HunHír.info

2019. Napisten hava 20. nap, Zajzon napja.

Nem tudja kifizetni a tetemes bírságot a korondi polgármester

2019. április 15. 13:40
Hunhír.info

Fényképekkel, videókkal és tanúkkal is bizonyítani tudja Katona Mihály polgármester, hogy még 2016-ban eltávolította a korondi polgármesteri hivatal épületéről a Községháza feliratot, amire jogerős bírói végzés kötelezte. Éppen ezért perújrafelvételt kér a közel 100 ezer eurós pénzbírság ügyében, amelyet a felirat eltávolításának állítólagos elmulasztása miatt szabtak ki rá.

Menedék - Atilla

Sem a Községháza felirat 2016 októberében történt levételéről készült fotókat és videókat, sem pedig az akkor jelen lévő tanúkat nem vette figyelembe a Marosvásárhelyi Ítélőtábla, mielőtt meghozta döntését – tudtuk meg Katona Mihály korondi polgármestertől, aki ezen bizonyítékok újbóli felsorakoztatásával szeretne perújrafelvételt kérni az ellene kiszabott közel 100 ezer eurós bírság ügyében.

Hangsúlyozta, annak idején harminc napot kapott a kerámiából készült betűk eltávolítására, ám ő ezt már hamarabb teljesítette. „Egyesek még támadtak is a faluban, hogy miért nem tartottunk ki tovább a Községháza felirat mellett, de mi úgy határoztunk, hogy 2016. október 12-én eleget teszünk az az év szeptember végén jogerőssé vált bírósági döntésnek” – emlékezett vissza. Erről egyébként több sajtóorgánum is készített felvételeket, köztük szerkesztőségünk is.

„Én úgy érzem, hogy ezzel a bírsággal rajtam keresztül egy üzenetet akarnak küldeni az erdélyi magyarságnak, méghozzá azt, hogy ha sokat beszélnek az autonómiáról vagy éppen a szimbólumaikról, akkor úgy járnak, mint a korondi polgármester” – véli Katona.

Miből fizeti ki?

A tisztségviselő elmondta, igazságtalannak érzi, hogy olyasmiért bírságolták meg ekkora összegre, amit el sem követett. Éppen ezért reméli, hogy a bíróság a későbbiekben megváltoztatja döntését. Egyébként saját bevallása szerint nincs lehetősége a rekordösszegű bírság kifizetésére. „Ha nem születik igazságos döntés, akkor valószínűleg végrehajtókat küldenek hozzám a vagyonom lefoglalása érdekében, mert nekem nincs elegendő pénzem a bírság kifizetésére. Ha nincs más lehetőség a törlesztésre, akkor börtönbe vonulok, s leülöm a tartozásomat – fogalmazott Katona Mihály.

A polgármesternek a 2018-ban leadott, előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozata szerint két személygépjárműve van, egy 3,23 hektáros – vásárolt – erdős területe, valamint egy 770 négyzetméteres örökölt ingatlanja. Ezenkívül 1990-ben örökölt egy 153 négyzetméteres épületet, 2007-ben pedig épített egy 97 négyzetméterest. 50 800 lejre vett fel hitelt, és nagyjából 64 ezer lej az éves polgármesteri jövedelme.

Találkozásunkkor elmondta, ingatlanjait és autóit időközben eladta, úgyhogy már azok fölött sem rendelkezhet.

Segíti az RMDSZ Katona Mihály arra is kitért, hogy pártjától, az RMDSZ-től jelenleg is kap támogatást, hiszen a szervezet által fizetett ügyvédek segítenek peres ügyében. Mindemellett arra is ígéretet kapott, hogy ha nem lesz más megoldás, a bírság kifizetésében is segítenek neki.

Ezt erősítette meg lapunknak Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke is, aki reméli, hogy az ítélőtábla megmásítja igazságtalan döntését. Kijelentette, ha ez mégsem történik meg, akkor ő maga is felajánlja egyhavi fizetését, amelyet Hargita Megye Tanácsának alelnökeként kap.

Emellett arra kérte a többi RMDSZ-es tisztségviselőt is, hogy fogjanak össze Katona Mihály ügyében. Tanúkkal és felvételekkel tudja bizonyítani Katona Mihály, hogy már 2016-ban eleget tett a bíróság utasításának.

„Régebben is úgy volt, hogy ha a szomszéd tehene megdöglött, akkor összefogtunk a megsegítéséért, így most is támogatjuk, akár anyagiakkal is a polgármestert, ha mindenképp ki kell fizetnie a súlyos bírságot” – mondta lapunknak egy Korondon megkérdezett házaspár, amely tőlünk hallott a polgármester ügyéről.

Ők úgy vélik, ilyenkor mindenképp össze kell fognia a közösségnek, és pénzzel segíteni a tisztségviselőt.

Hasonló véleményen volt Simény Dániel is, akivel szintén a településen találkoztunk. Ő épp aznap reggel hallott az esetről, és elborzasztotta a bírság mértéke. „Ilyen disznó világot élünk, hogy azt támadják leginkább, aki megpróbál jót tenni. Sajnos ez van, de az ilyesmiből sosem tud jó lenni” – fogalmazott. Hozzátette, a közösségnek össze kell fognia Katona Mihályért, hiszen ő is kiállt mellettük és a magyarság mellett.

székelyhon. ro

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - Babucs ZoltánA Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
25% internetes kedvezménnyel
Nyusziék húsvétja KIFESTŐ
Nyusziék húsvétja KIFESTŐ
Könyv - Bolti ár: 1 699 Ft
Internetes ár: 1 699 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Újabb magyar ősmesék - Bíró LajosÚjabb magyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
A magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései - Pálfi KárolyA magyar ősvallás és őstörténet elhallgatott összefüggései
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat