HunHír.info

2018. Napisten hava 22. nap, Döme napja.

Fegyveres összecsapások Harkivban

2014. március 15. 07:45
Hunhír.info

Két halálos áldozata is van a kelet-ukrajnai Harkivban péntek éjjel kirobbant fegyveres összecsapásnak, amely az orosz állami hírügynökség szerint helyi lakosok és Nyugat-Ukrajnából való fegyveresek között zajlott le.

Magyar Menedék - Titkos Társaságok

A halálos áldozatokról a kivezényelt terrorelhárító osztag munkatársai számoltak be a helyszín közelébe érkezett Hennagyij Kernesz polgármesternek, újságírók jelenlétében. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség helyszíni tudósítója szerint közben továbbra is lövöldözés és robbanások zaja hallatszik.
A rendőrség hátrébb szorította a helyi oroszbarát, Majdan-ellenes szervezkedés híveit - jelentette a tudósító -, s az összecsapásba beavatkozó belügyi osztag tagjai kihoztak két embert abból az épületből, ahonnan állítólag a soviniszta Jobboldali Szektor fegyveresei támadtak rá a helyiekre.

A liga.net ukrán hírportál arról számolt be, hogy a harkivi járási bíróság betiltott egy vasárnapra meghirdetett oroszbarát nagygyűlést, amelyen közfelkiáltásos "népszavazást" terveztek tartani, nyilvánvalóan a megye Oroszországhoz csatolásáról.
Két hete, március 1-jén oroszbarát aktivisták egyszer már megrohamozták Harkivban a megyei adminisztráció épületét, ahová előzőleg már benyomultak a Majdan aktivistái. Az akkori összecsapásokban csaknem százan sebesültek meg, többen súlyosan.
A harkivi harcok egy nappal azután robbantak ki, hogy csütörtök este halálos áldozattal járó összecsapás volt a szintén kelet-ukrajnai Donyeckben.
Az orosz kormány pénteki nyilatkozatai szerint más ukrajnai régiókból érkezett "jobboldali radikális csoportosulások légfegyverekkel és botokkal támadtak az utcára kivonuló békés (donyecki) tüntetőkre, akik a magukat ukrán hatalomnak nevező emberek destruktív álláspontja elleni véleményüket akarták kifejezni".

A Proszvita ukrán hagyományőrző szervezet harkivi irodáját verték szét oroszbarát aktivisták - jelentette a kelet-ukrajnai nagyvárosból péntek éjjel a liga.net ukrán hírügynökség, amely szerint az incidens mindkét halálos áldozata rendőr.
A liga.net teljesen másképp írja le a történteket, mint ahogy arról egy órával korábban az orosz hírügynökség számolt be: az ITAR-TASZSZ jelentése szerint Nyugat-Ukrajnából érkezett fegyveresek támadtak rá a harkivi Majdan-ellenes aktivistákra.
A Suszter live nevű helyi rádiónak Gennagyij Kernesz polgármester megerősítette azt az információt, hogy Harkivban a (19. században alapított) Proszvita kulturális szervezet irodájának ostroma következtében ketten meghaltak, további öt ember pedig megsebesült.

Az új kijevi hatalomhoz közel álló Euromajdan aktivistái a társaságuk Facebook-oldalán azt írták, hogy a Proszvita harkivi irodája ellen végrehajtott pogrom idején robbanások is hallatszottak, a támadó oroszbarát aktivisták egyikének kezében pedig a szemtanúk egy fegyvert láttak.

A harkivi ATN hírportál leírása szerint éjjel 22 óra tájban verekedés tört ki az ukrán hazafias csoport tagjai és a Majdan-aktivisták ellen végrehajtott provokációikról hírhedt Oplota (Védőbástya) emberei között. Az utóbbiak támadást intéztek a Proszvita irodája ellen, ahol többen bennrekedtek. Az utcáról azután füstgránátokat hajítottak be az ablakokon. Az oroszbarát támadók fegyvert is használtak - írta az ATN.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Határtalan bűnözés - Udo UlfkotteHatártalan bűnözés
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 999 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben - Herczeg FerencTörténelmünk ősi gyökerei a Pilisben
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba - Agnes Golenya PurisacaA kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat