HunHír.info

2018. Napisten hava 20. nap, Zajzon napja.

A Paksi Atomerőmű a hazai áramtermelés 50,7 százalékát adta tavaly

2014. április 02. 19:42
Hunhír.info

Az MVM Csoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű tavaly a hazai villamosenergia-termelés 50,7 százalékát, míg a felhasználás 36,4 százalékát biztosította tavaly, 15 370 gigawattóra áramot termelt, ezzel továbbra is a legfőbb villamosenergia-termelő egység Magyarországon – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szerdán.

Magyar Menedék - Nincs kegyelem

Az MVM Csoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű tavaly a hazai villamosenergia-termelés 50,7 százalékát, míg a felhasználás 36,4 százalékát biztosította tavaly, 15 370 gigawattóra áramot termelt, ezzel továbbra is a legfőbb villamosenergia-termelő egység Magyarországon – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szerdán közleményben az MTI-vel a társág közgyűlését követően.

A közgyűlésen elfogadták az atomerőmű 2013. évi üzleti jelentését és beszámolóját, valamint a társaság 2014. évi üzlet- és fejlesztéspolitikáját. Az erőmű történetének egyik legjobb termelési eredményével zárt. Eddigi legjobb éve 2012 volt, amikor 15 793 gigawattóra villamos energiát termelt, akkor 45,89 százalékot biztosított Paks a magyarországi villamosenergia-termelésből. A cég korábban évértékelő sajtótájékoztatón már nyilvánosságra hozta, hogy 185,5 milliárd forint árbevétellel zárta a 2013. évet, az 1 kilowattórára (KWh) eső árbevétel 12,71 forint volt.

A közleményben tájékoztatnak arról, hogy az idei év legfontosabb feladata a 2. blokk üzemidő-hosszabbításához szükséges engedélyek megszerzése lesz. Az engedélykérelmet tavaly novemberben juttatták el az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amely várhatóan már a nyáron dönt a blokk üzemeltetésének további húsz évvel történő meghosszabbításáról. Emellett folytatódik a 3. és 4. blokk felkészítése is a további biztonságos működtetésre.

A közlemény rámutat: a működő blokkok biztonságos továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, ennyi pénzből egyetlen más megoldással sem lehetne a jelenlegi paksi blokkok teljesítményének megfelelő 2000 megawatt termelőkapacitást létesíteni, és húsz évre szavatolni a megfizethető és szén-dioxid-kibocsátás-mentes villamosenergia-termelést. Az országban a Paksi Atomerőmű termeli legolcsóbban a villamos energiát - tették hozzá. Folytatódik a két évvel ezelőtti európai szintű célzott biztonsági felülvizsgálat javaslataiból adódó feladatok időarányos végrehajtása is.

A Paksi Atomerőmű minden fejlesztést saját forrásból finanszíroz, beleértve a biztonságnövelő beruházásokat és az üzemidő-hosszabbítást - tájékoztatnak a közleményben. Kitérnek arra, hogy a biztonságos üzemeltetésnek, a gazdaságos termelésnek és az üvegházhatású gázok kibocsátásától mentes működésnek is köszönhetően a magyar lakosság több mint háromnegyede támogatja, hogy Magyarország atomenergia segítségével gondoskodjon a villamosenergia-ellátásról. A Paksi Atomerőmű környezetében élők körében még inkább kiugró a bizalom magas aránya az atomerőmű iránt, az itt élők 95 százaléka támogatja a működését.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Helynévrégészet 2. - Faragó ImreHelynévrégészet 2.
Könyv - Bolti ár: 3 400 Ft
Internetes ár: 2 890 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kuruc világ I. - Vadrózsa és kard - Nemere IstvánKuruc világ I. - Vadrózsa és kard
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Egyvilágrend - Drábik JánosEgyvilágrend
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 149 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A múltból a jövőbe - Csath MagdolnaA múltból a jövőbe
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat