HunHír.info

2018. Szelek hava 23. nap, Béla napja.

Szobrot állítanak Horthynak Budapesten (Hunhír.info-kommentárral)

2011. október 08. 08:30
Hunhír.info

horthy_lovon250.jpgKenderesen már áll az egykori kormányzó mellszobra, és szegediek is kezdeményezték a szoborállítást. Molnár Gazsó János, a Vitézi Rend főkapitánya a napokban bejelentette, hogy Horthy Miklós egészalakos szobrát egy éven belül felállítják Budapesten. A költségeket közadakozásból teremtik elő.

Magyar Menedék - Migránsokk

„Isten hozta Kenderesen, vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója szülővárosában!” Ez a tábla fogadja a Szolnok megyei településre látogatót. A lakók valóságos kultuszt alakítottak ki a kormányzó alakja körül, a város vezetése pedig javaslatot tett Kenderes Horthy-emlékhellyé nyilvánítására.

A kormányzónak mellszobra már van a településen, és az önkormányzat faláról is Horthy Miklós néz a látogatóra. Pádár Lászlóné polgármester nagyon szeretné, ha egészalakos szobrot is állíthatnának, de ezt az anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé. Tervezik viszont a kormányzó nevéhez fűződő emlékek történelmi emlékhellyé nyilvánítását, ennek előkészítésén most bizottság dolgozik.

A településen minden évben megemlékeznek az újratemetésről. Az idei ünnepséget Horthy Miklós menye, a kilencvenhárom esztendős Horthy Istvánné és fia kedvéért egy héttel későbbre halasztották. Ilona asszony örülne a szoborállításnak, de szerinte „ez az emberektől függ”. „Az a lényeges, hogy a magyarok jobban feldolgozzák a múltat, és ne legyen ebből viszály” – tette hozzá Horthy István.

A Kossuth rádióban is folyt egy vita az elmúlt évszázad egyik legjelentősebb politikai személyiségével kapcsolatosan. A gágogókkal nem foglalkozunk, a politikai sorstragédia-bizniszben Horthy személye is egy törpe kisebbség szemüvegén keresztül jön elő. Mindenesetre Pánczél Hegedűs Jánossal, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola igazgatóhelyettese értünk egyet, aki maximálisan támogatja, hogy az egykori kormányzónak egészalakos szobra legyen Budapesten. A történész szerint a világháború után hatalomra került kommunistáknak legitimációs bázisra volt szükségük, amelyet az előző rendszerrel szemben állítottak fel, és ennek része volt Horthy Miklós démonizálása is.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trianon és a Harmadik Világháború - Badiny Jós FerencTrianon és a Harmadik Világháború
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 792 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Csinos Vitéz - Székely népmesék - Kriza JánosCsinos Vitéz - Székely népmesék
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Lovasíjász DIGIPACK - DVD és CD - Kassai Lajos, Kaszás GézaA Lovasíjász DIGIPACK - DVD és CD
DVD - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
8% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat