HunHír.info

2019. Áldás hava 18. nap, Lilla napja.

Műalkotásnak nyilvánították az úzvölgyi temetőben illegálisan felállított kereszteket - DÜBÖRÖG AZ OLÁH KULTÚRA

2019. június 25. 17:11
Hunhír.info

uz-volgye250.jpgA művelődési minisztérium hétfőn kedvezően véleményezte az úzvölgyi osztrák-magyar katonai temetőben illegálisan felállított román emlékmű és az ott eltemetett román katonáknak emléket állító 50 betonkereszt "művészeti koncepcióját" - írja a Maszol.ro. A tárca azonban figyelmeztette a dormányfalvi önkormányzatot, hogy a véleményezés csupán egy része az engedélyeztetési folyamatnak.

Magyar Menedék - Raffay

A művelődési minisztérium álláspontjáról szóló dokumentumot Hans Hedrich civil aktivista tette közzé kedden a Facebook-oldalán. Az iraton szereplő adatok szerint a dormánfalvi polgármesteri hivatal idén május 27-én kérvényezte a Bákó Megyei Művelődési Igazgatóságnál a betonkeresztek és az emlékmű felállításának engedélyezését. Kéréséhez az önkormányzat többek között a koncepció kigondolásával megbízott képzőművész (Andrei Dumitroaia) CV-jét, a "műalkotás" látványtervét, illetve több fontos dokumentumot – többek között a helyszín telekkönyvi kivonatát, a területrendezési tervet – csatolt.

A dormánfalvi polgármesteri hivatal a kulturális miniszter korábbi felszólításának tett eleget. Valer Daniel-Breaz május 7-én átiratban figyelmeztetette a polgármestert, hogy a román katonasírok parcelláját nem avathatják fel, amíg az önkormányzat nem teljesíti a törvényben előírtakat. Az akkori átirat részletesen felsorolta azokat a dokumentumokat, amelyeket az önkormányzatnak be kell nyújtania a Bákó Megyei Művelődési Igazgatósághoz az engedélyeztetéshez.

A hétfőn, június 24-én kiállított véleményezésében a miniszter hangsúlyozza: ez nem helyettesíti azt az engedélyt, amelyet a bákói igazgatóságnak kell majd kiállítania.

Az RMDSZ-nek tudomása van a minisztériumi vélemenyezésről, és meg is fogja tenni a szükséges lépéseket – jelentette ki a Maszol érdeklődésére Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető. A Hargita megyei politikus elmondta: az RMDSZ még ezen a héten hivatalos átiratot küld a kulturális tárcának, amelyben felhívják a figyelmet, hogy a dormánfalvi önkormányzat által benyújtott dokumentációban olyan igazolásokkal támasztják alá a kérésüket, amelyek kiállítását törvénytelenségek előzték meg. „Gondolok itt például az önkényes telekkönyveztetésre és a kataszteri számra” – fogalmazott Korodi. Hozzátette, hogy ha arra alapozva minősítették műalkotásnak a kereszteket, amit egyes román politikusok és civilek állítanak, hogy ott 149 román katona nyugszik, felhívják a figyelmet a tévedésre, hiszen a román hadisír- és emlékbizottság (ONCE) is kimondta, hogy csak 11 román katonát temettek el Úzvölgyében.

Bukarestben szerdán kezdődik az a román–magyar kétoldalú tárgyalás, amelyet a két ország védelmi minisztériumainak és hadisírgondozó bizottságainak illetékesei tartanak a katonatemetőkről és emlékhelyekről, különös tekintettel az úzvölgyi temető helyzetére. Az RMDSZ és a magyar külügy az eredeti állapotok helyreállítását kéri a román hatóságoktól.

A román kormány viszont a védelmi minisztérium hatáskörébe szeretné helyezni a temetőt - hogy azt tegyenek majd vele, amit csak akarnak.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Atlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel - Ignatius DonnellyAtlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 12 490 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Gróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles) - Csere PéterGróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles)
Könyv - Bolti ár: 3 570 Ft
Internetes ár: 3 142 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Idegen Világrend - Len KastenIdegen Világrend
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat