HunHír.info

2018. Napisten hava 21. nap, Napisten ünnepe napja.

Szkíta lelethegyek Heves megyében

2014. április 04. 17:38
Hunhír.info

A Dunántúli Vonaldíszes Kerámia kultúra legkeletebbre elhelyezkedő egyik legnagyobb lelőhelyén és Heves megye – vélhetően – legnyugatabbra található szarmata lelőhelyén dolgoznak az egri Dobó István Vármúzeum régészei. Az apci feltárás a 21. számú főút mentén található.
Elsősorban a Krisztus előtti 6. évezred végére tehető neolit Dunántúli Vonaldíszes Kerámia kultúra és a Krisztus utáni 3. és 5. századból származó szarmata telepjelenségek kerültek elő.

Az egri Dobó István Vármúzeum szakemberei február óta végeznek próbafeltárásokat Apc–Berekalja 1. és Apc–Farkas-major régészeti lelőhelyeken Gutay Mónika ásatásvezető régész irányításával. Az újabb feltárásokat a 21. számú főút Hatvan-Salgótarján közötti szakasz kétszer kétsávos kiépítéssel még nem érintett részeinek négy nyomsávúra szélesítése teszi szükségessé.

A 21. számú főút előzési sávjának építése miatt 2008 és 2009 között már volt megelőző régészeti feltárás Apc–Berekalja 1. lelőhelyen, amikor is – valószínűleg – annak középső részét tárták fel. Danyi János ásatásvezető régész és dr. Domboróczki László régész közreműködésével egy nagy kiterjedésű és több régészeti – főleg őskori – korszakot magába foglaló lelőhelyen sikerült dolgozniuk, amikor is az úgynevezett Dunántúli Vonaldíszes Kerámia kultúrájának legkeletibb és egyik legnagyobb települését tárták fel.

– A mostani próbafeltárások célja, hogy a 21. számú főút bővítésének kijelölt nyomsávjában két méter széles kutatóárkok segítségével megvizsgáljuk a lelőhelyek kiterjedését, jellegét, telepsűrűségét, régészeti korszakait és rétegviszonyait – mondja Gutay Mónika régész. – Az Apc–Berekalja 1. lelőhelyen most – legalább 170 méter hosszan – több régészeti korszakot, eltérő rétegviszonyokat és viszonylag sűrű telepjelenségeket figyeltünk meg. Elsősorban a Krisztus előtti 6. évezred végére tehető neolit Dunántúli Vonaldíszes Kerámia kultúra és a Krisztus utáni 3. és 5. századból származó szarmata telepjelenségek kerültek elő: ház, tároló, szemetes gödrök. Bennük neolit kerámiatöredékek, pattintott és csiszolt kövek, finoman iszapolt agyagból korongolt, szürke színű szarmata kerámiatöredékek és állatcsontok voltak. Jelen pillanatban egyébként a neolitikus Dunántúli Vonaldíszes Kerámia kultúra egyik legkeletibb és legnagyobb lelőhelyének tekinthető Apc–Berekalja 1. lelőhely – emelte ki a régész.

Viszonylag gyakran kerülnek elő a megye területéről szarmata kori leletek. Ennek – mint megtudtuk – az az oka, hogy a szarmata törzsek a Krisztus utáni 1. századtól több hullámban telepedtek le az Alföldön. A keleti lovas, íjfeszítő nép a Kárpát-medencében földműves, állattenyésztő és kereskedő életmódot folytatott, és időnként nagy hadjáratokat vezetett a rómaiak ellen.

– A gépi földmunkák során nagyon sűrű szarmata telepjelenségeket észleltünk – meséli Gutay Mónika, hozzátéve: a lelőhelyen, a magasabb dombtetőn a humuszolás során ház-, kemence- és gödörfoltokat lokalizáltak, amelyek feltárása még hátra van. Mint mondta, a megyében Apc-Farkas-major a legnyugatibb szarmata lelőhelynek tekinthető, s a rétegviszonyok is nagyon változatosak.

Mint megtudtuk, a próbafeltárások eredményeinek az összegzése határozza majd meg, hogy a lelőhelyek mely részein szükségesek nagyobb feltárások.

A legészakibb lelőhely Egerbakta közelében volt

Eger és Fedémes között az 1970-ben kiépített gázszállító-vezeték rekonstrukciójához kapcsolódóan végeztek feltárásokat az egri régészek az elmúlt évben. A vezeték cseréje Egerbakta–Szóláth-völgyben két régészeti lelőhelyet is érintett. Október 28. és november 9. között végeztek megelőző feltárásokat a lelőhelyeken, ahol egy késő bronzkori telep (Kr. e. 14-9. század) maradványai kerültek elő. Több ház, tárolóhelyiség és szemetes gödrök voltak a telepen. Az ásatásokat igazán érdekessé a bronzkori telep környezetében feltárt előkelő szarmata női sír tette, amely a megye legészakibb szarmata kori lelőhelye.

heol.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Tesla és az eltitkolt találmányok - Összeesküvés elméletek sorozatTesla és az eltitkolt találmányok
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Őseink Fényvallása - Bíró LajosŐseink Fényvallása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 792 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat