HunHír.info

2018. Áldás hava 16. nap, Aszlár napja.

Szállítjuk a gázt Ukrajnának, azok meg megváltoztatják Kárpátalja etnikai összetételét

2014. szeptember 09. 15:12
Kincses Albin - Hunhír.info

Az Európába irányuló gázszállítás kapacitásának csökkentésével fenyegetőzik Putyin, orosz elnök, ha az uniós államok - elsősorban Magyarország és Szlovákia - nem hagy fel a Moszkvától vett földgáz ukrajnai továbbértékesítésével. Amennyiben nem kap Kárpátalja ruszin-magyar többsége autonómiát, minden eszközzel harcolni kell az ukrajnai puccskormány ellen.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Moszkva, pontosabban a Gazprom júniusban állította le az Ukrajába történő gázszállítást, Kijev tetemes tartozásaira hivatkozva. Nem kis összegről van szó: az orosz fél szerint 5 milliárd dollár a kifizetetlen ceh. Ezt Ukrajna csak IMF-pénzből tudná rendezni, kapott is már ennyi forrást, azonban ha a segítséget a gázszámla kifizetésére fordítják, akkor az állam csődbe megy. Így marad a huzakodás és az ukrán remény az összesen 17 milliárdos IMF-hitel következő részletének utalásában.

Ukrajna a nyári gázfogyasztását - napi 80 millió köbméter - képes fedezni, azonban a téli, 210 milliót már képtelen előállítani. A mostani számítások szerint - amennyiben az oroszokkal nem tudják rendezni a helyzetet - 10 milliárd köbméternyi földgáz hiányzik számukra ahhoz, hogy ellátási gondok nélkül húzzák ki a telet. Amennyiben Kijev képes 20 százalékkal csökkenteni az idei fogyasztását, úgy a kelet-európai államokból érkező orosz gázzal is ki lehet segítve. Ha sem Lengyelország, sem Szlovákia, sem Magyarország nem adna el Kijevnek orosz gázt, úgy bizonyosan elfogy a tüzelő még január elején. Moszkvának pedig nem titkolt célja, hogy a "gázfegyver" bevetésével kényszerítse térdre Ukrajnát. Ebben a törekvésében akadályozzuk jelen pillanatban Putyint.

Éppen ezért van elege Moszkvának abból, hogy minden törekvése ellenére Kijev számára még mindig elérhető az orosz gáz. Ezért - hivatalosan a legújabb európai szankciókra válaszul - meg akarják akadályozni ezt a fajta reexportot, amelyet Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója tisztességtelen mechanizmusnak minősített korábban. Az orosz kormány most kilátásba helyezte az európai gázexport korlátozását abból a célból, hogy az itteni vásárlóknak ne maradjon feleslegük, amelyet visszapumpálhatnak Ukrajnába. Egy ilyen intézkedés közvetlen célja ugyan a kijevi vezetés sarokba szorítása lenne, ám szakértők szerint az európai export visszafogása ellátási problémákat és áremelkedést okozna az EU-ban. (Az Ukrajnába irányuló reexport mennyisége viszonylag szerény. Szlovákiából napi 17,6 millió, Magyarországról 16 millió, Lengyelországból négymillió köbmétert kaphatnak.)

Amennyiben Oroszország beváltja a fenyegetését és valóban csökkenti a kelet-európai országok felé irányuló gázkivitelt, úgy veszélybe kerülhet Magyarországon a gáztározók feltöltése. Ez még nem jelent direkt módon ellátási nehézséget a téli időszakra, azonban a gazdasági élénküléssel párhuzamosan emelkedik az ország energiaszükséglete is, vagyis a helyzet eszkalálódása téli gázhiánnyal is fenyegethet.

Hunhír.info - stop.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 920 Ft
52% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A múltból a jövőbe - Csath MagdolnaA múltból a jövőbe
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat