HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Elkúrta az óbudai esélyeit Kúrcsányi pártja - Újlipótváros nem tudja kihúzni a szarból

2014. szeptember 09. 20:39
Hunhír.info

Elszúrta a választási esélyeit – és egyben a baloldal lehetőségeit gyengítette – a Demokratikus Koalíció Óbudán.

A hvg.hu információi szerint a Helyi Választási Bizottság kedden este úgy számolt, 5 egyéni választókerületben nem tudott kellő számú aláírást gyűjteni a Gyurcsány Ferenc vezette párt, így ezekben a kerületekben nem indulhatnak a DK jelöltjei, ráadásul a párt még kompenzációs listát sem állíthat. A DK hibája miatt lesz olyan választókerület, ahol a baloldalnak nem lesz egyáltalán jelöltje.

Az önkormányzati választásokat október 12-én tartják, a jelölteknek, jelölő szervezeteknek hétfő délután 16 óráig kellett leadniuk polgármesterjelöltjeik, illetve az egyéni képviselőjelöltjeik ajánlásait, a támogató aláírásokat. A helyi választási bizottságokban jelenleg is folyik az adatok feldolgozása és ellenőrzése, az óbudai kedden hozott több jelöléssel kapcsolatos határozatot.

Pedig hosszan vitatkoztak

A III. kerületben – Óbudán és Békásmegyeren – 16 egyéni körzet van, 6 képviselőt pedig a kompenzációs listáról lehet a városrész képviselőtestületébe juttatni. Mint arról a hvg.hu beszámolt a három baloldali párt (MSZP, DK, Együtt-PM) között ebben a kerületben volt a legnagyobb és leghosszabb vita az indulásról: mivel a pártok nem akartak összefogást, így hetekig egyezkedtek arról, hogy ki hol indíthat jelölteket és polgármestereket. Az óbudai polgármesterjelöltet a három párt közül az Együtt-PM adja: a KDNP-s Bús Balázs kihívója Béres András lesz.

Az óbudai választókerületek felosztásában úgy állapodtak meg, hogy a DK hármat kap: az 1-est, a 14-est és a 15-öst. A megállapodás szerint ezekben a kerületekben a DK-s jelöltek úgy indulhatnak, hogy sem az MSZP, sem az Együtt nem indít „rájuk” saját jelöltet, ezen felül még 6 kerületben indíthatott jelöltet Gyurcsány pártja. Viszont a 9-ből 5 kerületben nem tudták összeszedni a megfelelő számú aláírást. Ezek közé tartózik a 15. kerület, tehát ott egyáltalán nem lesz baloldali jelölt. (Ellenzéki lesz: a Jobbik jelöltjét pénteken már nyilvántartásba vették, a valasztas.hu szerint az LMP-s, a liberális, és a szociáldemokrata jelölt nyilvántartásba vétele kedd este 8-kor még döntésre várt.)

Kerestük a óbudai választási bizottságot, ahol a hvg.hu-val közölték: valóban volt kedd este ülésük, mely nemsokkal a megkeresésünk előtt ért véget. Azt is közölték, hoztak több elutasító határozatot, de hogy ez mely pártokat érinti, nem árulták el, de nem is cáfolták a DK-t érintő értesülésünket. Cikkünk megjelenése után pár perccel a döntés eredménye a valasztas.hu-n is megjelent: eszerint a 4., az 5., a 9., a 12., és a 15. egyéni választókerületben nem vették nyilvántartásba a DK-s jelölteket. A 14. választókerületben az LMP jelöltjét sem vették nyilvántartásba.

Pedig a baloldal, illetve DK korábban jól szerepelt a kerületben. Az április 6-i választáson itt a baloldali összefogás győzni tudott, jelöltjük, a szocialista Kiss László 19 ezer szavazattal lett első. A május 25-i voksoláson – amikor a három párt külön indult – a DK megelőzte a III. kerületben az MSZP-t és az Együtt mögött 5,4 ezer szavazatot gyűjtött.

Mivel a kompenzációs lista előfeltétele 9 egyéni képviselő, ezért a DK nemcsak egyéni választókerületeket bukik, hanem listát sem állíthat.

Hvg.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Önéletrajz - Bruce DickinsonÖnéletrajz
Könyv - Bolti ár: 3 999 Ft
Internetes ár: 3 599 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A sátánizált Horthy - Szalay KárolyA sátánizált Horthy
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 375 Ft
5% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából - Jókai Lenke - Magyar AdorjánA csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából
Könyv - Bolti ár: 1 600 Ft
Internetes ár: 1 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat