HunHír.info

2018. Napisten hava 21. nap, Napisten ünnepe napja.

Ébrednek a ruszinok, szembe szállnak az ukrajnai gyarmatosítókkal

2014. március 31. 19:04
Hunhír.info

A Kárpátaljai Ruszin Néptanács (NRRZ) elnöksége nyilatkozatban kéri Ukrajna új vezetésétől a ruszinok önálló nemzetiségként történő állami szintű, alkotmányban rögzített elismerését és jogaik visszaállítását.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

A ruszin szervezet nyilatkozata megállapítja, az NRRZ elnöksége mély aggodalommal figyeli Ukrajna utóbbi hónapokban kialakult társadalmi, politikai és gazdasági helyzetét. A kijevi Függetlenség téren lezajlott tiltakozó megmozdulások és emberáldozatokat követelő tragikus események után az új ukrán hatalom az ország területi egységét fenyegető jelentős kihívásokkal találta magát szemben – áll a dokumentumban. A nyilatkozat szerint a Krímet Oroszország annektálta, nyugtalanság tapasztalható a keleti és déli országrészekben, államcsőd fenyeget, megbomlott a törvényes rend, fenyegető helyzet alakult ki az emberi jogok és szabadságjogok megőrzését illetően, beleértve a nemzetiségi kisebbségeket – adta hírül hétfőn a munkácsi mukachevo.net hírportál.

A nyilatkozat szerint az NRRZ hosszú évek óta kiáll Ukrajna demokratikus fejlődése és európai integrációs törekvése mellett, tudva azt, hogy Európában tiszteletben tartják az emberi jogokat és az emberhez méltó élethez való jogot.

„Mi kompromisszumok keresésével, demokratikus úton, a radikalizmust elutasítva szeretnénk megoldást találni a bonyolult problémákra” – szögezte le a ruszin szervezet, amely sajnálattal állapítja meg, hogy – az európai országokkal ellentétben, ahol a ruszinok régóta önálló nemzetiségnek számítanak – Ukrajnában máig nem ismerték el őket tősgyökeres népként, és továbbra is megsértik jogaikat.

Az NRRZ azt kéri az ukrán állam új vezetésétől, hogy végre döntsön az alkotmányban szavatolt módon a ruszinok állami szintű elismeréséről, és állítsa helyre a jogaikat. A szervezet támogatja továbbá a hatalom decentralizációját, a regionális és helyi önigazgatások jogainak bővítését, az európai országok mintájára.

Az NRRZ kérte az európai szervezeteket, hogy segítsenek Ukrajnának gazdasági, szociális és jogi helyzetének a stabilizálásában, hogy Kárpátalja – az elmúlt évszázadokhoz hasonlóan – továbbra is a nemzetiségi tolerancia példája maradhasson.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Határtalan bűnözés - Udo UlfkotteHatártalan bűnözés
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyarság 20.000 éves történelme 4. rész - Hihetetlen MagazinA magyarság 20.000 éves történelme 4. rész
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyar környezet atlasza - Faragó ImreA magyar környezet atlasza
Térkép - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat