HunHír.info

2018. Napisten hava 21. nap, Napisten ünnepe napja.

Bertha Szilvia: Mert megérdemlik!

2014. április 01. 15:32
Hunhír.info

A Jobbik nem felejtkezik el a nyugdíj előtt állókról sem, akikkel kapcsolatban teljesen elfogadhatatlan a jelenlegi kormány politikája. Egyik súlyos bűnük például az volt, hogy egyoldalúan, érdemi egyeztetések nélkül, szinte teljesen eltörölték a korelőtti nyugdíjba vonulás kedvezményes lehetőségeinek nagy részét.

Magyar Menedék - Migránsokk

Mint a 2011. őszi parlamenti vita során is kihangsúlyoztuk, a korkedvezménynek, a korengedménynek és kisebb mértékben a szolgálati nyugdíjnak is az volt a funkciója, hogy azok számára, akik több évtizedes, az átlag munkakörökhöz képest lényegesen veszélyesebb, egészségkárosító munkát végeztek és emiatt többségében az átlagnál jóval hamarabb elhasználódtak, legyen lehetőségük még nyugdíjas évekre, évtizedekre. Sajnos a Fidesz-KDNP frakció – különösképpen szégyennek lehet tartani a kereszténydemokraták támogatását- a törvényalkotás folyamán alapvető elvárássá emelte azt, hogy egyes emberek szó szerint a halálig dolgozzanak. Mindez pedig azt jelenti, hogy a veszélyes, különösen a nagy igénybevételt jelentő foglalkozások esetében könnyen előfordulhat, hogy akár 45-47 évnyi szolgálati időt is teljesíteni kell addig, míg a munkavállaló teljes értékű nyugdíjba el tud vonulni, hiszen a lehetőségek felszámolása közben a korhatár is jelentősen emelkedett.

A kormány kommunikációjának és eljárásának több bicskanyitogató eleme is volt. Az egyik, hogy jó szokásához híven külföldi példákra hivatkozott, természetesen ezen példáknak csak azon részeire, amely számára valamilyen, egyébként igencsak gyenge lábakon álló hivatkozási példát jelenthetett. A korelőtti nyugdíjazás lehetőségének megszüntetésekor a rendvédelmi és honvédelmi területen előforduló – egyes esetekben valóban kirívó, vagy visszaélésen alapuló - korai nyugállományba vonulásokra hivatkozva, kollektív büntetést alkalmaztak az összes többi területen is. Szinte semmilyen felkészülési időt nem hagytak, jogfosztást gyakoroltak, a már megkapott szolgálati nyugdíjat pedig egyoldalúan szociális járandósággá alakították át és csökkentették. Komplett korosztályoknak nőtt meg jelentősen és kivédhetetlenül a nyugdíjba vonulásig tartó időszak. Mindezt tetézte a nyugdíjkassza hiányára való hivatkozás, amely például a korengedmény esetében teljesen hazug állítás volt, hiszen itt a munkaadó előre és teljes mértékben kifizette a munkavállaló nyugdíját és járulékos költségeit, sőt még a pénzutalások postai és bankköltségeit is.

Látva a jelentős felháborodást, a kormány gyorsan ígéretet tett a rendszer felülvizsgálatára. Nos, ez a mai napig nem történt meg és szinte semmi nem kényszeríti a kormányt, hogy amennyiben hatalmon marad, ennek az ígéretének bármikor is megfeleljen.

A Jobbik ugyanúgy, mint a munkavállaló-ellenes nyugdíjtörvények gátlástalan megszavazásakor, most is vállalja, hogy amennyiben kormányzati felhatalmazást kap, a korkedvezmény lehetőségét munkakörönként felülvizsgálja, szükséges esetben bővíti. A szolgálati nyugdíjasok, bányászok, vegyiparban dolgozók pedig alkossanak kockázatközösséget, így a munkavállalók életkilátásainak nyomon követése segíthetné helyzetükhöz illeszkedő ellátásaik megállapítását. Támogatjuk és jogbiztonságot garantáló szabályokkal biztosítjuk a munkáltatók előnyugdíjra vonatkozó foglalkoztatási megállapodásait. Ez utóbbi azért lenne fontos, hogy amennyiben egy adott cég például elbocsájtásokra kényszerül, a pár évvel a nyugdíj előtt álló munkavállaló ne az utcára, vagyis a számára reménytelen munkaerőpiacra kerüljön

A Jobbik programjának egy másik fontos vállalása, hogy a férfiak esetében is lehetőséget biztosítanánk a 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulásra, ugyanakkor be kívánjuk vezetni a munkaidőszámlát, amelynek révén a túlmunka – a kifizetett túlóra - beszámíthatna a szolgálati időbe. Ez utóbbi megoldásra egyébként remek külföldi példák állnak rendelkezésre, talán nem meglepetés, hogy az elmúlt 24 év munkavállaló-ellenes kormányzatai mindezeket figyelmen kívül hagyták.

Mindezeket a vállalásokat azért tesszük, mert az uniós társaikhoz hasonlóan a magyar munkavállalók is megérdemlik, hogy a hosszú, munkában töltött évtizedek után előre kiszámíthatóan és biztonságban kezdhessék és tölthessék el nyugdíjas éveiket.

A szerző a Jobbik országgyűlési képviselője.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Határzár - Dobai GáborHatárzár
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat