HunHír.info

2018. Áldás hava 20. nap, Bátor napja.

Haidert is kinyírták, utódjára is ez vár, ha csak nem nyal be csontig

2014. augusztus 31. 18:35
Kincses Albin - Hunhír.info

cionbolcsei250.jpgA bécsi kormányválság nyertese az Osztrák Szabadságpárt. A szélsőjobboldali párt toronymagasan vezeti a népszerűségi listákat. Lesz-e szélsőjobboldali kancellárja nyugati szomszédunknak - teszi fel a kérdést az egyik libsi portál. Nem tudni, hogy ennyire hülyék, vagy csak megjátsszák magukat.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Az osztrák nagykoalíció két pártja a tavaly szeptemberi választásokon éppen hogy feles többséget tudott szerezni a bécsi parlamentben, így a szocdemek és konzervatívok kormányát csak kellő jóindulattal lehet nagynak nevezni.

A legutóbbi felmérések szerint azonban már a jóindulat is kevés: ha most vasárnap tartanák a választásokat nyugati szomszédunknál, azt majdnem harminc százalékkal a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyerné, a nagykoalíció két pártja pedig összesen is csak 44 százalékot kapna, azaz együtt sem lenne meg a feles többségük.

És nemcsak a szélsőjobboldal szorongatja az Ausztriát gyakorlatilag a második világháború óta megszakítatlanul irányító szocdem–konzervatív koalíciót, de a két kisebb párt is ott liheg a nagyok nyakában: a balliberális Zöld Alternatíva tizenöt százalékot (Bécsben húsz százalékot), míg a tavaly meglepetésszerűen a politikába berobbant, neoliberális NEOS párt tíz százalékot szerezne. Bécsben mind a zöldek, mind a neoliberálisok megelőznék már a kormányzó konzervatívokat.
hirdetés

A koalíciós vitákat és pártja süllyedő népszerűségét látva kedden minden posztjáról váratlanul vissza is lépett a Néppárt (ÖVP) elnöke, Ausztria alkancellárja. A párt élén az a Reinhold Mitterlehner követi, aki szerint az osztrák konzervatívoknak ki kell törniük a poros, konzervatív nézetek mögül. A politikus sem az elitista gimnáziumi oktatásnak, sem a heteroszexuális családmodell kizárólagosságának nem híve. Ennek az is oka, hogy az a jómódú polgárság, amely a hagyományos erkölcsöt már nem kényszerítené ki törvényileg, kezd átpártolni a neoliberális NEOS-hoz.
A legnagyobb veszély azonban, amitől ma olyan sokan tartanak az osztrák főváros politikacsinalói között, a szélsőjobboldali FPÖ jelentős előretörése. „És akkor jön Strache“ – állapította meg lakonikusan a balliberális Der Standard napilap vezércikke is, utalva az FPÖ elnökére, Heinz-Christian Strachéra.
Tény, hogy ha most tartanának választásokat, a nagykoalíció elvérezne, és az FPÖ futna be az első helyre. Ez azonban még nem jelenti automatikusan, hogy Heinz-Christian Strache lenne az új kancellár, mert felettébb valószínűtlen, hogy a szocdem államfő, Heinz Fischer majd őt kérné fel kormányalakításra. Viszont ha a szocdem SPÖ-nek és a néppárti ÖVP-nek nincs többsége, valamelyik kis pártra, a szociális követeléseket megfogalmazó Zöldekre vagy az éppen antiszociális politikát hirdető neoliberálisokra kéne támaszkodniuk. Egy ilyen szedett-vedett kormány mellett pedig tovább erősödne az elégedetlenség, ami ismét csak az FPÖ-nek jó.
Heinz-Christian Strache Forrás: AFP / DIETER NAGL

Van azonban a bécsi politikacsinálók kezében egy adukártya, pontosabban egy jolly joker, akit kellő időben előhúzhatnak Strachéval szemben: a 81 éves osztrák származású kanadai milliárdos, Frank Stronach, aki a tavalyi választásokon hat százalékot szerzett populista pártjával. Azóta visszavonult, és pártja tetszhalott állapotban van, de ha kell, újra bevethetik, és a nagyok reményei szerint Stronach elszívhat annyi voksot Strachétől, hogy az az FPÖ-t letaszítsa a dobogóról - írja a vs.hu

Szélsőjobbos kancellárja soha nem lesz Ausztriának. Jörg Haider is egyből balesetet szenvedett, amikor felfelé ívelt a csillaga. Magyarán: egyszerre kinyíratta a háttérhatalom. A mostani osztrák szélsőjobb éppen olyan cionszolga formáció, mint a liberálisok és egyebek, de ha izraeli zászlók alatt masírozhatnának, akkor sem adhatnának kancellárt. A pártfőnök ha sokat gazsulál továbbra is a háttérhatalomnak, az életét megtarthatja talán, de döntnök soha nem lehet.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tatárlaka és Tordos üzenete - Mandics György Záhonyi AndrásTatárlaka és Tordos üzenete
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 880 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A lázadás éve - Görgényi Tamás - G. Fodor Gábor - Fűrész Gábor - Ketipisz SztavroszA lázadás éve
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel
KRESZ - 2017-es kiadás - Hack Emil szerk.KRESZ - 2017-es kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat