HunHír.info

2018. Magvető hava 22. nap, Előd napja.

Lehet, hogy ruszin köztársaság lesz Kárpátalja

2008. október 26. 17:38
HunHír.Hu

Amennyiben Kárpátalja nem kap autonómiát december 1-ig, független kárpátaljai ruszin köztársaságot kiáltanak ki -határozott a helyi ruszin kisebbséget képviselő kongresszus. A ruszinok diktátuma értelmében a következő hónapban minden rosszindulatú ukrán közbelépés is a függetlenség kikiáltásával jár majd.

Saját önkormányzattal rendelkező ruszin autonóm terület létrehozására szólította fel december 1-jei határidővel a Kárpátalja megyei tanácsot (közgyűlést) a Kárpátaljai Ruszinok II. Európai Kongresszusa. A hét végén Munkácson tartott kongresszus résztvevői jelezték, hogy amennyiben nem teljesül a követelésük, a ruszinok önálló köztársaságot kiáltanak ki.

A Kárpátaljai Ruszin Szojm (nemzetgyűlés) és a Kárpátaljai Ruszin Néptanács nevű szervezetek közös fórumának küldöttei határozatot fogadtak el az 1938. november 22-én létrehozott Podkarpatszka Rusz kárpátaljai köztársaság visszaállításáról. A döntés értelmében azonban az önálló ruszin államot csak abban az esetben kiáltják ki, ha Kárpátalja december 1-ig nem kap Ukrajna kötelékén belül autonóm önkormányzati státust.

1991-ben egy kárpátaljai népszavazáson a lakosság 78 százalékban az autonómiára voksolt, ez az alapja a mostani követelésnek - jelentette az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.

Dimitrij Szidor, a Szojm elnöke sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy a kongresszus önálló kárpátaljai ruszin államiságra vonatkozó határozata azonnal hatályba lép, ha az ukrán hatóságok rendkívüli állapotot vezetnek be, üldöztetés vagy represszió éri a ruszin aktivistákat, illetve kísérlet történik a kárpátaljai ruszinok területi-közigazgatási egységének a megváltoztatására, vagy ha ukrán "nacionalista-terrorista szervezetek a terület megszállására irányuló akciókba kezdenek".

Szidor megköszönte az oroszbarát Rogyina (Haza) párt Ukrajna különböző régióiból Munkácsra érkezett ötszáz aktivistájának, hogy biztosították a ruszin kongresszus lebonyolításának zavartalanságát.

origo

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Hunivity - társasjáték - Hajnal és LegendHunivity - társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 6 800 Ft
Internetes ár: 6 120 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
9% internetes kedvezménnyel
Itt van a kutya elásva! - Bárdosi VilmosItt van a kutya elásva!
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A magyarság 20.000 éves történelme 4. rész - Hihetetlen MagazinA magyarság 20.000 éves történelme 4. rész
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat