HunHír.info

2018. Áldás hava 22. nap, Obi napja.

Ez aztán a polgárpukkasztás: a jobboldaliság egyenlő a tehetség és tudás nélkül is jól éléssel

2014. augusztus 18. 13:19
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

sztkorona250.jpgPortálunkon többször mérlegre tettünk egy írót, akire valahogy a politikai paletta mindkét oldalán állók hivatkoznak. Merthogy kétlaki volt. Hol balra, hol jobbra húzott. De legtöbbször balra. Így leszólta azt a rendszert, amely neki kenyeret adott. Horthyét. Mert szerinte a jobboldaliság egyenlő a tehetség és tudás nélkül is jól éléssel.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

„Attól, hogy egy író világnézetileg vargabetűket jár, még lehet jeles művész” – halljuk az ellenvetést. Vagyis lehet nem szeretni politikai hovatartozása miatt, de írói teljesítménye attól még elvitathatatlan. Ám Arisztotelész óta tudjuk, hogy nincsen művészet pozitív tartalom és forma összhangja nélkül. Nem lehet művészi alkotás az oly szobor, ami bántó anyagból való, de az oly regény sem, amely gyalázza azt a nemzetet, amelynek mégis a nyelvén íródott!

De hogy ne csigázzuk az olvasót, kiről van szó, s miért említjük nevét, íme. Márai Sándorról, tőle való a fentebbi polgárpukkasztás. Merthogy a Horthy-korszak egyik vezető könyvkiadója, a Révai Testvérek megjelentette műveiben sok mindenről, de egyről mindig megfeledkezett. Arról, hogy ahonnan enni kapunk, oda nem piszkítunk.

És ha kérdés, miért említjük akkor mégis, íme. A Néphazugság tegnapi számában Megyesi Gusztáv arról ír, hogy a minap az Orbán-kabinet által „futtatott” Márai egyik művét fedezte fel a „Fidesz-fellegvár”-nak tekintett nemzeti dohányboltok egyike alkalmazottjának kezében. Aki éppen második világháborús naplóját lapozgatta. Amiben ilyesmi is olvasható:

„Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a »jobboldaliság« címkéjével ismert különös valamit, a tudatot, hogy ő mint »keresztény magyar ember« előjogokkal élhet a világban, egyszerűen azért, mert »keresztény magyar úriember«, joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem »keresztény magyar« vagy »úriember«, tartani a markát, s a keresztény magyar markába baksist kérni az államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a jobboldaliság minden értelme. Ez a fajta soha nem változik meg, de amíg ezeknek szavuk van vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet.”

Az, aki csak egy kicsit közelebbről is ismeri a két világháború közötti negyedszázad történetét, tudja persze, hogy azt valóban mennyi társadalmi anomália jellemezte. Beszélhetnénk így a Makkai János könyvében ((Urambátyám országa) leírtakról, vagy Milotay István, Oláh György hasonló, a korszakot jobb felől bíráló műveiről. De itt most mégsem erről van szó. Hanem arról, amit a fentebb hat szóban kiemeltünk.

Mert ez aztán a polgárpukkasztás a javából. Van egy ország, amelynek fenntartói államalapító apostoli királya óta mégiscsak keresztény magyar úriemberek voltak. És akkor jön valaki, aki kijelenti, hogy akik ilyenek, arról hírhedtek, mennyre jól tudnak élni tehetség és tudás nélkül is. Ennyit hát Márairól, oly sokak kedvencéről.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Kozmosz a magyar mesében - Vámos FerencKozmosz a magyar mesében
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat