HunHír.info

2019. Napisten hava 19. nap, Gerle napja.

Băsescu szerint az úzvölgyi román kereszteket letakaró „primitíveket” sírgyalázásért felelősségre kell vonni

2019. május 19. 14:59
Hunhír.info

„A törvény előtt kell felelniük azoknak a primitíveknek, akik műanyag zsákokkal borították be az úzvölgyi katonai temetőben a román katonák emlékére felállított kereszteket” – jelentette ki szombaton Traian Băsescu volt államfő.

Magyar Menedék - Grandpierre

Az általa alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) színeiben európai parlamenti mandátumra pályázó politikus annak kapcsán szólalt meg, hogy csütörtökön az Úzvölgyi civil akciócsoport – a helyzet tisztázásáig fekete fóliával burkolta be a román emlékművet és a névtelen román katonáknak állított betonkereszteket.

A fóliát az úzvölgyi kezdeményező bizottság tagjai azonnal eltávolították, de az akciócsoport szétküldött felvételei elterjedtek a sajtóban, és a Bákó megyei rendőrség vizsgálatot indított az ügyben. Azt szeretném, hogy ezek a primitívek, akik beborították a román katonák keresztjeit, a törvény előtt feleljenek sírgyalázás miatt” – hangoztatta Traian Băsescu.

A volt államfő szerint „mese és merő álprobléma,” hogy a kérdést elemezni kell, és meg kell állapítani, hogy Hargita vagy Bákó megyéhez tartozik-e a kérdéses terület. Úgy vélte, mindez semmilyen formában nem jogosít fel az első vagy a második világháborúban hősi halált halt román katonák sírkeresztjeinek „meggyalázására”. „Azt akarom, hogy rövid nyilatkozatom a tiltakozás jeleként jusson el a primitív, magyar etnikumú román állampolgárokhoz. Figyelem, nem az összes magyar kisebbségiről beszélek, mert őket fenntartás nélkül tisztelem, de elutasítom a magyar szélsőségesek viselkedését és az RMDSZ-ét, amely már nem képviseli őket, illetve véleményem szerint az RMDSZ már csak a magyar szélsőségesek egy vékony rétegét képviseli” – idézte az Agerpres hírügynökség a volt államfőt.

Băsescu egyébként úgy tudja, hogy az úzvölgyi temetőben 1143 katona nyugszik, közülük 984 román, magyar, német, osztrák és orosz katona, akiknek nem ismert a személyazonossága. Mint arról beszámoltunk, a Bákó megyei rendőr-főkapitányság pénteken hivatalból kivizsgálásba kezdett, miután az úzvölgyi katonai temetőben a román katonák emlékére nemrégiben felállított kereszteken műanyag zsákok jelentek meg.

Cătălina Creţu, a megyei rendőrség szóvivője közölte: az ügyben nem érkezett feljelentés, hivatalból kezdtek kivizsgálásba, a nyilvánosságra hozott fotók alapján. Az úzvölgyi temetőben a tervek szerint pénteken avatták volna fel a román katonák emlékhelyét, de a dormánfalvi helyi hatóságok egy későbbi időpontra halasztották az avatóünnepséget, miután több állami hatóság megállapította, hogy a betonkeresztek és az ortodox emlékmű nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel.

krónika.ro

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

GMO - A pusztítás magjai - F. William EngdahlGMO - A pusztítás magjai
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Mátrix fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatA Mátrix fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A halál színe vörös - Ferenc K. ZoltánA halál színe vörös
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat