helyzet csak egyre rosszabb lesz.

Államok elismerésére az Európai Unió egyetlen intézményének sincs jogköre, ez a tagállamok kizárólagos kompetenciája. A tervezett határozatban az EP csak javaslatot tett volna erre, ha elfogadják, de az állásfoglalásról a szavazást a hét elején a decemberi plenáris ülésre halasztották el.

Hunhír.info - mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Lélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel - Domonkos LászlóLélek és szögesdrót - Szolzsenyicin, magyar ecsettel
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Észpörgető társasjáték - Hajnal és LegendÉszpörgető társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
A sátánizált Horthy - Szalay KárolyA sátánizált Horthy
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 375 Ft
5% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat