HunHír.info

2018. Napisten hava 22. nap, Döme napja.

Ahol már be is fejeződött a voksolás

2014. április 06. 06:15
Hunhír.info

Az Egyesült Államok és Kanada magyar külképviseletein helyi idő szerint szombat este befejeződött az országgyűlési képviselőválasztás.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

A választók az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton szavazhattak Magyarország külképviseletein helyi idő szerint 6 és 19 óra között. Itt azok a magyar állampolgárok adhatták le voksukat, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint március 29-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, hogy mely városban kívánnak szavazni.

Az Egyesült Államokban emellett mintegy 1100-1300, Kanadában pedig több mint 800 honosított, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező állampolgár szavazhatott levélben.

New Yorkban, ahová 808 szavazót vártak, urnazárásig a részvétel aránya elérte a 85 százalékot - tájékoztatta Dán Károly főkonzul az MTI-t. Felhívta a figyelmet, hogy az amerikai kontinensen a magyar szavazók 40 százaléka és az Egyesült Államokban regisztrált jogosultak 60 százaléka a New York-i misszión adta le voksát. A nagyvárosban négy évvel ezelőtt 422-en regisztráltak, így idén csaknem kétszer ennyien éltek a választójogukkal.

A főkonzul szerint incidens, rendzavarás nem történt. Egy szavazó esetében fordult elő, hogy érvénytelen okmánnyal kívánt voksolni, amit nem engedélyeztek neki. A New York-i konzuli körzetben levélben szavazókkal kapcsolatban, akik szintén mintegy 60 százalékát képviselik az egyesült államokbeli jogosultaknak, Dán Károly elmondta, hogy őket csaknem 100 százalékban sikerült mobilizálni.

Sándor István washingtoni konzul az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az amerikai fővárosban működő magyar nagykövetségen is rendben folyt a szavazás. Ott névjegyzékben szereplő 291 választópolgár 80 százaléka szavazott.

Technikai okokból délig két választópolgár nem tudott leszavazni Washingtonban. Egyikük igazolni tudta, hogy e-mailben visszajelzést kapott a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételéről, de a helyszínen nem találták a nevét a listán, és azt már nem is vehették fel.

A washingtoni nagykövetségre levélben 44-en juttatták el szavazatukat.

A nyugati parti Los Angelesben az urnazárás előtt három órával a választói jegyzékbe felvett 314 jogosultból 227 - vagyis több, mint 72 százalék - adta le voksát rendben, problémamentesen, barátságos hangulatban, sorok nélkül, a jogszabályoknak megfelelően zajló választáson - tájékoztatta Kálmán László főkonzul az MTI-t.

A főkonzul elmondta, hogy 10 és 20 közé tehető azoknak a választópolgároknak a száma, akik úgy kívántak szavazni, hogy a nevük nem szerepelt a névjegyzékben.

A Los Angeles-i főkonzulátusra 62-en juttatták el levélben a szavazatukat.

Torontóból Szabó Stefánia főkonzul az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a kanadai nagyvárosban jó hangulatban folyt a szavazás, az első voksolni kívánó már háromnegyed hatkor jelentkezett, az utolsó pedig öt perccel zárás előtt futott be. A választói névjegyzékben szereplő 289 szavazóból délig 253-an adták le a szavazatukat, ami 87 százalékos részvételt jelent.

A főkonzul elmondta, a szavazás lebonyolítása során mintegy 30 választó esetében fordult elő, hogy úgy akart szavazni, hogy nem vetette fel magát a külképviseleti névjegyzékbe. Olyan voksolásra jelentkezett választópolgár is volt, aki ugyan szerepelt a listán, de nem hozott magával érvényes magyar igazolványt, csak kanadait.

Torontóban személyesen 171-en adtak le levélben szavazatot.

Ottawában Lemák Ella, a külképviseleti választási iroda (KÜVI) vezetője szerint zökkenőmentesen zárult a választás, a 93 jogosult közül 74-en mentek el szavazni, ami csaknem 80 százalékos részvételt jelentett. Az MTI-nek elmondta, hogy a kanadai fővárosban visszautasított állampolgár nem volt, minden választásra jelentkező rajta volt a névjegyzéken és mindenkinek érvényesek voltak az iratai. Nem volt rontott szavazólap sem.

Az ottawai nagykövetségen összesen 51-en adták le levélben a szavazatukat.

Latin-Amerikában, ahol szintén szombaton szavaztak, Brazíliavárosban 12-en, Sao Paulóban 24-en, Buenos Airesben 35-en, Santiago de Chilében 19-en, Havannában 30-an, Mexikóvárosban pedig 22-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben.

A többi földrész magyar külképviseletein vasárnap folytatódik az egyfordulós voksolás lebonyolítása.

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet és a budapesti külügyminisztérium munkatársaiból állnak a KÜVI tagjai. Az iroda vezetőjét a külügyminisztérium küldi.

A 97 magyar nagykövetségen, illetve konzulátuson - szombaton és vasárnap - csaknem 28 ezren szavazhatnak (2010-ben az első fordulóban 8800-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben).

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mindenki-tudja ország - Szerencsés KárolyMindenki-tudja ország
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinA 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Tesla és az eltitkolt találmányok - Összeesküvés elméletek sorozatTesla és az eltitkolt találmányok
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat