HunHír.info

2018. Áldás hava 20. nap, Bátor napja.

A patai cigányok szerint undorító, amit az Együtt-PM-es Juhász Péter csinál

2014. szeptember 03. 12:50
Hunhír.info

justicia250.jpgNyílt vitára hívta ki Juhász Pétert, az Együtt-PM társelnökét, a baloldal belvárosi polgármester-jelöltjét Farkas János, gyöngyöspatai cigányvajda – tudta meg a PestiSrácok.hu. A gyöngyöspatai cigányok korábbi vezetője állítja, Juhász Péter mások nyomorából húzott hasznot akkor, amikor a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Romaprogramjának terepmunkása volt és jogvédő tevékenységet végzett Gyöngyöspatán.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

"Undorító amit csinálsz”" – írta közösségi oldalán Farkas. A cigányvajda véleménye szerint Juhász Péternek ki kellene lépnie a közéletből. Farkas János a PestiSrácok.hu-nak úgy nyilatkozott, a gyöngyöspatai szereplése alapján nem megfelelő polgármester-jelölt a Bajnai-párti Juhász Péter. Portálunk a helyi romák véleményére is kíváncsi volt, akik szerint Juhász Péter politikai hasznot húzott korábbi, gyöngyöspatai “munkájából”. Juhász Oszkár, a település jobbikos polgármestere kérdésünkre kijelentette, 2011-ben a TASZ és Juhász Péter is a konfliktus elmélyítésében, kiélezésében lehetett érdekelt.

“Lépjen ki Péter a közéletből – ne kábítsa tovább az embereket csak azért, mert jól meg lehet élni belőle”; “Juhász Péter maradj a kutyád mellett”; “Vonulj ki a politikából, hagyj fel az emberek szédítésével, hagyj fel mások nyomorainak megéléséből, undorító amit csinálsz!” – ilyen és ehhez hasonló bejegyzésekkel árasztotta el Facebook oldalát a minap Farkas János, gyöngyöspatai cigányvajda, aki politikai és korábbi TASZ-os jogvédő tevékenységével kapcsolatban nyílt vitára hívta ki Juhász Pétert, az Együtt-PM társelnökét, a baloldal belvárosi polgármester-jelöltjét. A figyelemreméltó állítások és a kihívás felkeltette az érdeklődésünket, és Gyöngyöspatára utaztunk, hogy utánajárjunk Juhász Péter és a TASZ korábbi tevékenységeinek.

Farkas János portálunknak úgy nyilatkozott, hogy “a gyöngyöspatai szereplése alapján nem megfelelő polgármester-jelölt a Bajnai-párti Juhász Péter, és sajnálja a baloldal szétzilálását, amit Juhászék végeztek”. Farkas János elárulta, olyan kérdésekkel fordult Juhász Péterhez, hogy a politikus hozza nyilvánosságra programját, rántsa le a leplet arról, hogy a TASZ terepmunkásaként, jogvédőjeként mennyi pénzt kapott, és árulja el, hova tűntek azok a támogatások, amelyeket a különböző szervezetek a korábbi gyöngyöspatai balhék apropóján, a helyi cigányok segítésére kaptak.
A PestiSrácok.hu a gyöngyöspatai cigánysoron lakókat is megkérdezte. Kérdésünkre a cigányok leszögezték, Juhász Péter hasznot húzott gyöngyöspatai “munkájából”, konkrét, kézzel fogható segítséget ők nem kaptak. Az általunk megkérdezett cigányok szerint a TASZ és Juhász Péter mindössze jogi ügyekben nyújtott segítséget, ugyanakkor a perek is gyorsan hamvába holtak, így eredményt nem tudnak felmutatni. “A TASZ azt tanácsolta nekünk és más perben álló cigányoknak, hogy segítségükkel vigyük külföldi bíróságok elé az ügyeket, mert a hazai igazságszolgáltatás nem nekünk fog kedvezni. Ezek után mindenki elállt a pertől, inkább hagytuk az egészet” – mondta Kitti, aki azért kért segítséget a TASZ-tól, mert 2011-ben szélsőségesek (ÁLLÍTÓLAG) baltával kergették meg a cigánysoron.

Kérésünkre és az ügy komolysága miatt Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere is kameránk elé állt. Szerinte 2011-ben a TASZ inkább a feszültséget gerjesztette, de a megoldásban nem vette ki a részét. “Juhász Péter szerepét kevésbé tudom megítélni, de vezető tisztségben lehetett. A TASZ és Juhász Péter is a konfliktus elmélyítésében, kiélezésében lehetett érdekelt. Akkoriban még nem tudtuk, Juhász Péternek mi volt a valós célja, majd később megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az Együtt-PM színeiben kezdett politizálni. Juhász politikai haszonszerzésre használta TASZ-os és gyöngyöspatai tevékenységét“ – nyomatékosította Juhász Oszkár.

A helyi cigányok állítása, miszerint jogi tanácsadáson kívül ők semmilyen konkrét segítséget nem kaptak a TASZ-tól 2011-ben és 2012-ben azért is érdekes, mert akkoriban komoly szponzorok is feltűntek a jogvédő szervezet mögött. Két éve a Hír TV Célpont című műsora derítette ki, hogy Soros György, a budapesti születésű tőzsdespekuláns, illetve a hozzá köthető alapítványok a kiemelt támogatói a TASZ-nak. A Hír TV szerint a szponzorok között Soros György mellett Jaksity György brókerháza, valamint Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke is szerepelt. A listán annak a Virág Attilának az egyik érdekeltségét is megtalálták, aki a Tocsik-ügy idején az ÁPV Rt. igazgatóságában dolgozott az SZDSZ delegáltjaként. Mindeközben a gyöngyöspatai szegregáció ügyét felkaroló jogvédők azt állították: pártoktól, politikai ideológiáktól és gazdasági érdekköröktől „függetlenül” dolgoznak. Azzal kapcsolatban azonban nem adtak felvilágosítást, hogy ki és milyen mértékben támogatja őket.

A TASZ egyébként honlapján arról ír, hogy folyamatosan támogatókat keres ahhoz, hogy folytathassák a megkezdett terepmunkát. “A program első három évében aktív terep- és közösségi munkát is végzett, videón is rögzítve a tevékenységeinket, eseteket. A program rendkívül magas költségei miatt azonban ilyen formában nem volt fenntartható, ezért 2013-ban átalakítottuk” – olvasható a TASZ honlapján. Az továbbra is kérdés, hogy mire mentek el a támogatások, a “rendkívül magas költségek”, mert a gyöngyöspatai cigányok szerint a TASZ romaprogramja “nem létezik Gyöngyöspatán”. Nagyon érdekes az is, hogy konkrét, tételes kimutatást egyelőre nem találtunk arról, hogy a TASZ összesen mennyi pénzt fordított a Romaprogramra, és hogy a programon belül konkrétan mire költöttek, hova áramlottak a források.

A TASZ-t a PestiSrácok.hu is megkereste, megkérdeztük, Juhász Péter milyen konkrét tevékenységeket végzett a TASZ-nál, az ő munkásságának milyen kézzelfogható eredményei voltak. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy 2010 áprilisa és 2012 októbere között összesen mennyi tiszteletdíjat, bért, költségtérítést kapott Juhász Péter a munkájáért. Jovánovics Eszter, a TASZ Romaprogmram-vezetője kérdésünkre nem árulta el Juhász Péter díjazását, mert mint írta, “az érintett nem hatalmazott fel bennünket arra, hogy ezt a személyes adatot Önnel megosszuk”. Jovánovics Eszter közölte, Juhász Péter komoly szerept vállalt a TASZ Romaprogramjának létrehozásában, és a vidéki TASZPONTOK hálózatának kiépítése és működtetése is arra az időszakra tehető, amikor a politikus náluk dolgozott.

A magunk részéről érdeklődve várjuk, hogy Juhász Péter elfogadja-e Farkas János kihívását: ha igen, akkor annak megszervezését magunkra vállaljuk.

Pestisracok.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A negyedik birodalom felemelkedése - Összeesküvés elméletek sorozatA negyedik birodalom felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Voynich kézirat - Dr. Stephen Skinner - Rafal Prinke - René ZandbergenA Voynich kézirat
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat