HunHír.info

2019. Szelek hava 24. nap, Sellő napja.

Ínycsiklandó „disznóságok” Szentegyházán

2019. február 10. 08:27
Hunhír.info

Főtt a lecsipecsi és a korhelyleves, illetve finomabbnál finomabb kolbászok készültek szombaton Szentegyházán a második alkalommal megrendezett disznótoron. Böllérekkel, szakácsokkal, érdeklődőkkel és ínycsiklandó illatokkal telt meg a Mártonffi János Általános Iskola sportpályája. - írja a Székelyhon

Magyar Menedék - Raffay

Összesen tizenhárom, azaz a tavalyinál hárommal több – köztük egy magyarországi – csapat jelentkezett, hogy feldolgozzon egy-egy disznót és megméretkezzen a főzőversenyen – részletezte érdeklődésünkre Molnár Tibor szentegyházi polgármester, aki szerint az érdeklődők száma is jócskán megnőtt. A szervezők örömére több csoport román turista is kíváncsi volt rá, hogy mi fő a kondérokban. Kóstolni meg bőségesen lehetett.

A közösségi együttlét és a szórakozás mellett a rendezvény célja a disznók feldolgozásával kapcsolatos régi hagyományok továbbörökítése, a különböző sütési, főzési és fűszerezési szokások felelevenítése. Utóbbit feltétlen szükségesnek látta a polgármester, hiszen az elmúlt években többször tapasztalta, hogy egyesek inkább a nagyáruházakból szerzik be a húst. Nálunk a családban mindig is egy ünnep volt, amikor disznót vágtunk, ezt kellene majd átérezze és továbbörökítse a következő generáció is – fogalmazott.

Külön csapattal jöttek el főzni a szentegyházi huszárok, akiknek kapitánya, Mihály József elmondta, a disznóvágás magyar hagyomány, így ennek megőrzése is egy nagyon fontos dolog. Éppen ezért ők kifejezetten a szüleiktől tanult receptek alapján készítették a káposztalélevest, a lecsipecsit, a vérest, a májast, a kolbászt, de még a magukkal hozott savanyú káposztát is. „Minden csapattagunk a saját, otthonról hozott receptjével érkezett, de ez nagyon jó, hiszen tanulni is tudtunk egymástól” – magyarázta.

Mindemellett úgy érezte, hogy egy fontos közösségépítő jellege is van a rendezvénynek. Mi történelmet nem kell írjuk, hiszen nagyon szép történelmünk van, csak ezt meg kell tanuljuk. A hagyományainkat pedig őriznünk kell, hogy a fiataljainkban továbbéljen a magyarságtudatuk – szögezte la határozottan.

Konrád Dezső, a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület vezetője a szervezet tagjaival szintén kivette a részét a főzésből. Ők is a már megszokott hagyományos ételeket készítették el, annyi furfanggal, hogy mangalicát hoztak alapanyagként. Noha nem a verseny megnyerése volt a lényeg számukra, hanem a barátokkal való együttlét, azért mégiscsak igyekeztek hangsúlyt fektetni az ízekre, a felszolgálásra és a sátruk dekorálására is. „Nem a nyerésen van a lényeg, hanem, hogy megmutassuk, hogy egy népes, komoly, összeszedett és összetartó csapatról van szó” – nyilatkozta. Tapasztalatai szerint a hasonló rendezvényeknek egyik legnagyobb hozadéka, hogy ilyenkor az idősebbek is szívesebben kimozdulnak és együtt szórakoznak, beszélgetnek a fiatalabbakkal.

A muzsikusok véleményére is kíváncsiak voltunk, így Kalo Józsefet, a homoródabásfalvi Kalo zenekar prímását kérdeztük. Ő azt mondta, délelőttre kellett megérkezzenek a rendezvényre, s addig zenélnek, amíg szükség van rájuk – „jó eséllyel késő estig”.

Fülöp-Székely Botond - szekelyhon.ro

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Hágó - Ősi JánosA Hágó
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Ősi Magyarország - Grandpierre AttilaŐsi Magyarország
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az Árpádok királyi vére Magyarország családaiban - Baczka-Madarasi Kis BálintAz Árpádok királyi vére Magyarország családaiban
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 945 Ft
5% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2019 - Szabó György - a bükki füvesemberGyuri bácsi egészségnaptára 2019
Naptár - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Állatbarát kombó - két állatbarát könyv együtt kedvezőbben - Melanie Joy, Wallace SifeÁllatbarát kombó - két állatbarát könyv együtt kedvezőbben
Könyv - Bolti ár: 7 490 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat