HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Volt titkosszolgák is segítik a MOGYE oláh rektorát

2019. június 20. 10:01
Hunhír.info

Miközben szimbolikus és adminisztratív téren is zajlik a román térfoglalás a marosvásárhelyi orvosi egyetemen, sokszor az egykori Securitate módszereit idéző módokon, gyanús figurák tűnnek fel Leonard Azamfirei rektor mellett.Talán nem véletlen a „szekustempó”, amiről a hallgatók lapunknak panaszkodtak: a Securitate utódszervezetének több tisztje is osztogathat tanácsokat a vezetőségnek

Menedék - Pálfi

Mint arról lapunk korábban beszámolt, az egykor csak magyaroknak dedikált marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetemről fokozatosan szorulnak ki a magyarok; arányukat adminisztratív eszközökkel – mint a Petru Maior román egyetemmel való egyesítés vagy a közös vizsgáztatás – próbálják visszaszorítani, legutóbb pedig hivatalosan is egy regáti, Egyesült Államokba emigrált sejtbiológus, a városhoz semmilyen módon nem köthető George Emil Palade nevét akasztották az egyetemre, ugyancsak a magyarok tiltakozása ellenére. Ugyanakkor a helyszínen hallottak, forrásaink értékes információi és némi kutakodás újabb adalékkal szolgáltak a helyzet értelmezéséhez.

Egyrészt a románosításban élen járó Leonard Azamfirei rektor viselt dolgai is felszínre kerültek: a multikulturális egyetem melletti időnkénti hangzatos szavai ellenére már 2013-ban egy lapinterjúban kijelentette, hogy a magyar nyelv helye a négy fal között van, a szakma nyelve pedig a román, lassan feledésbe merült az a tény, hogy Azamfirei még dékán korában kőkeményen plagizált. Vezetőtársaival a MOGYE angol nyelvű folyóiratában ugyanis rendszeresen sajátjukként közölték főként brit és holland kutatók külföldi folyóiratokban megjelent cikkeit.

A botrány 2012-ben robbant ki, érdemi következménye azonban egészen addig nem volt, amíg egy Svájcban élő biofizikus kutató, Hantz Péter perindításának hatására Azamfireiéket legalább jelképesen megbüntették; a rektor elmozdításáról persze nem esett szó. Ahogy azt is érdemes lehet figyelembe venni, hogy a románosítási törekvések mellett a rektor elemi érdeke is lehetett az átnevezés, Azamfrei második rektori ciklusa ugyanis a végéhez közeledik, és Romániában elméletileg harmadikat nem vállalhatna ugyanazon az egyetemen. Így viszont az egyesítéssel és az „új”, Paladéről elnevezett egyetemen gond nélkül tervezhet további nyolc évre.

Emellett két igen furcsa figura is feltűnik Azamfirei mellett, akiket számos szál fűz a titkosszolgálatokhoz. Ovidiu Chelarescu az egyetem honlapja szerint, azaz formálisan is a rektor tanácsadója, míg Ioan Mocan információink szerint a rektor kedvenc teniszpartnere.

Chelarescu egyetemi karrierje előtt a kommunista titkosszolgálat, a Securitate utódszervezete, a polgári tikosszolgálat (SRI) magas beosztású tisztjeiként szolgált, ezredesi rangig vitte – ezt csak némileg árnyékolta be egy hamis jelentések miatt kitört 2005-ös botrány –, és érezhetően jól fekszik a vezetőségnél, áprilisban például azon a szűk körű egyeztetésen képviselhette az egyetemet, amely a külügyminisztériummal az olasz és spanyol román diaszpóra felé való nyitást egyengette. A rektor mellett csak informálisan fel-feltűnő Ioan Mocan a román sajtóinformációk szerint viszont a dicsőséges elődszervezetnek, a Securitaténak is tagja volt, később besztercei, majd Maros megyei SRI-főnök. Mocan nem kapott hivatalos státust, viszont – számolt be róla 2017-ben a besztercei Gazeta de Bistrita – sikeresen intézett egy állást a feleségének a megyei kórházban.

Lapunknak nyilatkozó hallgatók korábban panaszkodtak arról, hogy az egykori Securitate módszereit idézi az egyetem vezetőségének fellépése: a román diákok magyarok ellen hangolása, a tüntetéseken történő zavarkeltés, az álmegoldások és kamuegyeztetések. Megérzéseiket, úgy látszik, a tények is igazolják.

mho

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ady Endre és a Nyugat - keménytáblás - Raffay ErnőAdy Endre és a Nyugat - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Atilla Kódex
Atilla Kódex
Könyv - Bolti ár: 9 980 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Horthy naptár 2019 - 4 db EGYÜTT KÜLÖNLEGES KEDVEZMÉNNYEL!!!! - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy naptár 2019 - 4 db EGYÜTT KÜLÖNLEGES KEDVEZMÉNNYEL!!!!
Naptár - Bolti ár: 14 000 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Korunk földkérdése, létünk a tét - prof. Tanka EndreKorunk földkérdése, létünk a tét
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 975 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat