HunHír.info

2018. Áldás hava 17. nap, Elek napja.

10 cég, mely kezében tartja a világ élelmiszer-ellátását - vajon milyen származásúak a tulajok?

2014. szeptember 02. 14:52
Hunhír.info

Több mint egymilliárdan dolgoztak a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban tavaly a világon, ugyanakkor kevesebb mint egytucatnyi cég hatalmas befolyással rendelkezik ezekben a szektorokban. A hvg. hu egy listát közöl a 10 legnagyobb cégről. Aggódunk, hogy a liberális portál is felkerül a világ rettegett antiszemitáinak listájára,

A MarketWatch az Oxfam International alapján összeszedte, hogy mely cégek azok, amelyek a világ élelmiszer-előállításának jelentős részét a kezükben tartják. A cégek mindegyike a legnagyobb vállalatok közé tartozik a világon a méret alapján, árbevételük pedig több tízmilliárd dollártól indul, a legnagyobbaknál ez a szám 50 milliárd dollár feletti. A tíz cég közvetlenül 1,5 millió ember foglalkoztat a világon, de minden bizonnyal sokkal többel áll szerződésben.

A lista az Associated British Foods brit céggel indul (21 milliárd dolláros árbevétel, 112 ezer munkavállaló), a cégé például a Twinings teamárka. A következő helyen a Coca-Cola található (46 milliárd dolláros árbevétel, 130 ezer dolgozó), a vállalaté a világ egyik legértékesebb márkája. A következő helyen a francia Danone-csoport található, 29 milliárdos árbevétellel és 104 ezer munkavállalóval. A vállalatcsoport közlése szerint ők a világ legnagyobb frisstejtermék-árusai, a Danone emellett a világon az egyik legnagyobb tápszer-, illetve ásványvíz-árusító is.

A General Mills (17 milliárdos árbevétel, 43 ezer alkalmazott) olyan ismert amerikai márkák tulajdonosa, mint a Betty Crocker, a Cheerios, vagy a Green Giant. A listán a következő a Kellogg, 14 milliárdos árbevétellel és 30 ezer alkalmazottal. A cég mintegy 1600 terméket készít és több mint 180 országban értekesítik ezeket az árukat. A Mars 33 milliárdos árbevétellel rendelkezik, a cégnek 60 ezer alkalmazottja van, a csokoládék mellett ugyanakkor a vállalathoz tartozik az Uncle Bens, de a Wrigley márka is. A Mondelez Internationalé (35 milliárdos árbevétel, 107 ezer alkalmazott) a Cadbury márka, vagy például az Oreo is. A svájci Nestlé (103 milliárd dolláros árbevétel, 333 ezer alkalmazott világszerte) már kilóg a nagyhalak közül is, hiszen ez a cég volt a legnagyobb árbevételű vállalat tavaly, emellett a cég rendkívül sokfajta élelmiszert állít elő a csokoládétól kezdve a bébiételen át a teáig, vagy a kávéig.

A listára még a Pepsi is felfért (66 milliárdos árbevétel, 274 ezer alkalmazott), az üdítőital-szegmens mellett más egyéb márkák, például snackek tulajdonosa is a vállalat. Utolsóként pedig az Unilever található a listán (68 milliárd dolláros árbevétel, 174 ezer alkalmazott), a brit-holland élelmiszer-ipari céghez – a vállalat testápolási és tisztítószereket is gyárt – olyan márkák tartoznak ide, mint a Lipton, vagy a Hellmanns majonéz.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tatárlaka és Tordos üzenete - Mandics György Záhonyi AndrásTatárlaka és Tordos üzenete
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 880 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Népvándorlás - Vaclav Klaus - Jirí WeiglNépvándorlás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Maradék magyarok - Sík SándorMaradék magyarok
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat