HunHír.info

2018. Napisten hava 25. nap, Koppánd napja.

Vagy a magyar diplomácia hazudik, vagy a kárpátaljai jöttment

2014. április 01. 12:38
Hunhír.info

Sem Kárpátalján, sem Magyarországon nincs támogatottsága az "egyes magyar szervezetek" nemzeti-kulturális autonómiával és kettős állampolgársággal kapcsolatos szeparatista nyilatkozatainak, s "provokációjukra" az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatnak (SZBU) kell reagálnia – közölte kedden Valerij Luncsenko, Kárpátalja megye kormányzója.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

A megyei állami közigazgatási hivatal által közzétett nyilatkozatában Luncsenko arra a múlt pénteken Beregszászon aláírt közös nyilatkozatra reagált, amelyben közel 40 kárpátaljai magyar civil szervezet és a három történelmi egyház kulturális és regionális autonómiát kért a kárpátaljai magyarok számára Ukrajna új vezetésétől, valamint a kettős állampolgárság intézményesítését.

Nyilatkozatában Kárpátalja kormányzója megállapítja, hogy kinevezése óta többször találkozott Magyarország képviselőivel, köztük diplomatákkal és a magyar külügyminiszterrel.

"Úgy vélem, azok a nyilatkozatok, amelyek az utóbbi napokban a tömegtájékoztatási eszközökben terjednek, nem tekinthetők másnak, mint az ukrajnai helyzet destabilizálására irányuló provokációnak" – véli Luncsenko, emlékeztetve, hogy azok a magyarországi diplomaták és tisztségviselők, akikkel tárgyalt, semmiképp nem látják úgy, hogy Kárpátaljának Magyarország vagy valamelyik más állam részévé kellene válnia, ugyanis egyértelműen kiállnak Ukrajna területi egysége mellett.

Kárpátalja kormányzója szerint a szeparatista felhívásokra az illetékes szerveknek, így az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatnak, az SZBU-nak kell reagálnia és megfelelő módon értékelve az ilyen megnyilvánulásokat.

"Ma beszéltem Bayer Mihállyal, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott ukrajnai nagykövetével, aki szintén elítéli a magyar szervezetek autonómiával kapcsolatos felhívásait" – olvasható Luncsenko nyilatkozatában, amely szerint sok vita van a kettős állampolgárság kérdése körül is, de ehhez az alkotmány megfelelő módosítására van szükség. Ennek megfelelően a magyarok körében is sok javaslat hangzik el a kettős állampolgárság lehetséges ukrajnai intézményesítése kapcsán – így a közlemény.

"Kárpátalján semmilyen módon nem nyomják el a nemzetiségi kisebbségek, köztük a magyarok jogait. Nagyon szoros az együttműködésünk a magyarokkal a gazdaság terén, és számos közös projektünk van a kultúra szférájában is, a magyar gyerekeknek és fiataloknak lehetőségük van az anyanyelvükön való tanulásra" – áll Luncsenko nyilatkozatában, amely szerint "a magyar kormány és a diplomáciai testület elhatárolódott ettől a nyilatkozattól, és – Budapest hivatalos álláspontja szerint – ahhoz nincs semmi közük".

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Kozmikus Hologram - Jude Currivan PhDKozmikus Hologram
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 992 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Egy új világrend felé - Tóth Gy. LászlóEgy új világrend felé
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 241 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Mindenki-tudja ország - Szerencsés KárolyMindenki-tudja ország
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A tizenharmadik törzs - Arthur KoestlerA tizenharmadik törzs
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat