HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

19-es patkányköztársaságos magyarországi zsidó terroristák: „A csuhásnak lógnia kell”

2014. augusztus 25. 07:26
Hunhír.info

delvideki-holokauszt-akasztas250.jpgLantos-Lőwy Bertalan zsidó terroristavezér parancsára a Patkányköztársaság idején, 1919-ben a községbe vezényelt tatai vöröskatonák letartóztatták, s a Budapestről idehozatott népbírósággal halálra ítéltették Wohlmuth Ferenc császári katolikus plébánost. A helybéliek ökröket ajánlottak fel a zsidó terrorparancsnoknak cserébe a plébános szabadon bocsátásáért, de a zsidó gyilkológép kiadta az ukázt: “A csuhásnak lógnia kell”

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Wohlmuth Ferenc katolikus plébános életének utolsó néhány napja igazi dráma. Nem véletlen, hogy mai utódának, Író Sándornak a felkérésére azonnal igent mondott Tarics Péter, aki monodrámát írt a 64 éves korában kivégzett atyáról. Az ősbemutatót a császári templomban tartották.

Nem is lehetett volna jobb helyszínt választani a premierhez, mint a gyönyörűen felújított és az elmúlt vasárnap újra felszentelt templomot, ahol 25 éven át szolgált a tragikus sorsú egyházi személyiség. Az az ember, aki a történelem áldozatává vált, amikor a Tanácsköztársaság idején, 1919-ben a községbe vezényelt tatai vöröskatonák letartóztatták őt, s a Budapestről idehozatott népbírósággal halálra ítéltették.

Bár az irodalmi mű alapjául szolgáló életrajzi és történelmi források egyaránt részletesen rögzítik a hajdani eseményeket s közvetlen előzményeiket, az ma sem tudható teljes bizonyossággal, hogy miért pont Wohlmuth Ferenc lett a kommunisták egyik áldozata, s miért nem bármelyik környékbeli paptársa. Mivel ez nem derül ki az írásos dokumentumokból, nem derülhetett ki a Felvidéken élő szerző szövegkönyvéből sem.

Abból a mindössze 24 oldalas írásból, aminek legnagyobb hányadát szépen megtanulta a főszerepet alakító Jónás Csaba, s nem hibázott a régi káplán, Szabó Géza “bőrébe bújt” Kulich László, és a tatai terrorcsapat parancsnokát megformázó Jóba István sem.

Más kérdés, hogy a pontos szövegtudás ellenére nem mindig sikerült érthetően tolmácsolniuk a komoly tartalommal bíró mondatokat. Alapvetően ez nem az ő hibájuk volt, hanem a hangosításé. Bizonyára jót akartak a darab technikusai, amikor több mikrofont is elhelyeztek az oltár előtt, de nem kellett volna. A templom kiváló akusztikája bőven elegendőnek bizonyult, s ez be is bizonyosodott minden alkalommal, amikor a szereplők kiléptek a mikrofonok elé. Még csak növelniük sem kellett hangerejüket, a hátsó sorokban is tisztán érthetők voltak szavaik.

Tény, hogy a négy részből álló színpadi műben elkerülhetetlenül felbukkantak a bibliai utalások, a papi imák, ennek ellenére ez nem egy egyházi darab. Tömörsége ellenére is tökéletesen visszaadja az adott kor lényegét, a végkifejlet tragikumát, ami még megrázóbb lehetett volna, ha részletesebben vezet végig azon a folyamaton, ami a lelkipásztor lelkében játszódhatott le.

Ám ettől eltekintve is mélyen elgondolkodtatóvá vált a színházi élmény. Főleg azon a helyen, ahol a díszletet a templom eredeti tárgyai biztosították. Csupán az akasztófa fotója lógott ki a sorból, de ez teljesen érthető. Mint ahogy érthető az is, hogy miért állították ki annak eredetijét a karzat egyik kisebb helyiségében, amit évtizedeken át őriztek titokban. Azt is érdemes megnézni. Látványa talán még döbbenetesebb, mint a “Vértanú Krisztus erejéből” című, kifejezetten figyelemre méltó monodráma és annak színpadi változata.

Próbálták, de nem sikerült megmenteni a plébánost

A bemutató után Beke Gyöngyi polgármestertől megtudtuk, hogy az ő református dédnagyapja volt az egyike azon gazdáknak, akik ökröket ajánlottak fel Wohlmuth Ferenc szabadon bocsátásáért cserébe. Gyermekkorában hallott először erről, de a rendszerváltás előtti években csak suttogva idézték fel ezt is a császáriak. A község első számú választott vezetője elmondta még, hogy másokkal együtt az ő rokonai nem csak így, de másként is igyekeztek jobb belátásra bírni Lantos-Lőwy Bertalant, a vöröskatonák parancsnokát, de nem sikerült. Pedig az időhúzás érdekében még a népbíróság tagjait is kínálgatták minden földi jóval, hátha csoda történik. Sajnos, nem tudták megakadályozni az atya felakasztását, mert a terrorlegények véleménye az volt, hogy “A csuhásnak lógnia kell”. Ez is elhangzott a darabban. Kár, hogy más fontos mondatokat is gyakran túlkiabáltak a szereplők. Pedig Beke Gyöngyi szerint Wohlmuth Ferenc a főszereplő alakjához képest a valóságban valószínűleg visszafogottabb, sokat betegeskedő, gyenge fizikumú ember volt, ám a lelke nagyon erős.

Hunhír.info - kemma.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Mindenki-tudja ország - Szerencsés KárolyMindenki-tudja ország
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A dzsihád legyőzése - Dr. Sebastian GorkaA dzsihád legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 199 Ft
Internetes ár: 2 879 Ft
10% internetes kedvezménnyel
NGO - Titkos akták - F. William EngdahlNGO - Titkos akták
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 199 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat