HunHír.info

2018. Enyészet hava 18. nap, Kartal napja.

Vállaltuk, hogy megőrizzük a török kulturális emléket

2013. február 05. 15:51
Hunhír.info

A magyarországi török kulturális örökség megőrzéséről írtak alá kölcsönös szándéknyilatkozatot Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök keddi budapesti hivatalos látogatásán.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

A Török Köztársaság Miniszterelnöki Hivatala Török Együttműködési és Koordinációs Ügynöksége és az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. között létrejött megállapodást Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója és Serdar Cam, a Török Fejlesztési Ügynökség elnöke látta el kézjegyével az Országházban.

A dokumentum aláírása után közös sajtótájékoztatót tartott a magyar és a török miniszterelnök. Az eseményen Orbán Viktor örömét fejezte ki, hogy Törökország budapesti kulturális intézetet állít fel, és jelezte: török tárgyalópartnerének kifejezte azt a szándékot, hogy Magyarország is hasonló intézetet állítson fel Törökországban.

Orbán Viktor közölte azt is, tudomásul vették, hogy Törökország szeretné, ha a Magyarországon fellelhető török kulturális emlékeket felújítanák, és méltóan megőriznék. Ígéretet tett arra, hogy minden ezzel kapcsolatos ügyet gyorsan végrehajtanak.

Recep Tayyip Erdogan a budapesti török kulturális intézetről azt mondta, a helyszínét már kiválasztották, és rövidesen megkezdi a működését. Megjegyezte, érdeklődve várják a fejleményeket azzal kapcsolatban, hogy Magyarország is hasonló intézetet nyitna országukban.

A török kormányfő arról is beszélt, hogy fontos cél a Magyarországra utazó török turisták számának növelése. Hozzáfűzte, ehhez hozzájárulhat a magyarországi török történelmi műemlékek felújítása.

A Külügyminisztérium korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a kultúra, az oktatás és a tudomány a magyar-török együttműködés kiemelt területe. Példaértékűnek nevezték az együttműködést a történelmi emlékhelyek helyreállításában és karbantartásában. Kifejtették, az évtizedek óta működő kütahyai Kossuth-múzeum után 2008 novemberében megnyílt az izmiti Thököly-múzeum, 2010-ben a felújított rodostói Rákóczi-, valamint az újonnan elkészült osmaniyei Bartók-múzeum. Pécsett a közelmúltban újították fel Jakováli Hasszán pasa dzsámiját és Idrisz Baba türbéjét.

Kitértek arra is, hogy a török kormány kész hozzájárulni a magyarországi oszmán műemlékek helyreállításához, megőrzéséhez, és az első ilyen projektek Szigetváron valósulhatnak meg.

Hunhír.info - MTI

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Káldeától Ister-Gamig I-II-III. - Badiny Jós FerencKáldeától Ister-Gamig I-II-III.
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 500 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat