HunHír.info

2019. Ígéret hava 24. nap, Vidorka napja.

Beregszászra látogatott az Amerikai Magyar Koalíció küldöttsége

2019. március 10. 17:17
Hunhír.info

A kárpátaljai magyarság vezetőivel tárgyalt és a közösség helyzetéről tájékozódott kétnapos látogatása során Beregszászon az Amerikai Magyar Koalíció (AMK) küldöttsége.

Menedek - Engdahl

George Pataki, New York állam volt kormányzója, Maximilian Teleki, az AMK tiszteletbeli elnöke és Szekeres Zsolt, a szervezet kincstárnoka szombaton találkozott a kárpátaljai magyar szervezetek vezetővel, a történelmi egyházak püspökeivel és megyei önkormányzati képviselőkkel. A találkozón a közösség vezetői tájékoztatták a vendégeket a kárpátaljai magyarok helyzetéről és a kisebbségi jogaik védelmében folytatott küzdelmükről.

A kárpátaljai magyarok lojális polgárai Ukrajnának

Az AMK küldöttsége vasárnap délelőtt szentmisén vett részt a beregszászi római katolikus templomban. A szertartás végén George Pataki beszédet mondott a templomot zsúfolásig megtöltő hívek előtt. A volt kormányzó aggodalmának adott hangot a kárpátaljai magyarságot a központi ukrán hatalom részéről sorozatban érő jogsértések miatt. Hangsúlyozta, Kijevnek tudomásul kell vennie, hogy a kárpátaljai magyarok lojális polgárai Ukrajnának, amit azzal is bizonyítottak, hogy eddig 13 magyar esett el a kelet-ukrajnai harcokban, és több száz magyar vett és vesz részt katonaként az ország védelmében.

„A kárpátaljai magyarok több mint ezer éve élnek szülőföldjükön, eddig minden állam kötelékében joguk volt az anyanyelvű oktatáshoz és anyanyelvük szabad használatához, és ezektől Kijev sem foszthatja meg őket” – húzta alá.

New York állam volt kormányzója elismerően szólt a kárpátaljai magyar szervezetek és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője jogvédő tevékenységéről, valamint a magyar kormánynak a kárpátaljai magyarok melletti kiállásáról. A kárpátaljai magyarságot erős közösségnek nevezve annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Beregszászon és Kárpátalján 100 év múlva is lesz magyar szó. Befejezésül hallgatóságát arról biztosította, hogy az amerikai magyarok közössége mindig ki fog állni a kárpátaljai magyarság mellett.

Az AMK-delegáció tagjai délután újságírókkal találkoztak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. A sajtótájékoztatón Maximilian Teleki elmondta, szoros figyelemmel követi a kárpátaljai magyarság helyzetének alakulását, és szomorúnak tartja, hogy Ukrajnában elnyomó intézkedéseket hoznak a magyar kisebbséggel szemben. Emlékeztetett, hogy öt évvel ezelőtt ő maga is együtt tüntetett Washingtonban több száz amerikai ukránnal az ukránok szabadságküzdelme mellett.

Fel fogják vetni a kárpátaljai magyarság problémáit az Egyesült Államokban

Ha Ukrajna deklaráltan a NATO és az Európai Unió felé közeledik, akkor tiszteletben kell tartania és magénak kell vallania azok alapértékeit, így az emberi és kisebbségi jogokat, valamint a szabadságjogokat – hangoztatta, hozzátéve, hogy Kijevnek teljesítenie kell vállalt nemzetközi kötelezettségeit és azokat a megállapodásokat, amelyeket Ukrajna 1991-es függetlenné válása után írt alá.

Teleki azt is elmondta, hogy a helyszínen szerzett információk birtokában az AMK fel fogja vetni a kárpátaljai magyarság problémáit az Egyesült Államokban úgy a külügyminisztériumban, mint a kongresszusban, valamint más fórumokon. Ugyancsak kilátásba helyezte, hogy az ügyben felveszik a kapcsolatot az amerikai ukránok szervezeteivel is.

George Pataki kifejtette, számára érthetetlen, hogyan válhat egy nemzeti kisebbség elnyomójává egy olyan nép, amely maga is hasonló elnyomásnak volt kitéve mint kisebbség az egykori Szovjetunióban. Hozzáfűzte, az Egyesült Államok mindenben támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, de – mint fogalmazott – megengedhetetlen, hogy sérüljenek a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatáshoz és anyanyelvük szabad használatához fűződő jogai. Ismételten jelezte, hogy az amerikai magyarok fel fogják emelni a szavukat a kárpátaljai magyarság jogainak védelmében.

mti

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Tiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinTiltott evangéliumok - Hihetetlen Magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Atlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel - Ignatius DonnellyAtlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 12 490 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Baráthosi összes turáni könyve I-II. - Baráthosi Balogh BenedekBaráthosi összes turáni könyve I-II.
Könyv - Bolti ár: 16 990 Ft
Internetes ár: 12 990 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Gróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles) - Csere PéterGróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles)
Könyv - Bolti ár: 3 570 Ft
Internetes ár: 3 142 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat