HunHír.info

2018. Enyészet hava 18. nap, Kartal napja.

Ami már a tót atyafiaknak is sok volt: Benešék kidobták a kereszteket az iskolából

2014. november 26. 10:06
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

benes-dek.jpgAz „adj a tótnak szállást, kiver házadból!” közmondásra hivatkozók vagy nem tudják, vagy megfeledkeznek arról, kik is voltak Felvidékünkön az igazi ellenségek. Nem, nem a Mikszáth által megörökített tót atyafiak, hanem – mások.

Lássunk erre néhány példát! Eduard Beneš még 1918-ban fűt-fát ígért mindenkinek –
amíg csak hatalomra nem jutott. Onnantól viszont megmutatta másik arcát, az igazit. Ennek szemléltetésére idézzünk a Magyar Kultúra című társadalmi és tudományos szemle csupán egyetlen évfolyamából, az 1921-esből!

„A csehek kidobják a keresztet az iskolából. A tót képviselők interpelláltak a prágai parlamentben amiatt, hogy a Felvidékre rászabadított cseh tanítók mindenütt leszedetik a kereszteket az iskola falairól. Susta miniszter válaszával a tótok nincsenek megelégedve s a »Szlovák« azt írja, hogy az iskola falán helyet kapnak a medvék, a majmok, a kétfarkú oroszlánok és más csodabogarak, csak a megváltásunk jele nem. Persze a miniszter jobban fél a szabadkőművesektől, mint a kereszttől.”

Másként viszonyult viszont Beneš – másokhoz:

„Vasárnapi tanítás az eperjesi izraelita iskolában. Dr. Brezsnyi sárosi zsupán egy rendeletében megtiltotta a zsidó iskolában a vasárnapi tanítást. A pozsonyi minisztérium azonban, mint az eperjesi „Uj Világ” írja, minden indokolás nélkül hatályon kívül helyezte az eperjesi zsupán eme határozatát. Úgy látszik, a zsidók alaposan befészkelték magukat a pozsonyi minisztériumba.”

Sőt, pláne vezető köreik, nemcsak oda, hanem Beneš műállama fővárosába is:

„Ahol jól megy a dolguk… A cseh cionisták gyűlést tartottak Prágában, melyen igen sok felső-magyarországi zsidó is részt vett. A legtöbb zsidó nem tud ugyan csehül, mégis a megnyitó beszédet cseh nyelven tartották.”

Mindezek miatt Beneš-sel, finoman szólva, hamar meggyűlt a baja sokaknak, így köztük a vatikáni államtitkárnak is:

„Beneš és a pápai államtitkár. Érdekes hír jár szájról-szájra a Felvidéken Beneš külügyminiszter múltkori római látogatásával kapcsolatban, amelynek megtörténtéről szavahihető emberek kezeskednek. Mint ismeretes, Benešt a pápa nem fogadta, csak Gasparri államtitkár előtt jelenhetett meg, akinek a jobb szeme történetesen éppen be volt kötve egy fekete kötelékkel. Beneš nagy hévvel magyarázott az államtitkárnak vagy egy félórán keresztül, befeketítvén mindent és mindenkit a felvidéki dolgokat és embereket illetőleg, végre mikor már azt hitte, hogy alaposan megdolgozta az államtitkárt, végre megszólalt Gasparri is, aki eddig türelmesen hallgatott. »Miniszter úr, a másik szemem is be akarja talán kötni?« – mindössze ennyit mondott, de a kereskedelmi iskolai tanárból lett külügyminiszternek ez is elég volt, hogy soha többé be ne tegye a lábát a Vatikánba.”

Ámde, visszatérve a tót atyafiakhoz, valahogy ők sem nagyon szívlelték Beneš-t:

„Hlinka a csehek ellen. Hlinka plébános lapjában, a »Szlovák«-ban felhívást intéz a nyilvánossághoz, hogy küldjenek neki fényképeket a szétrombolt, szétlövöldözött és ledöntött keresztekről, szent szobrokról, nyilván azért, hogy ilyen módon szemléltethesse azt a gyönyörűséges kultúrát, melyet a Masaryk-hadsereg vitt a tótok közé. – A másik tót agitátor pap, Juriga, szintén torkig van már a csehekkel. Egyik júniusi népgyűlésen többek között ezeket mondotta: »Nyelvünket kutyába se veszik a csehek, s más tekintetben is teljesen el vagyunk nyomva. Hibát követtünk el, hogy annak idején olyan szeretettel öleltük át a testvér cseh nemzetet. Nem kellett volna elsietnünk a dolgot. Ma már szívesen visszatérnénk oda, ahonnan elszakadtunk, de most már késő!« .”

Talán ennyi is elég volt annak szemléltetéséhez, kik is voltak Felvidékünkön az igazi ellenségek.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Álom hava - Nemzeti sorsballada DVD - Bicskei ZoltánÁlom hava - Nemzeti sorsballada DVD
DVD - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A negyedik birodalom felemelkedése - Összeesküvés elméletek sorozatA negyedik birodalom felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat