HunHír.info

2018. Áldás hava 17. nap, Elek napja.

Elismerte a magyar intézet, hogy nincs politikai akarat a terrorkalifátus megsemmisítésére - a titok nyitja Izrael?

2014. augusztus 18. 17:47
Kincses Albin - Hunhír.info

bomba.jpgAzért ilyen erős az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű szélsőséges szunnita csoport Irakban, mert gyenge az állam, és az IÁ jól szervezett, megfelelően finanszírozott, ugyanakkor brutális akcióival megfélemlítheti a lakosságot - mondta Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa az MTI-nek. A nagy leleplező, Snowden kicsit konkrétabban látja az ügyet, mint a szájzáras magyarországi szakértő.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

A kutató az Iszlám Állam szervezetet bemutatva emlékeztetett: miután 2003-ban az Egyesült Államok megtámadta Irakot, felkelés alakult ki az amerikai megszállás ellen, és megjelent egy főként külföldi önkéntesekből álló dzsihadista csoport, amely később az al-Kaida részévé nyilvánította magát Mezopotámiai al-Kaida néven.

Ez a szervezet aztán több más dzsihadista csoportot is magába olvasztva felvette az Iraki Iszlám Állam nevet. 2008-2009-re a szervezet a megszűnés szélére került az amerikai és az iraki hadsereg közös erőfeszítéseinek eredményeként, mindössze néhány száz tagja maradt - mondta.
2011 elején kitört a "szíriai forradalom", és a megmaradt dzsihadisták Irakból átmentek Szíriába, "mert ott könnyebb volt harcolni". Itt újjászerveződhetett a csoport, új tagokat toboroztak, új forrásokhoz jutottak, és ekkor ismét megváltoztatták a nevüket, ezúttal Iraki és Levantei Iszlám Államra (ILIÁ), kifejezve, hogy már nemcsak Irakban, hanem Szíria területén is harcolnak - magyarázta.

Mint mondta, azzal párhuzamosan, hogy a szervezet megerősödött, Irakban megint romlott a biztonsági helyzet, ugyanis az Egyesült Államok kivonult, az iraki kormány pedig sokat üldözte, diszkriminálta a szunnita lakosságot, így ismét lett "működési tere" a szunniták által támogatott ILIÁ-nak. Ezért - miközben a szíriai pozícióit is megtartotta - elkezdett visszaszivárogni Irakba, és egyre terjeszkedve Nyugat-Irak és Kelet-Szíria jelentős területeit vonta az ellenőrzése alá, és ezek a részek ma már összefüggő területet alkotnak - mutatott rá. Hozzátette: ekkor változtatta a szervezet a nevét Iszlám Államra (IÁ).
Az elemző szerint az IÁ ereje abból fakad, hogy egyrészt gyenge az iraki állam. Másrészt ahhoz képest, hogy egyfajta gerillaszervezetről vagy félkatonai szervezetről van szó, viszonylag jól szervezett, megfelelően finanszírozott - vélekedett.

Kiemelte: az IÁ terjeszkedésének az a korlátja, hogy brutális akcióival mindenkit önmaga ellen hangolt, ezért nem valószínű, hogy a szunnita területeken kívül támogatná a lakosság. Irak síita részein éppen azért lenne nehéz előrenyomulniuk, mert ott a hatalom mellett a lakosság is ellenük van.

Wagner Péter azt mondta: ugyanakkor nem biztos, hogy a további terjeszkedés lenne az elsődleges célja az IÁ-nak, mivel már így is hatalmas területeket tart az irányítása alatt, ezért most inkább a hatalma konszolidálása lehet fontos. Nyilvánvalóan növelni akarja a befolyását Irakban, de hogy hosszú távon mennyire lesz sikeres az országban, nagy mértékben függ attól, mennyire támogatják a szunniták a jövőben az IÁ-t - tette hozzá.

A kutató hangsúlyozta: az iraki hadsereg nem képes megállítani az IÁ-t, egyszerűen nincs olyan állapotban. Az iraki kormányzat egyelőre legfeljebb csak a síita területeket tudja megvédeni - közölte. Úgy fogalmazott: "Ahol a politikai vezetés gyenge, legitimitása kérdéses, ott általában a hadsereg sem tud hatékonyan működni." Az iraki kormányzatban jobbára a síiták képviseltetik magukat, akik a saját eszközükként használták a hadsereget, ezért a szunniták megszállóknak tartották az iraki hadsereget, nem pedig olyan fegyveres erőnek, amely az ő védelmüket is szolgálja - fűzte hozzá.

Wagner Péter szerint a helyzet rendezésére biztosan nem várható olyan művelet, mint korábban, amikor az Egyesült Államoknak sok katonája volt Irakban. Annál többre, ami jelenleg is megfigyelhető, vagyis hogy "amerikai gépek bombázzák a terroristákat és humanitárius segélyeket dobnak le, vagy próbálnak evakuálni embereket", nem nagyon lehet számítani, legfeljebb kiképzők érkezhetnek még a kurd területekre, és fegyvereket is hozhatnak nekik - mondta.

Sokféle eszköz elképzelhető szerinte, de a konkrét katonai beavatkozásra szinte nincs esély, mert az Egyesült Államokon kívül más ország katonai képességei ezt nem igazán teszik lehetővé, és "nincs sehol politikai akarat - még Washingtonban sem -, hogy katonákat küldjenek oda".

mti

A magyar intézet is úgy van a kérdéssel, hogy nincs elég politikai akarat. Ezt persze sokféleképpen értelmezhetjük.

Korábban írtuk: Az Egyesült Államok, Izrael és Szaúd-Arábia is évek óta segíti ISIL takfiri fegyvereseket, hogy a terroristák segítségével vegyék át a hatalmat a muszlim országokban - erősítette meg a nagy leleplező, Edward Snowden volt amerikai hírszerző legújabb szenzációs bejelentését Wayne Madsen amerikai oknyomozó újságíró a PressTV jelentése szerint.

Az izraeli, az amerikai és a brit titkos ügynökségek célja az ILIÁ megszervezésével az volt, hogy egy olyan terrorista csoport jöjjön létre, amely mintegy „egy helyre vonzza” a világ legradikálisabb muzulmánjait – állítja Edward Snowden. Mert a cionisták szempontjából tényleg jobb, ha szunnita fundamentalisták iraki és szíriai síitákat, kormánykatonákat, civileket és keresztényeket gyilkolnak, mintsem hogy például Palesztinában harcoljanak az izraeli agresszióval szemben.

A Snowden birtokában lévő dokumentumok szerint a „darázsfészek-stratégiának” nevezett akció egyedüli és kizárólagos célja Izrael megvédése oly módon, hogy „megteremtsenek egy ellenséget a határai közelében”.

Wayne Madsen amerikai oknyomozó újságíró megerősítette Snowden értesüléseit, és azt is leszögezte: a takfiri terrorista vezér Abu Bakr Al Baghdadi izraeli kiképzést kapott.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Helynévrégészet 2. - Faragó ImreHelynévrégészet 2.
Könyv - Bolti ár: 3 400 Ft
Internetes ár: 2 890 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Hősök naptára 1917-1918
Hősök naptára 1917-1918
Könyv - Bolti ár: 7 900 Ft
Internetes ár: 6 715 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Tatárlaka és Tordos üzenete - Mandics György Záhonyi AndrásTatárlaka és Tordos üzenete
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 880 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat