HunHír.info

2018. Áldás hava 16. nap, Aszlár napja.

Veszik, mint a cukrot Amerikában a Kalasnyikovokat

2014. szeptember 01. 19:59
Hunhír.info

Röviddel az orosz gyártmányú AK-47-esekre vonatkozó amerikai importtilalom bevetése után az Egyesült Államok fegyverüzleteiből felvásárolták félautomata gépkarabélyokat - írta hétfői számában a The Washington Post.

A lap szerint többen befektetésként akár nyolc-tíz Kalasnyikovot is vettek, amelynek ára a kereslet hirtelen megugrása miatt a darabonkénti 1000 dollár körüli szintre emelkedett. A vásárlási lázat részben az a gyanú is fűtötte, hogy a demokraták az orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva megpróbálják betiltani a fegyvert.

"Addig szerezze be azt a puskát, ameddig tudja!" - hirdette a gépkarabélyt az Armlist elnevezésű online fegyverkereskedés.

Az amerikai pénzügyminisztérium júliusban közölte az importőrökkel, hogy a Kalasnyikov-konszern felkerült az ukrajnai válság miatt szankciókkal sújtott orosz vállalatok listájára. Noha az AK-47-es a világ több országában gyártják, Jay Portz, a pennsylvaniai RWC kereskedőcég alelnöke szerint az eredeti gyártó által előállított fegyverek a legjobbak.

Mihail Kalasnyikov a második világháború utolsó éveiben tervezte meg ezt a gépkarabélyt, amely a megbízhatósága, az egyszerű kezelhetősége és karbantartása miatt a világ legnépszerűbb támadó lőfegyverévé vált. Félautomata változatából az Egyesült Államokban évente több tízezer darabot adnak el.

A Kalasnyikov-láz újabb példa arra, hogy a fegyvervásárlás korlátozására vonatkozó törekvések a szándékok dacára éppen hogy felpörgetik az eladásokat. Hasonló jelenség volt megfigyelhető az úgynevezett Brady-törvényről folytatott vita alatt is. (James Brady Ronald Reagan sajtótitkára volt, aki tolókocsiba kényszerült, mert fejlövést kapott az elnök ellen 1981. március 30-án elkövetett merénylet során. Brady, aki augusztus elején hunyt el, a fegyvertartás szigorításának harcosa lett. Bill Clinton elnök róla nevezte el azt az 1993-ban elfogadott törvényt, amely ötnapos várakozási időhöz és háttérellenőrzéshez kötötte az engedéllyel rendelkező kereskedőknél történő fegyvervásárlást.)

Hasonlóképpen roham indult az amerikai fegyverkereskedők raktárai ellen, amikor a demokraták 2006-os "félidős" kongresszusi választások eredményeképpen mind a szenátusban, mind a képviselőházban magukhoz ragadták a hatalmat. Ugyancsak ugrásszerű növekedés volt tapasztalható, amikor Barack Obama amerikai elnök a 20 kisgyerek és 6 oktató életét követelő newtowni iskolai mészárlás nyomán meg akarta szigorítani a magánszemélyek fegyverbeszerzésére vonatkozó szabályokat.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben - Herczeg FerencTörténelmünk ősi gyökerei a Pilisben
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba - Agnes Golenya PurisacaA kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
9% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Így főznek a katonák - Őszy Tóth GábrielÍgy főznek a katonák
Könyv - Bolti ár: 8 500 Ft
Internetes ár: 7 225 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat