HunHír.info

2018. Áldás hava 16. nap, Aszlár napja.

Csath Magdolna: Erre van szüksége a gazdaságnak

2014. szeptember 03. 12:17
Hunhír.info

vasarcsarnok.jpgA magyar export döntő többsége a járműiparnak köszönhető, mellette az élelmiszeriparban is pozitív változások történtek, komolyan nőtt a húsexport, a gabona és a gabonatermékek kivitele is növekedett. Az import esetében a ruházati termékeknél történt bővülés – fejtette ki Csath Magdolna közgazdász az M1 Ma reggel című szerdai műsorában.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

A statisztikai hivatal keddi közlése szerint júniusban a kivitel 6,0, a behozatal 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit euróban számolva, míg volumenében az export 9,5 az import 9,3 százalékkal nőtt. A kereskedelmi mérlegtöbblet júniusban 584 millió eurót tett ki, 79 millióval többet, mint a múlt év azonos hónapjában.

A magyar export döntő többsége a járműiparnak köszönhető, mellette az élelmiszeriparban is pozitív változások történtek, komolyan nőtt a húsexport, a gabona és a gabonatermékek kivitele is növekedett. Az import esetében a ruházati termékeknél történt bővülés – részletezte az adatokat Csath Magdolna az M1 Ma reggel című szerdai műsorában. Hozzátette: az importnövekedés csak részben következett be azért, mert szükség van rá az exporthoz, kellett hozzá a növekvő fogyasztás is; megmutatja továbbá, hogy a magyar gazdaság nem eléggé színes, mert nem tud mindent legyártani.

A közgazdász hangsúlyozta, hogy még mindig az Európai Unió jelenti azt a piacot, ahová Magyarország el tudja adni a termékeit, ám tapasztalható némi javulás az ázsiai piac esetében. Utóbbira a teljes export 5 százaléka irányul, „pedig ott nincs válság, növekszik a piac”, míg az EU országaiba majdnem a 80 százaléka – állapította meg.

Az export növeléséhez szükség lenne ugyanakkor exportképes magyar cégekre, mert a jelenlegi hazai vállalatok körülbelül 40 százaléka egyáltalán nem ad el külföldön terméket – emelte ki. Ez részint tőkehiányból fakad, részint, hogy nem eléggé versenyképesek a cégek, amit csak érték-előállítással lehet megváltoztatni – magyarázta. Ebben segíthet majd a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklus forrásainak megfelelő felhasználása, és vannak olyan feladatok, amelyeket az államnak kell ellátnia – húzta alá.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A lázadás éve - Görgényi Tamás - G. Fodor Gábor - Fűrész Gábor - Ketipisz SztavroszA lázadás éve
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben - Herczeg FerencTörténelmünk ősi gyökerei a Pilisben
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Magyar ősmesék - Bíró LajosMagyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 800 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
21% internetes kedvezménnyel
A nemzeti hadsereg - Zetényi Csukás FerencA nemzeti hadsereg
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 7 191 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Great Again - Újra naggyá tesszük Amerikát - Donald J. TrumpGreat Again - Újra naggyá tesszük Amerikát
Könyv - Bolti ár: 3 290 Ft
Internetes ár: 2 961 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat