HunHír.info

2018. Napisten hava 21. nap, Napisten ünnepe napja.

Ezer lengyel a Múzeumkertben

2014. március 15. 16:48
Hunhír.info

muzeumkert2014.jpgA civil kurázsi erősítését, a lengyel-magyar barátság ápolását, valamint a társadalmi megbékélést hangsúlyozták a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szombati sajtótájékoztatójának résztvevői, lengyel és magyar civilszervezeti vezetők és újságírók.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Csizmadia László, a CÖF alapítója, és a CÖKA elnöke beszámolt arról, hogy szervezete, és a lengyel Gazeta Polska 350 klubja a 2012 óta élő együttműködés jegyében részt vesznek egymás nemzeti ünnepein.

Mint azt az MTI-nek elmondta, ennek jegyében szervezetten mintegy négyszáz ember érkezett idén Magyarországra, de úgy vélte, az egyénileg utazókkal együtt csaknem ezer lengyel volt jelen a múzeumkerti állami megemlékezésen. Felelevenítette: a civil szervezetek együttműködése a család, a hűség, a szeretet és a hit alapelveire épül, és kiterjed a kulturális kapcsolatok ápolására is. Beszámolt arról is, hogy az együttműködés kiterjed a Magyar Hírlap szerkesztősége, valamint a lengyel Gazeta Polska kapcsolatára is, amelynek olvasói tavaly Orbán Viktor miniszterelnököt az év emberének választották. Szólt arról: a két szervezet együttesen egy civil etikai kódexet is alkotott, emellett minden európai nemzetnek ajánlást tesznek egy társadalmi szerződés megalkotására. Ebben a többi közt azt javasolják, hogy a kormányok akadályozzák meg a globális piacot az államok elfoglalásában, fűzzék szorosabbra az európai népek összetartozását, emellett a többi közt a gyűlölet és az uszítás elleni fellépésre szólítanak fel.

Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője szólt arról, hogy Lengyelországban sem nézi jó szemmel a baloldal az ottani antikommunista újságírók fellépését. Felelevenítette, hogy az 1848-as forradalom is jó példája a két nép közötti szoros kapcsolatnak, de mint mondta, a közelmúltban szolidaritást vállaltak az ukrán kormányváltást sürgető erőkkel is.

Ryszard Kapu¶ciński, a Gazeta Polska 350 klubjának vezetője örömtelinek nevezte, hogy Budapesten, a Bem szobornál ünnepelhetnek együtt a magyarokkal. (A CÖF megemlékezése délután öt órakor kezdődik, azon Tarlós István főpolgármester is beszédet mond.) A civil társadalom fontosságát hangsúlyozva idézte Széchenyi Istvánt, amikor azt mondta: „semmit rólunk, nélkülünk”. Mint arról beszámolt, „a brüsszeli autokraták ellenére” igyekeznek kiterjeszteni az együttműködésüket más nemzetekre is.

Oláh János, a Magyar Írószövetség képviselője, a Fókusz Egyesület elnöke azt ismertette, hogy az írószövetségben vasárnap egy konferenciával egybekötött irodalmi délutánt tartanak lengyel és magyar írók, költők részvételével.

Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője újságja és a lengyel lap együttműködésének fontosságát hangsúlyozva azt mondta: az nemcsak hírcseréből vagy az események átadásából áll, hanem „a magyar és a lengyel történelem jelentős eseményeinek összefoglalásából is”. Szerinte az elmúlt évtizedekben, különösen a kommunista és a baloldali időszakban próbálták negligálni az 1100 éves lengyel-magyar barátságot, de, mint kiemelte, közös királyaink, közös harcaink vezettek oda, hogy a barátságot ápolni kell. Idézte a Múzeumkertbe érkező lengyelek egyik transzparensét, amelyen az szerepelt: "Isten óvd meg Magyarországot és Lengyelországot! Védd meg Európát a balliberális pestistől és szirvárványszínű üszkösödéstől".

Hunhír.info - MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Helynévrégészet 2. - Faragó ImreHelynévrégészet 2.
Könyv - Bolti ár: 3 400 Ft
Internetes ár: 2 890 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
9% internetes kedvezménnyel
Nimród, a hun-magyarok őse - Marton VeronikaNimród, a hun-magyarok őse
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyar környezet atlasza - Faragó ImreA magyar környezet atlasza
Térkép - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat