HunHír.info

2018. Áldás hava 16. nap, Aszlár napja.

Már 1848-ban is a közismert világhatalom dirigált nálunk?

2014. szeptember 13. 17:52
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

1849_vac.jpgMerthogy regnálása messze nem annyira új keletű, mint gondolnánk. Legalábbis a historikusok számára. Azoknak ugyanis szembeötlő, hogy nálunk már az oly mitikus 1848-as esztendőben milyen rendelkezések születtek. Nos, olyanok bizony, mint amilyenek az 1919-es 133 napos, se Istent, se hazát nem ismerő kommunizmus alatt.

Csoóri Sándor hiába nevezte egyik előadásában „történelmünk Niagarájá”-nak 1848-at, ha a tények egészen másról tanúskodnak. De miről is? Az akkor hazánkban történtekről beszámoló könyvtárnyi irodalomból most egy mára alig ismertből idézünk, Kausz József hévízgyörki plébános Nagysolymosi álnéven megjelent sokkoló tanulmányából (Égő sebeink!, 1934).

Ebből megtudjuk, hogy a glóriával övezett negyvennyolcas forradalom kitörése után miként akartak elbánni a „szabadság, egyenlőség, testvériség” jelszóhármasságot zászlajukra írók magával Istennel és hazánkkal. Így például 1848. március 28-án „a szatmárnémetiek követe már a papi és az alapítványi javaknak az állam által való lefoglalását indítványozta”.

Ugye nem szükséges ehhez kommentár? A „csuhás”-ok az emberiség igazi démonjai, vallották már a tizennyolcadik századvégi Franciaország „felvilágosultjai”. De hogy nálunk is? – kérdezheti a fentiekkel valószínűleg először találkozó, ráadásul „modern”-nek talán aligha nevezhető olvasó. Igen, sajnos. Ámde lapozgassunk csak tovább Kausz atya művében!

„Nálunk, az ateizmusba plántált szabadelvűség nyomán felburjánzó radikalizmus megindult azon az úton, amelynek végcélja – a törvénytisztelet nimbuszában – egy nagy jogtalanság foganatosítása: az egyházi vagyon szekularizációja.” Vagyis elkobzása mindannak, ami mindig is Krisztus Urunk jegyese, a római katolikus Anyaszentegyház tulajdona volt:

„Szacsvai Imre már 1848-ban kidolgozott javaslatot terjesztett az országgyűlés elé, melyben indítványozza az összes egyházi birtokok elvételét, a lelkészek államosítását, a káptalanoknak kihalásra való kényszerítését és az összes rendeknek eltörlését”. Akárcsak 1913 133 napja alatt. Amikor mindezeket, ahogyan csak tudták, végre is hajtották.

Ámde ne higgyük, hogy csak üdvünk intézményével akartak ekként elbánni! Korántsem, hanem földi hazánkkal is. Ismét csak Kausz művéből idézünk: „Az aknamunka kiépítését még jobban bizonyítja Szemere Bertalan miniszterelnök és belügyminiszternek 1849. évi július 28-án benyújtott javaslata, melyen megengedi a keresztények és zsidók házasságát.”

Amit egykor ugye Szent László királyunk egyenesen megtiltott. Nos, idézhetnénk még jócskán e kötetből, egy azonban így is holtbiztos, éspedig, hogy az oly szép pletykák halhatatlanok. Mint az is, hogy 1848 történelmünknek egyenesen a Niagarája volt. Merthogy a fentiek fényében a címbeli kérdés jogosságához aligha férhet kétség.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az óriások elveszett faja - Patrick ChouinardAz óriások elveszett faja
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Hamis zászlós hadműveletek - Összeesküvés elméletek sorozatHamis zászlós hadműveletek
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 079 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A dzsihád legyőzése - Dr. Sebastian GorkaA dzsihád legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 199 Ft
Internetes ár: 2 879 Ft
10% internetes kedvezménnyel
NGO - Titkos akták - F. William EngdahlNGO - Titkos akták
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 199 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat