HunHír.info

2018. Áldás hava 20. nap, Bátor napja.

Nagy ász lehet Kína kezében a dalai láma

2014. szeptember 11. 07:16
Hunhír.info

Egyes szakértők szerint megtörténhet, hogy Kína megengedi a dalai lámának a Tibetbe való visszatérést. Richard Barnett, a Columbia Egyetem Tibet-szakértője az arab hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a kínaiak megnyerhetnék maguknak a tibeti népet, ha megengednék a dalai láma visszatérését, jól bánnának vele, és ő ezt méltányolná.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

A dalai láma megtagadja, hogy újjászülessen, ha Tibet nem nyeri el függetlenségét Kínától - idézte a tibeti nép szellemi vezetőjének nyilatkozatát szerdán a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.
A dalai láma a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjút, ennek átiratát közölte az al-Dzsazíra arab hírtelevízió, amelynek jelentésére hivatkozott az orosz hírügynökség.
"Csaknem öt évszázada van dalai lámánk. A 14. dalai láma most nagyon népszerű. Legyen ő az utolsó. Ha egy gyenge utód következik, csak lejáratja a dalai lámát. A tibeti buddhizmus nem egy egyéntől függ. Nagyon jó a szervezeti struktúránk, magasan képzett szerzeteseink és növendékeink vannak" - magyarázta az interjúban Tendzin Gyaco, a jelenlegi dalai láma.

Kína a nyilatkozatra reagálva felszólította a dalai lámát, hogy "tartsa tiszteletben az újjászületés történelmi gyakorlatát".

Hua Csun-csing külügyi szóvivő - a Reuters szerint - kijelentette: "Kína a vallás- és véleményszabadság politikáját követi, és ez természetesen magában foglalja azoknak az eljárásoknak a tiszteletben tartását, amelyeket a tibeti buddhisták gyakorolnak".
Hangsúlyozta, hogy régi hagyománynak megfelelően a dalai láma címét "a központi kormány adományozza". Szerinte a jelenlegi tibeti szellemi vezetőnek burkolt szándékai vannak, igyekszik aláásni a hagyományos rendet, és "tagadni a tibeti buddhizmus történetét".

Az al-Dzsazíra kommentárja szerint a dalai láma nyilatkozata alkalmat ad Pekingnek arra, hogy jelezze, arra törekszik, hogy saját dalai lámát hirdessen ki. Minthogy a száműzetésben élő tibeti szellemi vezető megtagadja a hagyomány követését, Kínának jogában áll "saját" vallási vezetőt kinevezni.
A brit hírügynökség utalt a második legfőbb tibeti buddhista vallási méltóság, a pancsen láma utódlására. 1995-ben a kínai hatóságok házi őrizetbe helyeztek egy tibeti fiút, akit a pancsen láma reinkarnációjának hirdettek ki Tibetben, és egy másik, saját jelölttel helyettesítette azt. Sok tibeti azonban nem volt hajlandó elismerni az új pancsen lámát.
Egyes szakértők szerint megtörténhet, hogy Kína megengedi a dalai lámának a Tibetbe való visszatérést. Richard Barnett, a Columbia Egyetem Tibet-szakértője az arab hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a kínaiak megnyerhetnék maguknak a tibeti népet, ha megengednék a dalai láma visszatérését, jól bánnának vele, és ő ezt méltányolná. A szakértő szerint a dalai láma most abban a helyzetben van, hogy diktálhat Pekingnek. Nélküle ugyanis Kína nem tud előrelépni Tibet ügyében, bár, mint a szakértő mondta, "vele sem lenne könnyű".

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba - Agnes Golenya PurisacaA kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A magyarság 20.000 éves történelme 4. rész - Hihetetlen MagazinA magyarság 20.000 éves történelme 4. rész
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A sör füveskönyve
A sör füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat