HunHír.info

2018. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Esőisten siratja Csonkahont

2014. szeptember 15. 07:44

A több napja tartó esőzések miatt kilencven településen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek, több falu megközelíthetetlen, 200 embert ki kellett telepíteni. Ma is esni fog. A szombat óta tartó intenzív esőzés továbbra is elsősorban az ország nyugati felében okoz gondot

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Zala megyében (Lenti, Murarátka, Nemesnép), Somogy megyében (Siófok, Kéthely), Vas megyében (Csákánydoroszló), Nógrád megyében (Ipolytarnóc), Veszprém megyében (Hidegkút, Pécsely, Tagy), Győr-Moson-Sopron megyében (Kunsziget) összesen tizenegy településről 193 embert kellett kitelepíteni, további 5 embert pedig kimenteni. A négy befogadóhelyen jelenleg huszonnégyen tartózkodnak, ellátásuk biztosított.

A védekezési munkálatokban országosan több mint négyezer ember vett részt. Vasárnap estig az ideiglenes védművekbe több mint 91 ezer homokzsákot építettek be, azokat 950 köbméter homokkal töltötték meg.

Hétfő délig az ország több pontján lehet még számítani jelentős mennyiségű csapadékra, főként az ország középső és déli részein - közölte az OKF.

A Baranya megyei Kisvaszaron három házat öntött el a víz, emiatt három gyermeknek és kilenc felnőttnek kellett ideiglenesen kiköltöznie otthonából, őket a rokonoknál szállásolták el.

A Békés megyei Szarvason mintegy egy hektárnyi területet borít harminc-negyven centiméternyi összefüggő vízfelület a Bethlen Gábor utcában.

Továbbra is több házat veszélyeztet az összegyűlt nagy mennyiségű csapadékvíz Törökszentmiklóson is.
Mintegy harminc méter hosszan megcsúszott a maróci víztározó gátja, a közeli Kiscsehiből ezért 30 embert kitelepítenek - közölte vasárnap éjszaka a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
A tározó gátja a rendkívüli esőzések miatt csúszott meg, ezért ötezer homokzsákkal és két nyerges vontatónyi homokkal, bordás megtámasztással erősítik meg. A munkálatokat hivatásos tűzoltók és önkéntesek végzik, összesen mintegy hatvan ember.

Megelőző biztonsági intézkedésként a tározó közelében fekvő Kiscsehi mélyebben fekvő részeiből 30 embert telepítenek ki. Ők átmenetileg rokonoknál és ismerősöknél éjszakáznak.
Az esőzés miatt kialakult "villámárvizek", valamint a Lenti melletti záportározó kiáradása miatt az Országos Polgárőr Szövetség tagszervezetei jelentős erőket mozgósítottak a hatóságok munkájának támogatására, illetve a lakosság segítésére - közölte a szövetség.
Mint kifejtették: a legkritikusabbnak számító Zala megyében a helyi járási koordinátorok felelnek a járásért, akik folyamatosan tartják a kapcsolatot a hatóságokkal. Lenti mellett még Rédics, Lendvadedes és Hetés körzetben folynak munkálatok. A polgárőrök jellemzően az iszappal, sárral elöntött önkormányzati, közösségi helyiségek megtisztításában, területőrzésben, az átemelő-szivattyúk védésében, illetve jelzőőri tevékenységben vesznek részt.

Vas megyében, Szombathelyen, a Petőfi-telepen is megteltek az átereszek, házakat veszélyeztet a kiömlő víz. A katasztrófavédelem és polgárőrség egyebek mellett homokzsákok töltésében és elhelyezésében segített, valamint rendőrségi felkérésre visszaszorították a "katasztrófaturizmust".

A Győr-Moson-Sopron megyei Bakonypéterd és Pér polgárőrei forgalomirányítást végeztek, illetve az árvíz által veszélyeztetett útszakaszoknál figyelő szolgálatot látnak el. Kunszigeten egy öttagú család vályogházát a nagy mennyiségű csapadék miatt a belvíz alámosta, az oldalfala megrepedt és leomlott. A polgárőrök itt is segítettek a kitelepítésnél, illetve felügyelik a területet.

Szükség esetén a Pest megyei polgárőr egyesületek is segítséget nyújtanak az árvíz-védekezési munkában részt vevő lakosságnak, hatóságoknak.
Tovább emelkedett az Ipoly folyó vízszintje, ezért megkezdték a homokzsákos védekezést a Nógrád megyei Ipolytarnócon - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap.
Angyal Eszter elmondta, hogy kora délutánra 349 centiméterre emelkedett a vízszint Ipolytarnócnál, ezért a falu polgármestere elrendelte a másodfokú árvízvédelmi készültséget.

Az emelkedés intenzitása ugyanakkor a délelőtt mért adatokhoz képest csökkenést mutat, a további értékek a szlovákiai vízgyűjtő területen lehulló csapadékmennyiség függvényében változnak majd - tette hozzá.

Közlése szerint a veszélyeztetett Rákóczi és Dankó úton lévő hét lakóingatlan védelme érdekében megkezdték a homokzsákok lerakását. A munkát a helyszínen felügyeli a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség, a védekezésben részt vesz a Mihálygergei Önkéntes Tűzoltó Egyesület, továbbá harminc közfoglalkoztatott és helyi lakosok. Várják a Karancs Speciális Mentőszolgálat tagjait is - tette hozzá.
Angyal Eszter elmondta, hogy a helyi önkormányzat előkészítette a befogadóhelyet, ahol szükség esetén tizenhárom embert tudnak fogadni. A figyelőszolgálat folyamatosan működik - tette hozzá a szóvivő.

A nagy mennyiségű csapadék, és az azóta is meg-megújuló eső Jász-Nagykun-Szolnok megye több településén károsított meg lakó- és gazdasági épületeket, a katasztrófavédelem megerősített állománnyal segít a bajbajutottakon.
Szolnok kertvárosi övezetében, Szandaszőlősön pincékbe és alagsori helyiségekbe folyt be az esővíz, két utcában mintegy negyven centiméter magas víztömeg mossa a házak falait. A helyi hivatásos tűzoltók megkezdték a szivattyúzást, és az anyagi javak mentését. Hasonló vízkárok tapasztalhatók Kunszentmártonban, Törökszentmiklóson és Mezőtúron is. A katasztrófavédelem folyamatosan kapcsolatban van az illetékes vízművekkel, a megyei műveletirányítást megerősítették, hogy a tömegesen érkező bejelentéseket fogadni tudják.

A közlekedés lelassult a megyében, vizesek, csúszósak az utak. Összefüggő vízfelület borítja a 44-es főutat Kunszentmártonnál, így az 51-es kilométerszelvénynél az arra közlekedők számítsanak a forgalom korlátozására.
Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit kitelepítették vasárnap délután, mert a megáradt környékbeli patakok miatt jelentős mennyiségű víz veszi körbe az ott élőket.
Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a védekezési munkákról a Zala megyei településen vasárnap tartott sajtótájékoztatón elmondta: Szijártóházán 32, Zalaszombatfán 50 ember él, még sötétedés előtt kihozzák őket a lakóhelyükről, és Lentiben biztosítanak számukra elhelyezést.

Kész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja - jelezte Bakondi György.

A legutóbbi adatokat ismertetve elmondta: nem kedvezőek az időjárási előrejelzések, mert további jelentős mennyiségű eső várható, a legtöbb a Duna-Tisza közén, 25-35 milliméter, és ez a kedvezőtlen helyzet még legalább két napig biztosan eltart.

Bakondi György összesítése szerint vasárnap 3126 ember vett részt a védekezési munkálatokban, a katasztrófavédelem több mint ezer munkatársával, több száz önkéntes tűzoltó, rendőr, polgárőr, de nagy számban segítenek civilek, illetve gazdálkodó szervezetek képviselői. A katasztrófavédelemnél a fővárosból és Somogyból vezényeltek erősítést Zalába.

A védekezéshez 446 technikai eszközt vetettek be, többségében teherautókat, szivattyúkat, munkagépeket és autóbuszokat, de éles helyzetben most először alkalmazták a katasztrófavédelem drónját is, amely a legmegközelíthetetlenebb helyekről is tud adatokat, felvételeket szolgáltatni. Országosan eddig több mint 70 ezer homokzsákot és 750 köbméter homokot használtak fel.

Zala megyében négy települést nem lehet megközelíteni közúton, Bödeházát, Szijártóházát, Zalaszombatfát és Gáborjánházát, ahol összesen 220-an élnek. Országszerte 32 út van teljesen lezárva, 24 részlegesen. A zalai Rédics és Csömödér között, valamint a somogyi Bábonymegyernél a vasúti közlekedés is szünetel, mert a töltést alámosta a víz. Körmenden vasárnap délben nehézteherautókkal terhelték le a régi vasúti hidat, nehogy elsodorja azt a Rábán várható áradás.

Baranyában egy halastó kifolyó vize elzárta az Alsómocsoládra vezető utat, ezért a települést nem lehet megközelíteni, de további három településsel együtt összesen 21 ingatlant több ezer homokzsákkal kell védeni. Szolnok megyében 22 lakóházat veszélyeztet a víz, azért ott is homokzsákolással és szivattyúzással védekeznek. Bakondi György hangsúlyozta: minden szükséges eszköz, létszám, speciális felszerelés, elhelyezési és ellátási feltétel biztosított.

Mint mondta: először fordult elő, hogy külföldről, Szlovénia felől tudták megközelíteni a négy elzárt zalai települést, így most mindenütt rendőr és katasztrófavédelmi tiszt teljesít szolgálatot és segíti a polgármesterek munkáját. Folyamatosan figyelőszolgálat működik a nyolc zalai záportározónál, hogy a telítettségük ne okozzon gondot, többnek a gátját nagy mennyiségű kővel meg is támasztották a biztonság érdekében.

Bakondi György az MTI kérdésére elmondta: a szombat hajnalban Lentiben kitelepített több mint 120 ember egyelőre nem térhet vissza otthonába. Erre akkor lesz lehetőségük, ha az elöntést okozó túlcsordult lendvadedesi víztározónak nem lesz vízutánpótlása, de addig is vasárnap néhány órára ismét visszatérhettek az emberek, hogy a szükséges holmijaikat magukkal vigyék a házukból.

Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnökeként arról beszélt, hogy jelentős károkat okozott a lendvadedesi tározóból szombaton lezúduló víz Rédicsen, de hasonló veszélyhelyzet már nincs. Kitért arra is, hogy a most elzárt négy településre vasárnap délelőtt orvost és élelmiszert tudtak bejuttatni. Szukics Ferenc megbízott Zala megyei rendőrfőkapitány azt mondta: a 122 zalai rendőr mellett 54 készenléti rendőr teljesít szolgálatot Lenti térségében. A készenléti rendőröknek az a feladatuk, hogy a kitelepítettek otthonaira, azok vagyonbiztonságára vigyázzanak.

Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője elmondta, hogy a térségben 500 civil és több mint 300 hivatásos állományú erő segíti a védekezést, de nagy létszámban vannak jelen pénzügyőrök is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Murán ugyancsak jelentős az ár, ami a feljebb lévő vízfolyásokra is hatással van.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A holnap ma kezdődik - Csath MagdolnaA holnap ma kezdődik
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nimród, a hun-magyarok őse - Marton VeronikaNimród, a hun-magyarok őse
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Hősök naptára 1917-1918
Hősök naptára 1917-1918
Könyv - Bolti ár: 7 900 Ft
Internetes ár: 6 715 Ft
15% internetes kedvezménnyel
GMO - A pusztítás magjai - F. William EngdahlGMO - A pusztítás magjai
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat